SMUTNÁ SPRÁVA Zomrela obľúbená moderátorka RTVS
03 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Vo veku 74 rokov zomrela dlhoročná oceňovaná redaktorka a moderátorka Literárnej redakcie Slovenského rozhlasu Ľuba Šajdová, ktorá bola zároveň aj knižnou autorkou literatúry faktu, informuje RTVS.

Dva Krištáľové mikrofóny

Pripravila viacero obľúbených nielen rozhlasových relácií, ale aj knižných publikácií akými sú Rozhovory spod Zobora s Jánom Chryzostomom kardinálom Korcom či Dych ducha, čo je tiež publicitsická životopisná kniha, ale o prof. Josefovi Vágnerovi.

V rokoch 2002 a 2004 získala v ankete poslucháčov o naj moderátora Slovenského rozhlasu dvakrát Krištáľový mikrofón.

Prestížna vedecká cena

Autorka Ľuba Šajdová bola v roku 2012 ocenená prestížnou Cenou SAV (Slovenskej akadémie vied) za celoživotné dielo v oblasti vedeckej žurnalistiky. V zahraničí získala viacero cien ako Japan Prize (1989), Prix Italia (1991) či Prix France (Paríž 1997).

V roku 2006 bola tím líderka Dramaturgie seriálov a to populárnych Králikovcov a seriálu Slovenské rody. V rokoch 2002 až 2006 zastávala Ľuba Šajdová dokonca post šéfdramaturgičky Dramaturgie seriálov Slovenského rozhlasu.

Až desať rokov sa podieľala v rokoch 1995 až 2004 na vianočnom vysielaní s názvom Stretnutie osobností Slovenska.

Ľuba Šajdová, zdroj: RTVS

Pod jej odbornou garanciou vznikal aj ďalší dlhoročný rozhlasový projekt v rokoch 1999 až 2003 s názvom Do slova a do písmena, pričom šlo o zbližovanie spisovateľov a technickej inteligencie.

Nemenej zaujímavá bola relácia Slo-vinky (2001-2005), pod ktorými sa skrývali verejné nahrávky o slovenských nárečiach.

V televíznej tvorbe sa podpísala ako scenáristka a moderátorka projektov Vystúpili z knihy (s Josefom Vágnerom v roku 1998) a k 80. výročiu narodenia Milana Sládka v roku 2018 Umenie okamihu.

Za svoju prácu prevzala viacero ďalších ocenení ako pamätnú medailu Matice slovenskej, výročnú cenu Národného literárneho centra, Literárneho týždenníka a Spolku slovenských spisovateľov (za rok 2000).

Do posledných chvíľ

Moderátorka, scenáristka a rozhlasová redaktorka Ľuba Šajdová sa narodila 30. januára 1950 a po stredoškolských štúdiách v Poprade ukončila Filozofickú fakultu UK v Bratislave, kde študovala slovenský jazyk a estetiku.

Od roku 1974 bola redaktorkou spravodajstva Dobré ráno Slovenského rozhlasu a potom v rokoch 1975 až 1993 v Redakcii pre deti a mládež. V rokoch 1993 až 1995 bola vedúca redaktorka relácie Forte (predtým Mikrofórum).

Napriek dlhodobej ťažkej chorobe donedávna moderovala v Rádiu Devín rozhovory v rámci literárnej publicistiky Ars litera s mnohými slovenskými literátmi a umeleckými osobnosťami ako napríklad poslednú Ars literu s herečkou a spisovateľkou Milkou Zimkovou.

VIDEO! Premiér Fico sa vyjadril k prezidentským voľbám. Korčok je kade vietor, tade plášť
"I. Korčok je človek bez názoru a vždy len slúži svojim pánom. Keď bol podo mnou, bol za právo veta, dnes, keď mu velia mimovládky a médiá, je za jeho zrušenie, čo by bolo úderom pod pás slovenskej suverenite. Taký je I. Korčok, kade vietor, tade... Čítať ďalej
02 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik