Zelenského parlamentné stádo hádže uterák do ringu
26 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Niekoľko desiatok poslancov z prezidentskej frakcie Sluha ľudu chce odstúpiť. Cítia sa zbytoční. Tvrdia, že Vladimír Zelenskyj zmenil parlament na hlasovací stroj. Strana Sluha ľudu má v ukrajinskom parlamente 235 poslancov, ale menej ako 180 z nich sa pravidelne zúčastňuje na zasadnutiach, informuje irozhlas.cz.

Niektorí poslanci z predsedníckej frakcie Sluha ľudu sa chcú vzdať svojich mandátov. Sú frustrovaní, pretože ich pozícia sa veľmi zmenila. Kedysi bolo byť ukrajinským poslancom veľmi prestížne.

Poslanecký mandát robil z Ukrajincov zákonom nepostihnuteľných

Mnohí podnikatelia si kupovali miesta na kandidátkach rôznych strán. To im dávalo trestnoprávnu imunitu a možnosť lobovať za svoj biznis, čo je v podmienkach vojny veľmi problematické.

Poslanci sa sťažujú, že prezidentská kancelária ich využíva len ako hlasovací stroj, nekonzultuje s nimi zákony a právomoci, ktoré má parlament, ako napríklad kontrola vlády alebo interpelovanie ministrov, nefungujú.

Poslancom sa nepáčia prísne predpisy, nemožnosť chodiť na služobné cesty do zahraničia, na ktoré boli dlho zvyknutí, a vyjadrujú aj nespokojnosť so svojím finančným ohodnotením.

Kde je problém? Peniaze sú, ako vždy, až na prvom mieste. Najmä na Ukrajine...

Poslanec za stranu Sluha ľudu to komentoval v článku pre Ukrajinskú pravdu slovami: "Mohol by som ísť pracovať ako manažér do továrne, mohol by som robiť, čo by som chcel, a dostal by som 8 000 dolárov. Tu dostanem sotva tisícku, všetci ma sledujú, či niečo robím, a obviňujú ma z vládnej politiky, ktorú vôbec nemôžem ovplyvniť."

Ani nespokojnosť poslancov však pravdepodobne neohrozí pozíciu ukrajinského prezidenta Vladimíra Zelenského. Ak napríklad dvadsať poslancov odstúpi, tí, ktorí boli na konci zoznamu, jednoducho nastúpia.

Hoci by to Zelenského neohrozilo, nebolo by to ani ideálne. Ukázalo by to nejednotnosť vládneho tábora.

Podľa autora citovaného článku však situácia prebehne hladko. Predpokladá, že by mohlo odstúpiť približne desať až pätnásť poslancov, najmä tých bohatých. Nahradili by ich iní a politickú situáciu by to výrazne neovplyvnilo.

Špekuluje sa, že poslanci by mohli priamo hlasovať o pozastavení svojich právomocí na dobu trvania vojny. Hlavným dôvodom je pocit, že nemôžu rozhodovať, cítia sa zbytoční a ich čas v parlamente je premárnený.

VZDOR PROTI ZELENSKÉMU? Poslancom sa nepáči, ako ich komanduje
Je v ukrajinskom parlamente zarobené na vzdor proti prezidentovi Zelenskému? Podľa serveru Ukrajinská pravda sa zdá, že áno. Niektorí poslanci totiž dávajú najavo, že nechcú byť len jedným z koliesok hlasovacej mašinérie, ktorej všetko prezident... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik