Návrat k Pellegriniho víťazstvu. V Nemecku sa asi zbláznili!
11 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Zákonodarcovia z oboch strán politického spektra v Berlíne vyjadrili rozhorčenie nad zvolením ďalšieho vysokopostaveného politika, tentokrát na post prezidenta,  ktorý navrhuje mier pre pokračujúci konflikt na Ukrajine. Nemeckí politici zaútočili na Slovensko po víťazstve Petra Pellegriniho, ktorý má jasný postoj k ďalšiemu vyzbrojovaniu Ukrajiny a presadzuje mier.

Sobotňajší úspech Pellegriniho proti kariérnemu diplomatovi a bývalému slovenskému ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi sa v Berlíne stretol s kritikou, keď zákonodarcovia z mainstreamových strán vyjadrili obavy z toho, že ďalší európski voliči sa rozhodnú pre politikov, ktorí sú skeptickí voči pokračujúcej podpore NATO pre Ukrajinu.

Vážne obvinenia

Norbert Röttgen, poslanec za nemeckých opozičných kresťanských demokratov (CDU) a bývalý predseda zahraničného výboru Bundestagu, obvinil Pellegriniho aj Fica z "otvoreného sympatizovania" s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a naznačil, že sú v spojení s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorého označil za "Putinovho trójskeho koňa v EÚ". "EÚ to už nesmie a nemôže tolerovať," dodal Röttgen bez toho, aby spresnil, čo očakáva od Bruselu so slovenskou demokraciou v praxi a voličmi hlasujúcimi za kandidáta, s ktorým nesúhlasí.

Bezvýznamné varovania?

Vyjadrenia poslanca CDU sledoval Anton Hofreiter, poslanec za spoluvládnu Stranu zelených, ktorý záhadne vyzval Európu, aby po volebnom víťazstve Pellegriniho vyslala slovenským vládam jednoznačný odkaz. "Je dôležité, aby slovenská vláda dostala jasný varovný signál z Berlína a Bruselu," povedal a naznačil, že "z eurofondov už nebudú môcť prúdiť žiadne ďalšie peniaze" do Bratislavy, ak vláda nebude konať tak, ako očakávajú ostatné európske krajiny.

Okrem toho dokonca navrhol, aby členské štáty EÚ, ktoré nie sú v súlade s názorom hlavného prúdu medzi liberálnymi zákonodarcami v západnej Európe, boli vyhodené z bloku. "(Maďarsku) treba ukázať dvere. Slovensko sa potom bude musieť rozhodnúť, či chce nasledovať Orbána alebo zostať v EÚ," povedal Hofreiter.

Sme pripravení

Útoky očakával Fico, ktorý v nedeľu večer varoval, že jeho krajine teraz hrozí "trest zo strany Západu za to, že nezvolil svojho preferovaného kandidáta Korčoka, dokonca predpovedal, že sa objavia výzvy, aby Európska komisia zadržala finančné prostriedky Bratislave rovnako, ako to predtým robila "nesúhlasným" vládam v Maďarsku a Poľsku.

Napriek túžbe mainstreamových médií vykresliť Pellegriniho ako proruského, Pellegrini okamžite zopakoval záväzok Slovenska voči Západu počas jeho prezidentovania. "Tu nejde o budúce smerovanie zahraničnej politiky. Garantujem tiež, rovnako ako druhému kandidátovi, že budeme aj naďalej silným členom EÚ a NATO," povedal.

Svetlé body

Nie všetkých politikov pobúrilo, že slovenská demokracia funguje tak, ako má. Maďarský premiér Viktor Orbán zablahoželal Pellegrinimu k jeho "drvivému víťazstvu" a voľby označil za "veľké víťazstvo pre obyvateľov Slovenska a pre obhajcov mieru v celej Európe".

"Slovensko je po vlaňajších parlamentných a nedávnych prezidentských voľbách vnímané Severoatlantickou alianciou ako zodpovedný a hodnoverný partner." Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po stredajšom stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli. 

ZA TOTO BUDÚ SLNIEČKA opäť ZÚRIŤ
"SLNIEČKA ZASE BUDÚ ZÚRIŤ - V RUSKEJ TELEVÍZII RT SOM POVEDAL PRAVDU NA PLNÉ ÚSTA." píše Ľuboš Blaha (SMER - SSD), podpredseda parlamentu na sociálnej sieti Telegram. Je pre mňa veľkou cťou, že som bol hosťom v diskusnej relácii ruskej televízie... Čítať ďalej
11 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik