TOTO MUSÍ BYŤ OKAMŽITE ZASTAVENÉ! Hmyz, ako potrava pre ľudí, znova na scéne. Je tu však veľké ALE!
04 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Dr. Bernhard Url, šéf Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), v rakúskom rozhlase ORF vyhlásil, že "my" musíme prejsť na alternatívnu stravu. "My" by však znamenalo len EÚ. Rozhodne však nie je úlohou tohto orgánu určovať stravu ľudí a ani EÚ túto úlohu demokraticky nikto nepridelil. Je to opovážlivosť, lobovanie alebo korupcia? 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová je lojálna veľkému medzinárodnému priemyslu. Ukázalo sa to napríklad pri pochybných objednávkach vakcín cez mobilný telefón, pre ktoré sú teraz dokonca predmetom trestného vyšetrovania. To im však nebráni v tom, aby uskutočnili ďalšie prevraty. V roku 2022 už EÚ investovala celkovo 382 miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov do "výskumu nových potravín". Patria sem priemyselne vyrábané rastlinné produkty, plesňové sieťky a nedávno schválený prášok vyrobený z hmyzu, lariev a červov.

Zámienkový dôvod: "Zdravie planéty"

"(...) V budúcnosti budeme pravdepodobne potrebovať aj nové zdroje bielkovín, ktoré nepochádzajú len zo zvierat – napríklad hmyzí proteín," uviedol Url vo verejnoprávnej stanici Ö3. To len ukazuje obvyklú "kvalitu" verejnoprávnych televízii aj v zahraničí.

"V súčasnosti sú v EÚ schválené ako potravina štyri druhy hmyzu. Sušené alebo práškové sa môžu pridávať napríklad do chleba, cestovín alebo hranolčekov," doplnila moderátorka. Občania by preto mali byť pripravení na to, že hmyzí prášok sa stane ich každodenným chlebom.

Teraz si ľudia kladú „úplne iné otázky“

Šéf úradu Bernhard Url sa zaoberá tým, ako môžeme v budúcnosti nasýtiť 10 miliárd (!) ľudí na svete „bez toho, aby sme zničili planétu“. Jeho vyhlásenia sa však výslovne týkajú len Európskej únie, kde žije približne 450 miliónov obyvateľov. Zaujímavosťou je aj, prečo sa ho nikto vo verejnoprávnom médiu neopýtal, prečo podľa názoru odborníka na EÚ musia ľudia v Európe prejsť len na rastlinnú stravu.

Kam vedú chápadlá?

V roku 2022 získala Ursula von der Leyenová ocenenie od Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov v New Yorku za príkladné podriadenie sa záujmom globálnych korporácií a najmä Agende 2030. Nikto v Európe demokraticky nezvolil Billa a Melindu Gatesovcov a nedal im za úlohu zmeniť spoločnosť alebo dokonca výživu.

To, čo sa tu deje pred našimi očami, je kapitalizmus zainteresovaných strán. Je absolútne šokujúce, ako sa bez verejnej diskusie, bez parlamentných rozhodnutí – dokonca bez toho, aby sa to opýtali občanov – nariadila konverzia poľnohospodárskej a potravinárskej výroby zhora. Zatiaľ čo Európa pod vedením Von der Leyenovej sa slepo podriaďuje záujmom korporácií, celý svet sa smeje – napríklad v Indii už v roku 2021 bola otvorenou témou, že Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov lobuje v EÚ za nové geneticky modifikované organizmy (GMO) v potravinovom reťazci.

Nestačí, aby sa tisíce lobistov v EÚ zapísali do registra – musia sa odhaliť aj ich obavy a machinácie. "Kŕmenie ľudí je základnou potrebou – v tejto citlivej oblasti nemôžete robiť len autokratické príkazy. Demokracia znamená rešpektovať vôľu ľudu a konzultovať s ľuďmi.

Pepsi Cola, Ferrero, Mars, Nestlé, Unilever a Ikea

Ak chceme pochopiť, o čo  von der Leyenovej ide, musíme sa pozrieť na Európsku radu potravinárskych informácií (EUFIC). Tento orgán je "špeciálnou jednotkou pre dezinformácie založené na záujmoch" Európskej komisie. Je údajne domovom spoločností ako Pepsi Cola, Ferrero, Mars, Nestlé, Unilever a Ikea. Nikto naozaj neverí, že tieto korporácie sa zaujímajú o zdravie ľudí. Táto krycia organizácia slúži ako hlásna trúba priemyslu a šíri jeho záujmy, napríklad v súvislosti s chemickými látkami a prídavnými látkami, ako oficiálne stanovisko EÚ. Pokiaľ ide o "nové potraviny" Ursuly von der Leyenovej, EUFIC vystupuje ako partner.  Umelo spracované potraviny sú podľa štúdií škodlivé pre ľudské zdravie a zvyšujú riziko rakoviny.

"Všetky plány na zmenu ľudskej stravy prechodom na umelé mäso z laboratórnych rakovinových buniek, priemyselne falšované rastlinné zvyšky, potraviny vyrobené z pletiva alebo mletého hmyzu neslúžia ľuďom, ale iba priemyslu," je si istý Krautgartner ( Predseda strany MFG v Hornom Rakúsku. Krajinský snem). "Medzinárodné štúdie ukazujú, že čím viac sa priemysel zahráva s potravinami, tým sú ľudia chorľavejší." "Toto musí byť okamžite zastavené." povedal Krautgartner. A: "Ak von der Leyenová považuje dezinformácie za ústredný problém EÚ, mala by začať od seba a svojich pochybných lobistických inštitúcií."

Vodcovia Európy ju vedú k všestrannému úpadku
Na rozdiel od názoru provojnových západných politikov a tamojších liberálno-progresívnych médií by porážka Ukrajiny mohla byť pre Európu spásonosná. Myslí si to ruský senátor za stranu Jednotné Rusko Aleksej Konstantinovič Puškov. Podľa neho iba... Čítať ďalej
01 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik