PREMIÉR NA AGROREZORTE! Robert Fico a Richard Takáč prehovorili!
09 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Pol roka fungovania vlády je príležitosť, aby sa premiér Robert Fico (Smer-SSD) na jednotlivých ministerstvách presvedčil o ich fungovaní priamo na mieste. Po ministerstve práce a ministerstve financií prišlo na rad ministerstvo pôdohodpodárstva. Po rokovaní sa uskutočnilo tlačové vyhlásenie, na ktorom premiér Fico a minister Richard Takáč (Smer-SSD) informovali o výsledkoch „kontrolného dňa“ v tomto náročnom rezorte.

Podľa Roberta Fica ide o jeden z najkomplikovanejších rezortov, keďže sem patrí aj Slovenský pozemkový fond s jeho množstvom problémov, ale aj zdroje z EÚ, ktoré sa rozdeľujú slovenským poľnohospodárom. V porovnaní s inými rezortmi má veľmi široký objem.

Upozornil preto na nevyhnutnosť sociálneho dialógu medzi jednotlivými zložkami. Necitlivá poľnohospodárska politika EÚ je aj za vlnou protestov, ktorá sa prevalila celou EÚ.

ČAKÁ NÁS EXTRÉM! Globálne najteplejší rok...
Teplotne nadpriemerná zima a v súčasnosti teploty charakteristické skôr pre koniec mája. Aj to sú varovné signály, ktoré nás podľa meteorológov a klimatológov upozorňujú, že nás čaká teplotný extrém. Vieme sa naň pripraviť? Meteorologička... Čítať ďalej
09 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Ako ďalšiu pozitívnu vec v tomto rezorte vníma tlak ministra na vládu, vďaka ktorému napriek verejných financií v zlom stave, Takáč dosiahol pravdepodobne najvyššie dotácie za posledných 20 rokov. „Ak si uvedomíme, že je to okolo 76 miliónov priamo pomoc zo štátneho rozpočtu, dajme k tomu ešte aj pomoc v podobe oslobodenia od odvodov, tak táto suma dohromady je sto miliónov,“priblížil Fico.

Robert Fico si uvedomuje, že dotácie pre slovenských poľnohospodárov z EÚ sú ďaleko nižšie, ako pre tých z pôvodných krajín, čo im veľmi sťažuje možnosť uplatnenia sa na trhu. Premiér preto hovorí o rozviazaných rukách ministrovi Takáčovi v rokovaniach s Bruselom tak, aby mohol pre slovenských farmárov vyrokovať lepšie podmienky. Pripomenul tiež, že poľnohospodárstvo má obrovský vplyv na krajinotvorbu a mnoho ďalších vecí. „Všade tam, kde sa dá zastať poľnohospodárov, treba to urobiť,“ hovorí Fico.

Najväčšiu pozornosť do budúcnosti chcú venovať, sú vysoké ceny potravín. Zákonom o znížených odvodoch vláda dosiahla pomalší rast cien potravín, čo bolo ocenené aj v Bruseli. Podľa Fica toto opatrenie chcú potiahnuť až do konca tohto roka.

Premiér sa dotkol aj zákazu dovozu produktov z Ukrajiny, čo bude aj jedným z bodov spoločného zasadnutia vlád oboch štátov.

Robert Fico tiež upozornil na dvojaký štandard kvality produktov v západnej Európe a rovnakých produktov na Slovensku. Podľa Fica nie je dôvod, aby sme boli občanmi druhej kategórie, preto sa bude ministerstvo musieť zamerať aj na túto oblasť.

Dotkol sa aj zákona o verejnom obstarávaní, ktorý musí pamätať na to, aby sa do škôl či nemocníc dostávali čerstvé produkty od slovenských výrobcov. Preto je potrebné zmobilizovať lokálnych výrobcov a podporiť ich tak, aby mohli zvýšiť objem svojich výrobkov na trhu.

Obaja spravili to isté gesto. Kollár je extrémista, Sabo sedí v parlamente (VIDEO)
Médiá bývalého hlavného prúdu sú z neho „na prášky“. Dosahuje sledovanosť, o akej sa im od istého času ani len nesníva a to sa neodpúšťa. On sám hovorí, že za svojou minulosťou si stojí, lebo každý prechádza určitým vývojom a veci, ktoré sme robili... Čítať ďalej
09 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Richard Takáč predstavil prierez toho, čo ministerstvo aktuálne podniká, ale aj legislatívne kroky, na ktoré sa zatiaľ len chystá. Aktuálne dochádza k vyplácaniu priamych platieb tak, aby to stihli do 30. júna tak, ako to ukladá zákon. O aktuálnom stave bude informovať na štvrtkovom zasadnutí vlády.

Druhým pilierom pomoci sú dotácie z EÚ. Takáč avizoval, že na najbližší pondelok majú dohodnuté stretnutie s patričným eurokomisárom Wojciechovskym, kde by sa mali venovať problematike aj dotácii z Bruselu, keďže minulé vlády túto časť úplne zanedbávali. Za rok a pol preto bude nutné vyčerpať takmer 900 miliónov eur, čo pri nastavení podmienok nebude jednoduché.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik