Szijártó: Nato prekračuje červené čiary
12 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

"Funkcia NATO ako obrannej aliancie eroduje, stáva sa alianciou útočnou" - hovorí minister zahraničných vecí vlády Maďarska Pétér Szijártó. Web vasevec.info dodáva, že maďarský minister zahraničia Peter Péter Szijjártó pri hodnotení situácie na Ukrajine obvinil NATO z prekračovania „červených čiar“.

Szijártó podľa webu vyhlásil, že jeho krajina nemá v úmysle sa týchto aktivít zúčastniť.

Aliancia sa približuje vojne

V rozhovore pre web Index.hu Szijártó zdôraznil, že "NATO sa od začiatku vyhýbalo vstupu do rusko-ukrajinského konfliktu a priamej konfrontácii s Ruskom". Šéf maďarského ministerstva zahraničia verí, že rozhodnutia prijaté pred niekoľkými dňami na rokovaní ministrov zahraničia NATO v Bruseli v Bruseli alianciu vojne približujú.

Maďarsko odmieta vojnu i účasť na nej

Szijjártó počas rokovaní v Bruseli uviedol, že Maďarsko sa nebude podieľať na úlohách vyplývajúcich zo zvýšenej koordinačnej úlohy NATO a nebude im poskytovať finančnú podporu. "Na maďarskom území sa nemôžu konať žiadne aktivity (...), ktoré by vyplynuli zo zvýšenej koordinačnej úlohy NATO pri výcviku a presunoch zbraní," vyhlásil. V rozhovore pre Index uviedol, že Budapešť je proti vytvoreniu fondu pre Ukrajinu vo výške 100 miliárd eur, ktorý by financovali členské štáty NATO v pomere k ich HDP.

Náhradné riešenie?

Maďarský minister zahraničia podľa citovaného webu verí, že najodhodlanejšie krajiny NATO by chceli prizvať Ukrajinu do NATO už počas júlového summitu vo Washingtone. Podľa jeho názoru bolo kvôli odporu mnohých krajín „vymyslené náhradné opatrenia v podobe zvýšenia koordinačnej úlohy NATO“.

„V posledných dvoch rokoch NATO prijalo množstvo rozhodnutí a krokov, ktoré posilňujú presvedčenie, že pôvodná funkcia NATO ako obrannej aliancie stále viac eroduje a že sa z nej stáva útočná aliancia. To je úplne v rozpore so štatútom NATO a zámermi jeho zakladateľov,“ uviedol Péter Szijjártó.

Zelenskyj bude čoskoro pán NIKTO - varuje Lukašenko
"Zelenskyj bude mať čoskoro problémy" - Lukašenko avizuje medzinárodnú nelegitimitu súčasného prezidenta Ukrajiny. Kvôli blížiacemu sa zániku právomocí prezidenta Ukrajiny bude mať Vladimir Zelenskyj čoskoro problémy. Vyhlásil to Alexander... Čítať ďalej
12 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik