Holohlavosť sa môže týkať aj detí, spôsobuje ju autoimunitné ochorenie
01 | 04 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Vypadávanie vlasov alebo holohlavosť sa môže vyskytnúť aj u detí. Ide o autoimunitné ochorenie s názvom alopecia areata. Poukázalo na to občianske združenie Bez vláskov, ale s láskou, ktorého cieľom je šíriť o ochorení osvetu.

"Prejavuje sa vznikom ostro ohraničených bezvlasých ložísk, najčastejšie v oblasti štice alebo fúzov. Radí sa medzi autoimunitné ochorenia s nie celkom známou etiopatogenézou. Ochorenie je často pridružené k ďalším autoimunitným ochoreniam, ktorými pacient trpí súčasne, napríklad atopia, vitiligo, autoimunitná tyreoiditída alebo perniciózna anémia," priblížila Linda Vavříková z Fakultnej nemocnice v Olomouci.

Ochorenie sa môže vyskytnúť v každom veku. "Najčastejšie sa vyskytuje v ranej dospelosti, prepubertálny výskyt je spájaný s rodinnou anamnézou. Stretávame sa tiež so sezónnym nástupom. Vypadávanie vlasov vo väčšom a intenzívnejšom rozsahu badať najčastejšie s nástupom zimy, obdobie od apríla do augusta je relatívne stabilné," ozrejmila. Reakcia pacientov na terapiu je podľa jej slov individuálna, preto sa nedá predvídať ani priebeh samotného ochorenia. "Miera alopécie má však zakaždým negatívny psychosociálny dopad na osobu, ktorá ňou trpí," upozornila.

Zakladatelia občianskeho združenia, ktorí majú dcéru s rovnakým ochorením, upozornili, že povedomie o ňom je na Slovensku nízke. "Na Slovensku sa však o tomto probléme, najmä v súvislosti s deťmi, hovorí a píše veľmi málo," poznamenali. Ich cieľom je preto prostredníctvom OZ pomáhať šíriť osvetu a zdieľať informácie verejnosti.

Medveď ÚTOČIL! Tentokrát na manželov so psom
Nad obcou Pribylina v okrese Liptovský Mikuláš v nedeľu okolo 17.00 h zaútočil medveď na manželský pár stredného veku. Útok sa stal na turistickej trase v lokalite Suchý Hrádok koliba, približne sedem kilometrov od intravilánu obce. Muž utrpel... Čítať ďalej
01 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.