Progesívny liberalizmus netrápi to, čo chcú ľudia, ide si za svojou mocou
02 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

V utorok popoludní vystúpil prezidentský kandidát Peter Pellegrini so závažným vyhlásením, určeným voličom na Slovensku pred finálnym kolom prezidentskej voľby v sobotu 6. júna.

Dnes tak obľúbený výraz "standing ovation" zanel na konci viac ako 40 minútového príhovoru Petra Pellegriniho k všetkým občanom Slovenska, nielen k svojim spolustraníkom či ideologicky spriazneným nadšencom. Zožal potlesk, ktorým členovia sediaceho publika vstávajú a tlieskajú po mimoriadnych výkonoch s mimoriadne vysokým ohlasom. Slovensku sa prihovoril štátnik, nie fliarka na trhu alebo krikľúň v kaviarni či na námestí pred trockistickým davom. Prejav dokončil štátnik, ktorý citeľne dojato povedal v posledných slovách "Nech Boh ochrańuje Slovensko".

Pripomenul základné hodnoty bytia, ľudskej existencie

Peter Pellegrini nepresadzoval vo svojom vyhlásení žiadne stranícky ideologické tézy. Nespomenul slovo moc. Nepovedal osobné zámeno "ja". Nenadával nikomu, kto má iný názor ako on. Nikoho neponížil, neurazil, nezosmiešnil. na nikoho neútočil, hovoril o tom, aké Slovensko by si Slovácci a občania na ňom žijúci zaslúžili. Pripomenul nám, že najvyššou spoločenskou hodnotou je mier a najstrašnejšou tragédiou je umieranie vo vojne. Zdôraznil, že my nepotrebujeme rakety, tanky, muníciu, my potrebujeme prácu, mzdu, slušný život z dôchodku a aj ten najobyčajnejší človek musí pocítiť voči sebe úctu a nie nadávky, urážky, podceňovanie a výsmech.

Nechce byť majiteľom pravdy

Takých tu už máme až priveľa. Chce inšpirovať, spájať, obrusovať hrany znepriatelených, podávať ruku k spolupráci, k zmieru. želá si odstrániť z nášho spoločenského života a súčasne mediálneho sveta nenávisť, pohŕdanie inými, ak nezdieľajú naše názory, chce zastaviť propagandistické lži otváraním voľnej cesty k pravde všeobecnej, objektívnej, skutočnej. Nechce byť vodcom nenávistného davu, ale priateľom a spolupracovníkom ľudí, ktorí sú ešte zažiť akúsi lepšiu budúcnosť.

Tomáš G. Masaryk tiež nebol iba úradník

Prvý prezident bol človek, vážený muž, nosil prezývku "tatíček". slovensko má po viac ako sto rokoch od jeho voľby šancu vybrať si prezidenta, ktorý zotrvá v spolupráci s Európskou úniou a Severoatlantickou alianciou v rovnoprávnom vzťahu rovného s rovným. Peter Pellegrini nechce byť prezidentom, na ktorom je najcennejšie pero, ktorým podpisuje medzinárodné dohody na želanie iných štátov. Naopak, ak by sa stal prezidentom, vojne by stále hovoril nie a zhraničiu by vždy hovoril nie, ak by si žiadalo niečo, čo je proti záujmom Slovenska a jeho obyvateľov. Nechce vytvoriť z prezidentského paláca paralelnú opozičnú centrálu straníckej moci, ktorá sa nedokázala presadiť legálne vo voľbách.

Netreba voliť proti, máme koho voliť!

Už dlho sme na Slovensku nemali prezidentské voľby, v ktorých sme viac či menej často volili iba proti. Možnosť "za" nám ponuka kandidátov nedávala. Tentoraz ju však máme. A tak - ako povedal v závere vyhlásenia Peter Pellegrini - "nech Boh ochraňuje Slovensko". A dodajme - nech si ho chránime aj my, ešte žijúci!

VIDEO: Pellegriniho závažný prejav k voľbám
Vyhlásenie k stabilite a budúcnosti strany HLAS-SD. Kandidát na prezidenta a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini sa v prípade svojho zvolenia za hlavu štátu neobáva o stabilitu poslaneckého klubu svojej strany. Strana bude podľa neho naďalej... Čítať ďalej
02 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.