Európski top politici šíria dezinformácie. Sú príveskom USA, ktoré sa k Európe stavia ako k malému dieťaťu (VIDEO)
08 | 04 | 2024 I Dušan Janek

Bezpečnostná situácia v Európe je na veľmi zlej úrovni. Profesor Kolumbijskej univerzity, bývalý poradca Gorbačova, Jeľcina i generálneho tajomníka OSN Jeffrey Sachs sa k nej nevyjadril v najlichotivejších intenciách. Obavy z eskalovania konfliktu sú totiž opodstatnené a situáciu netreba bagatelizovať.

Jeffrey Sachs nemá dobré novinky. Pred tým, čo sa deje nielen v Európe, ale i z globálneho hľadiska by to nebolo najrozumnejšie. Preto sa práve k tejto situácii vyjadril veľmi otvorene:

„Je veľmi zlá. Môže sa výrazne zlepšiť, keď pochopíme jej korene. Bohužiaľ, v Európe a na Ukrajine začínajú korene týchto problémov u Spojených štátov amerických, nie u prezidenta Putina. V Európe panuje veľké nepochopenie toho, čo sa stalo...“ Tlak zo strany USA o rozšírenie NATO na Ukrajinu a Gruzínska je podľa profesora Sachsa skutočnou príčinou konfliktu u našich východných susedov.

Tieto kroky viedli ku konfliktu, ku ktorému nemalo nikdy prísť, ku kríze, ktorá vytvorila obrovské nebezpečenstvo pre Európu. Európski lídri namiesto toho, aby situáciu pochopili a konali rozumne, situáciu len zhoršujú. Ich snaženie vytvára iba eskaláciu a otvorený vojenský konflikt.

Európski predstavitelia sa však vyjadrili, že USA nemienia situáciu zlepšiť a začať viesť rozhovory s Ruskom a Čínou. Správajú sa k európskymi politikom ako k malým deťom. Európa si musí v prvom rade začať vážiť samu seba a nenasledovať chyby USA. Starý kontinent by sa mal voči Európe postaviť a povedať rozširovaniu NATO nie. Nie takým spôsobom, ako s ním začal prezident G. Bush mladší. Európa sa nesmie dostať na pokraj tretej svetovej vojny a nechať USA, aby sa len nečinne prizerali.

Reči európskych lídrov o nevyprovokovanom konflikte na Ukrajine sú lžami

„Mnohí európski predstavitelia tvrdia, že Rusko útočí nevyprovokovane. Je to úplne nepravdivé. Spojené štáty zvrhli ukrajinskú vládu v roku 2014. Pochybuje snáď o tom niekto?“ pýta sa profesor Sachs. „Je to zachytené na zázname námestníčky ministerstva zahraničia a amerického veľvyslanca ako plánujú vládu po Janukovičovi. Stačí si to vypočuť. V tomto kontexte musia mať európski lídri rešpekt k Európe,“ tvrdí Sachs.

Európska komisia zastupuje záujmy NATO

Jeffrey Sachs hovorí, že Európska komisia zastupuje Severoatlantický pakt a nie Európu, tak ako jej prináleží. Európa sa teda musí postaviť za svoje záujmy a nie sa zavďačiť USA. K diplomacii Spojených štátov počas vládnutia Bidena, Trumpa a Obamu sa Sachs tiež vyjadril veľmi vlažne. Podľa jeho názoru ňou buď takmer nedisponovali, alebo, ako to bolo v prípade Obamu, sa do nej nevyznali. V prípade kovboja Busha mladšieho sa diplomacia neriešila vôbec, pretože USA viedli neustále v zahraničí vojenské ťaženia. Diplomacia, čo sa týka USA, sa nevedie v praxi viac ako štvrťstoročie.

Európa sa dostala do psychologickej a bezpečnostnej závislosti Spojených štátov, ktorých „žiarivým príkladom“ ochrany bolo aj 76 dní trvajúce bombardovanie Juhoslávie. Je tu iba nádej, že sa Európa stane samostatnou a prestane rozmýšľať tak, ako to vyhovuje USA.

Joe Biden nie je osobou, schopnou vykonávať úlohu prezidenta USA

Sachs podotkol, že nie je dobrým znamením, že Biden nemieni viesť rozhovory s Vladimírom Putinom. Náznaky diskusie amerického prezidenta prebehli iba v súvislosti s čínskym prezidentom SiŤin-pchingom. Biden je podľa Sachsa tiež nekompetentnou osobou, bez schopnosti zastávať vo svojom veku a so svojím zdravotným stavom post prezidenta Spojených štátov amerických. Sachs je tiež znepokojený vyjadrením lotyšského prezidenta Edgarsa Rinkēvičsa, ktorý na sociálnych sieťach otvorene hovorí o tom, že podľa jeho názoru musí byť Rusko zničené. Jeho vyjadrenia sú podľa Sachsa absolútne absurdné, vymykajúce sa kontrole zdravého rozumu.

Jeffrey Sachs sa zúčastnil i na tureckom diplomatickom fóre v Antalyii a nestihol sa čudovať prístupu českých politikov. Sám je 44 rokov šťastne ženatý s Češkou. Obaja nechápu, ako mohla viesť diskusia Juraja Blanára (SMER – SSD) s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovovom k takému negatívnemu postoju členov českej vlády ku Slovensku. Z postoja Fialovej vlády, ktorý eskaluje konflikt vojnovou rétorikou nie je vôbec nadšený. Sám Sachs tvrdí, že konaniu Juraja Blanára otvorene tlieska. Hovorí, že o tom skutočná diplomacia je. Stretávanie sa, diskutovanie, možný nesúhlas i tvorivé pristupovanie k problémom. K poučovaniu Slovenska zo strany českej diplomacie sa vyjadril ako k niečomu, čo naznačuje diplomatickú nezrelosť.

Sergej Lavrov je osobou, ktorú si Sachs veľmi váži

„V Antalyii som sa sám stretol s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Nesmierne ho obdivujem. Myslím si, že je to vynikajúci minister zahraničia, jeden z najlepších na svete,“ prejavil otvorene sympatie k Lavrovovi Sachs. Napokon, kedysi s ním bol zadobre aj Ivan Korčok, ktorý to ale v dnešnej dobe nespomína veľmi rád.

Európska únia sa stala podľa Jeffreyho Sachsa úbohým príveskom USA. Stala sa príveskom NATO. Samotná von der Leyenová nepovažuje post  predsedníčky v Európskej komisii za nič iné, ako miestenku na najvyšší post v Severoatlantickej aliancii. Stretla sa však s odporom, takže jej snaha neprinesie žiadané ovocie. Európska únia, ktorá sa zameriavala v minulosti len na ekonomiku sa zaoberá podľa Sachsa úplne inými záležitosťami a prvoradé pre túto inštitúciu je panáčkovať NATO a USA. Sachs označuje EÚ ako roztlieskavačov USA, ktoré na tom nie sú s ich  túžbou stať sa svetovým hegemónom číslo 1 vôbec dobre.

O čo USA vlastne ide...

Spojené štáty americké sa vždy snažili naštrbiť vzťahy medzi Ruskom a Nemeckom. Nemecko je vedúcim elementom európskeho priemyslu a Rusko má neobmedzené prírodné zdroje. Všetky menšie krajiny Európy sú závislé od nemeckého priemyslu. V záujme USA však nie je to, aby sa Rusko a Nemecko ekonomicky zblížili a rozvíjali svoju typickú konfrontačnú taktiku, snažiacu sa vyvolať medzinárodný konflikt, ktorý by upevnil postoj USA a urobil by menšie krajiny ešte závislejšími na ekonomike Spojených štátov. Napadnutie Nordstreamu Američanmi však prinútilo Európu nakupovať z USA predražený skvapalnený plyn, čo je skutočným dôvodom recesie Európy.

Spojené štáty nie sú rajom na Zemi

„Nemyslím si, že situácia v Spojených štátoch je až taká dobrá,“ vyjadril sa Jeffrey Sachs. „Americká ekonomika je z makroekonomického hľadiska v poriadku, ale naše sociálne rozdelenie, rozpad poriadku v USA, mizerná politika USA nie je príliš dobrá. Čiže si nemyslím, že je treba oslavovať americkú ekonomiku,“ podotkol. „Čo by som ale rád povedal je, že všetko to strašné rozptýlenie vojny vedie k hospodárskemu úpadku, zhoršovaniu životnej úrovne, zhoršovaniu sociálnych podmienok a následnému rastúcemu rozšíreniu nebezpečenstva vojny.“

Pri príležitosti volieb do europarlamentu sa Sachs vyjadril, že hádzať vinu za problémy v Európe na Rusko nemožno. Problémy si robí západná Európa tým, že vedie americkú zástupnú vojnu. To vyvoláva recesiu. Verejnosť túto vojnu nepodporuje. Všetko toto zlo vytvárajú masmédiá a top politici. Čo je na tom ale najzaujímavejšie je fakt, že všetci najznámejší európski politici sú veľmi nepopulárni. Tvrdenie o ruských dezinformáciách je teda iba účelovou lokálnou politikou.

Kŕmenie vojnového plameňa vyvoláva nepopulárny postoj občanov k hlavným predstaviteľom štátu

Militantná politika eurolídrov zvyšuje ich nepopularitu ešte viac. Američania sa tiež netaja svojou nepriazňou k Bidenovi. Popularita politikov nie je taká vysoká medzi vlastnými občanmi ako to vyzerá zvonka. Európski i americkí politici svojich spoluobčanov vôbec nepočúvajú. Európa počúva USA a USA počúva CIA a záujmy vojnového priemyslu. Nie je treba žiadne nafukovanie ruskej dezinformačnej politiky médiami. Šírenie dezinformácií o dezinformáciách je iba nástrojom európskych najvýznamnejších politikov a médií.

Vojna médií proti vlastnej spoločnosti
Pokoj zbraniam? Moratórium? Ale kde! Bez ohľadu na výsledok sobotných prezidentských volieb na Slovensku tu máme v plnom prúde "špeciálnu mediálnu operáciu" so silným podozrením o jej zahraničnom financovaní. A donedávna aj domácom, preto toľko... Čítať ďalej
05 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik