Dôchodca žeriavnik zachránil takmer polmiliónové mesto
08 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

Dôchodca zachránil štyristotisícové mesto v Kazachstane pred ničivými záplavami. Šingistav Abdiev, už roky vyslúžilý žeriavnik z Aktobe, zachránil svoje rodné mesto pred zaplavením povodňovou vodou. Informovala o tom RIA s odvolaním sa na tlačovú službu vlády Kazašskej republiky.

Šingistav Abdiev podľa agentúry pracoval 36 rokov na nádrži Aktobe ako žeriavnik. „Bola to jeho profesionalita a skúsenosti, ktoré pomohli zvládnuť núdzovú situáciu a zachrániť mesto pred povodňami,“ - informuje tlačová služba.

Rozchodil starú sovietsku mašinu

Ako sa ukázalo, počas povodní otvorili miestni vodohospodári len jedno z piatich stavidiel na hrádzi. Priepustnosť každého z nich dosahuje 600 metrov kubických za sekundu. Pre obrovský nápor vody však padlo 28. marca rozhodnutie o vypúšťaní vody v objeme 1000 metrov kubických. Na otvorenie druhého uzáveru bolo potrebné posunúť portálový žeriav. To si vyžiadalo stroj, ktorý váži 126 ton a pohybuje sa po koľajniciach. Ukázalo sa však, že je mimo prevádzky.

Špecialisti nepochodili

„Keď technici začali spúšťať žeriav, brzdové doštičky sa zasekli a portál sa na koľajniciach zasekol tiež. Voda stúpala každú hodinu, ale stále nemohli špecialisti otvoriť druhý ventil. Ktosi si spomenul na starkého Šingistava. Okamžite odpovedal na zavolanie, prišiel a pomohol vyriešiť problém do pol hodiny. Sadol som si a otvoril som druhý výpust,“  - povedal vedúci vodného hospodárstva regiónu Aktobe Rinat Shauenov.

Podarilo sa tak včas vypustiť potrebný objem vody a zabrániť jej pretečeniu z nádrže do mesta.

„Pracujem tu tak dlho, ale toto je prvýkrát, čo som videl stúpať vodu takou rýchlosťou. Do 12 hodín bola nádrž plná. Pamätám si, že v roku 1993 bola rýchlosť 1250 metrov kubických za sekundu, ale tentoraz to bolo 1700. Len za 2-3 hodiny sa nám podarilo rýchlo vypustiť vodu. Všetko bolo urobené a upravené načas,“  - zhodnotil stroho Abdiev.

A vrátil sa

Potom Šingistava okamžite požiadali, aby sa vrátil do práce. V súčasnosti opäť pracuje ako žeriavnik na priehrade. „Svoje skúsenosti a zručnosti odovzdám svojim mladým kolegom". V otcovej práci pokračuje jeden z troch synov, ktorý dnes tiež pracuje vo vodnom priemysle, - píše agentúra.

Rusi ničia, čo vidia. Aj Patrioty...
Ruské jednotky zničili na Ukrajine niekoľko Patriotov. Ruské jednotky zničili množstvo systémov protivzdušnej obrany Patriot, ktoré Kyjevu dodal Západ, informuje magazín The Economist. Sťažujú sa Poradca vedúceho kancelárie Volodymyra... Čítať ďalej
08 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik