Jozef Banáš natvrdo: Protislovenský Korčok je absolútne klasický oportunista (VIDEO)
26 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Prerušenie konzultácií českej a slovenskej vlády neberú ľudí vážne, premiér Fiala nezmenil nič zásadné vo vzťahu Čechov a Slovákov, povedal v Aby bolo jasno slovenský spisovateľ a niekdajší diplomat Jozef Banáš. Premiéra Fialu aj prezidenta Pavla prirovnal k slovenskému prezidentskému kandidátovi Ivanovi Korčokovi, rovnako ako on si chcú len „šplhnúť“. Prezidentský úrad podľa neho Slováci nakoniec zveria Petrovi Pellegrinimu, ktorý rozhodne nie je Ficova "podržtaška", informujú české Parlamentní Listy.

Do druhého kola slovenských prezidentských volieb, ktoré prebehne 6. apríla, postúpili Ivan Korčok a Peter Pellegrini. "Pán Korčok vytvára dojem, že sa verejnosť prikláňa na jeho stranu, nevidel by som to ale ako nejakú drámu, ideme do finále, tam má pán Pellegrini ešte veľké možnosti," uviedol Banáš, že víťazstvo Korčoka v prvom kole prezidentských volieb ešte nič neznamená.

Korčok je absolútne klasický a typický oportunista

Banáš, ktorý podporuje Petera Pellegriniho, o Korčokovi hovorí, že je protislovenský kandidát, to mu napokon napísal aj v liste. „Ivan Korčok je pre mňa absolútne klasický a typický oportunista. Dokonca si myslím, že mu ani nejde o to, byť prezidentom, on jednoducho vysiela niekomu signály: som tu a som ochotný poslúžiť. Je jednoznačne nekritický, proamericky orientovaný,“ uviedol bývalý diplomat s tým, že víťazstvo Korčoka by znamenalo neustále napätie medzi prezidentom a vládou Roberta Fica.

Čo by pre politickú atmosféru na Slovensku znamenalo víťazstvo Petera Pellegriniho? „Je tu vyššia pravdepodobnosť, že tá razancia prípadných možných napätí medzi prezidentom a vládou nebude zďaleka taká ako u Korčoka. Nevylučujem ale, že by Peter Pellegrini mal nejaké vnútorné nutkanie ukázať, že je prezident. Musím sa usmievať, keď hovoria, že Pellegrini je Ficova podržtaška. Podľa môjho názoru určite nebude Pellegrini v područí premiéra Fica,“ myslí si Banáš, najprekladanejší slovenský spisovateľ.

SASKA BLÚZNI: Masaker v Moskve? HOAX! DEZINFORMÁCIA! To len Fico s Pellem majú namále
Slovensko prijme na veľkých podujatiach spojených s Veľkou nocou mimoriadne opatrenia. Francúzsko dokonca zvýšilo varovanie pred teroristickými hrozbami na najvyšší stupeň. To všetko kvôli otrasnému teroristickému útoku na predmestí Moskvy, ktorý... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Verí, že budúcou slovenskou hlavou štátu sa stane práve Peter Pellegrini: „Je tu hrozba, že Ivan Korčok bude lídrom tej vojny chtivej časti spoločnosti. Ak si ľudia naplno uvedomia, že keby zvolili Korčoka, tak je tu výrazne vyššia pravdepodobnosť, že Slovensko bude zapojené. Dúfam, že dostanú rozum. Som presvedčený, že pán Pellegrini to vyhrá,“ verí Banáš, že sa Pellegrini stane prezidentom.

Pociťuje zasahovanie zahraničných politikov do prezidentských volieb. Tak niektorí komentátori a novinári označili zrušenie konzultácií českej a slovenskej vlády zo strany českého vládneho kabinetu Petra Fialu. „Musím povedať, že toto ľudia neberú vôbec vážne. To, čo povie nejaký politik... Politici dnes sú, zajtra nebudú. Pán Fiala nezmenil nič zásadné vo vzťahu Čechov a Slovákov. Ak sa vlády stretnú, alebo nestretnú, to je absolútne marginálne, je to len symbol,“ usudzuje Banáš.
Mali by sme rozlišovať, či podporujeme ukrajinských občanov, alebo Zelenského režim

Rozhodnutie Českej republiky o prerušení spoločných rokovaní so Slovenskom kvôli odlišným postojom k vojnovému konfliktu na Ukrajine si Korčok vysvetľuje nasledovne: „Mne pripadá pán Fiala, a ešte viac pán generál Pavel, tak trochu ako Korčok. Oni sa chcú ukázať, chcú sa ukázať, šplhnúť si, ako že „tu sme a budeme na čele toho, čo je teraz ten trend, a podporíme Ukrajinu,“ podotkol bývalý diplomat.

Na podporu Ukrajiny zdôraznil, že Ukrajinci vojnu nechcú: „Je otázka, čo je Ukrajina. Mám tam kamarátov, vyšla mi tam kniha, bol som tam xkrát, oni sa neželajú nič viac ako ukončenie konfliktu. Mali by sme rozlišovať, či podporujeme ukrajinských občanov, alebo Zelenského režim. To sú dve rozdielne veci,“ zdôraznil.

A k postojom českej vlády v tejto veci dodal: „A koho podporuje česká vláda? Podporuje Ukrajinu? Nech už dopadne konflikt akokoľvek, tie státisíce mŕtvych Rusov a státisíce mŕtvych Ukrajincov žiadne víťazstvo oslavovať nebudú. Na to nech páni politici myslia,“ poznamenal Banáš.
 

Tajtrlíci – Scholz aj Macron

V Európskej únii sú však štáty, ktoré už hovoria aj o tom, že by vyslali vojakov na Ukrajinu, vyjadril sa tak napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron: „Macron, to sú takí, prepáčte ten výraz, takí tajtrlíci – Scholz aj Macron. To sú ľudia, ktorí sú možno dokonca vydieraní. Ako môže Scholz povedať, že okamžite vedeli, kto zabil Navalného, ​​kto spáchal ten atentát v Moskve. Ale o dva roky pomaly nevie priznať, kto vyhodil Nord Stream do vzduchu... To je úplne komické. Títo politici teraz sú, o dva roky po nich ani pes neštekne. Ak máme byť optimisti, že sa niečo zmení v postoji Západu k Rusku, tak až vtedy, keď nastúpi nová politická generácia. Pretože títo si už nebudú môcť pripustiť, že urobili chybu,“ uviedol Banáš.

„Za dva roky, čo sú Rusi na Ukrajine, nikto nepoložil tú základnú otázku, dokonca ak ju položíte, tak som rusofil, a tá otázka je: prečo Putin na tú Ukrajinu nastúpil? To je samo o sebe podozrivé, a pokiaľ si nedáme poctivú odpoveď na túto otázku, tak podľa mňa mier na Ukrajine nebude,“ uzavrel.

SLOVÁCI SPAMÄTAJTE SA! Na nevolenie nie je čas!
Marek Kurta (Republika) na svojej stránke Marek Kurta – Komentáre rozoberá sobotné prvé kolo prezidentských volieb. Vo svojom statuse upozorňuje okrem iného aj na fakt, že kým tábor Ivana Korčoka je maximálne mobilizovaný, ten druhý je nie len... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik