Zelenskyj znížil vek odvedencov na bitevné polia Ukrajiny. Nikto však bojovať nechce (VIDEO)
03 | 04 | 2024 I Dušan Janek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj schválil svojím podpisom zníženie veku pre mobilizáciu nových ľudí do armády z 27 na 25 rokov, informoval ukrajinský parlament na svojej webovej stránke. Hlava štátu sa dlhodobo stavala proti tomuto kroku a viedla kvôli nemu spory s vedením armády. Hlavného veliteľa Valerija Zálužného Zelenskyj nedávno odvolal.

Poslanci prijali novelu zákona o brannej povinnosti a vojenskej službe vlani v máji, prezident ju však vtedy nepodpísal. Podľa niektorých to bol aj dôvod sporov s velením armády, ktoré potom vyústili do Zalužného odvolania. Zelenského podpis prišiel až o desať mesiacov neskôr.

Zákon nadobudne účinnosť deň po jeho zverejnení. Podľa médií sa znížením vekovej hranice vytvorí pomerne veľká skupina mladých ľudí vo veku dvadsaťpäť a dvadsaťšesť rokov, ktorí teraz môžu byť povolaní do armády. "Už 3. apríla bude možné rozdávať povolávacie rozkazy," uzavrela RBK-Ukrajina.

Armáda si pýta ďalších 500 000 mužov ak krmivo pre ruské delá a pušky

Zelenskyj vlani v decembri uviedol, že vedenie armády navrhuje mobilizovať až 500 000 Ukrajincov v situácii, keď Rusko zintenzívnilo útoky. Minulý mesiac však nový hlavný veliteľ Oleksandr Syrskyi pre tlačovú agentúru Ukrinform uviedol, že armáda bude musieť na obranu pred ruskou inváziou zmobilizovať menej vojakov, ako sa pôvodne očakávalo.

Nikto bojovať nechce. V armáde vládne šikana, korupcia a tyrania

Agentúra Reuters potom pred niekoľkými dňami informovala, že mobilizáciu do ukrajinskej armády brzdí klesajúca ochota bojovať, ako aj správy o korupcii, o nevyberavom zaobchádzaní s brancami v mobilizačných centrách.

Česká politika by sa od slovenskej dištancovať nemala. Vojna na Ukrajine je aj tak prehraná
Pozastavenie medzivládnych konzultácií so Slovenskom je zásadnou chybou. Pražská kaviareň zdvíha varovný prst a poučuje Slovákov. Česká vláda si berie občanov dvoch krajín ako rukojemníkov, povedal v relácii Interview ČT24 podpredseda Poslaneckej... Čítať ďalej
15 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Po minuloročnej letnej protiofenzíve, ktorá neviedla k výraznejšiemu prielomu, sa ukrajinská armáda na jeseň dostala pod nový tlak ruských vojsk. Vo februári sa im podarilo dobyť východoukrajinské mesto Avdijivka, opevnenú baštu ukrajinských línií na fronte dlhom viac ako tisíc kilometrov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik