NATO naozaj čisto "na drzovku" operuje na Ukrajine
27 | 03 | 2024 I Ivan Brožík

"Operuje" je viac menej iba veľmi eufemistický výraz pre priame vojenské zapojenie sa Aliancie NATO do bojov na Ukrajine a dokonca aj v Ruskej federácii - z územia Ukrajiny.

Robert Fico mal pred parížskym samitom pravdu, keď vyhlásil, že "má informácie, z ktorých behá mráz po chrbte". Vtedy však dominantne išlo "iba" o to, aby sa nejak zverejnil veľmi zle utajovaný fakt, že vojenský personál a nielen už iba technické vybavenie krajín Severoatlantickej aliancie podniká vojenské aktivity na Ukrajine a z Ukrajinského územia smerom na územie iného štátu. Minimálne na územie Ruskej federácie. Inak povedané, NATO realizuje svoju "Špeciálnu vojenskú operáciu" na vojnovom území dvoch nečlenských štátov. Bez vyhlásenia vojny.

Trápny nielen Macron

Francúzsky adolescentný prezident chce poslať svojich cínových vojačikov priamo sa zapojiť do bojov na Ukrajine. Poľsko to zjavne robí už dávno. A niet pochýb, že takou či onakou formou aj Veľká Británia a veľmi skryto tiež Nemecko. Macron si však v rámci vojenskej stratégie vôbec neuvedomuje, "kde je sever". A to isté zamorilo aj české vládne a prezidentské mocenské prostredie.Na Slovensku tento militaristický trend všemožne presadzuje progresívny liberalizmus, reprezentovaný hlavou štátu a politickou opozíciou, najmä Progresívnym Slovenskom. A - nedá sa nespomenúť - jedným z dvoch kandidátov na post hlavy štátu po júnovom odchode Zuzany Čaputovej z nateraz ešte "jej" úradu.

"Blbnú" je slabý výraz

"Provokovať Rusko je zbytočné a nebezpečné", povedal aktuálne bývalý francúzsky minister obrany z čias prezidenta Nicolasa Sarkozyho, Herve Morin. Rojkovi Macronovi doslova "spakruky" jednu vylepil, keď verejne oznámil, že "Francúsko má veľmi malú zásobu rakiet a nábojov, čo je spôsobené "naším modelom organizácie ozbrojených síl založeným na príprave na expedičné operácie." No a Macronovi tiež dôrazne pripomenul, že "dráždiť Rusko" je mierne povedané "hlúposť". Francúzska armáda má podľa Herveho Morina "dostatočný potenciál operovať iba ak „na africkom území“. Na iné aktivity už sú len " jadrové odstrašujúce sily, ako aj naša účasť v NATO,“ pripomenul Herve Morin. Zároveň ostro kritizoval aj vyjadrenia súčasného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o vyslaní vojenského kontingentu NATO na Ukrajinu. "Toto sú provokácie nedospelého kráľa, dieťaťa, ktoré robí od prvých dní svojho mandátu."

USA, Británia, Poľsko a ISIS

Americké špionážne lietadlá s pravdepodobnosťou, rovnajúcou sa istote, navádzajú bezpilotné útočné prostriedky na ruské ciele v oblasti Čierneho mora a na Kryme, no nielen tam. Sú to lietadlá USA, alebo lietadlá NATO? Asi ide o jedno a to isté. Neustála snaha "sprirodzeniť" pohyb francúzskych vojakov na území Ukrajiny zo strany prezidenta Macrona je viac ako trápna. Je smiešna. Sú to vojaci Francúzska, alebo vojaci NATO? Asi ide o to isté. Ak na Ukrajine padne brigádny generál armády Poľska, ide o poľského vojaka, alebo o vojaka NATO? Asi ide o to isté. Nuž a ak Islamský štát, ktorého pôrodnou babicou boli práve Spojené štáty v úzkej koordinácii s tajnými službami USA, Veľkej Británie a Ukrajiny, vykoná odporný teroristický čin - masovú vraždu civilného obyvateľstva v Moskve, ide o akciu IS, alebo USA, alebo Veľkej Británie, alebo akciu NATO? Nech si každý odpovie sám.

Takže je, alebo nie je NATO vo vojne proti Rusku?

Zdá sa nado všetky pochybnosti, že je. Zostáva sa iba modliť, aby nejaký blázon v pre neho vhodnom okamihu nevytiahol článok päť aliančnej zmluvy a ten by nepriamo znamenal aj povinné zapojenie sa  Slovenska do vojny na východ od našej hranice. Aké jednoduché by to bolo, keby sme tak v tom čase mali prezidenta, ktorý všetko "americké" považuje za nadradené slovenskému a ktorý z inej pozície vydal či podieľal sa na vydaní súhlasu na bombardovanie Srbska? Možno však iba Robert Fico pred Parížom povedal niečo verejne včas, skôr, ako si to mal dovoliť, a tak trošku zaskočil podobné, zjavne vznikajúce plány v zelených mozgoch NATO. A Zelenský? Ten už nie je "mimo" iba obrazne, z hry ho očividne vyšachovali aj jeho ešte donedávna najvernejší súdruhovia v zbrani.

Zelenského parlamentné stádo hádže uterák do ringu
Niekoľko desiatok poslancov z prezidentskej frakcie Sluha ľudu chce odstúpiť. Cítia sa zbytoční. Tvrdia, že Vladimír Zelenskyj zmenil parlament na hlasovací stroj. Strana Sluha ľudu má v ukrajinskom parlamente 235 poslancov, ale menej ako 180 z... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik