V Bostone prebehla operácia, ktorá patrí medzi prelomové v oblasti transplantačnej medicíny
25 | 03 | 2024 I Dušan Janek

V Massachusettskej všeobecnej nemocnici v Bostone sa vykonala úspešná transplantácia obličky, ktorá bola vytvorená genetickou modifikáciou obličky prasaťa. Táto operácia je jedným z prelomových zákrokov v oblasti transplantačnej chirurgie, informuje portál istream.sk.

Operácia sa previedla u 62-ročného pacienta, ktorý bol odkázaný na dialýzu. Prebehla v sobotu a celý zákrok trval približne štyri hodiny. V prípade, že nenastane rejekcia orgánu, je pravdepodobné, že pacient bude môcť nastúpiť už tento víkend do domácej liečby.

Takáto operácia sa nikdy v minulosti ešte neuskutočnila. Je precedensom v oblasti transplantačnej chirurgie, patriacej do disciplíny xenotransplantácie – prenosu orgánu zo zvieraťa do tela človeka. Už dávnejšie prebehli i transplantácie aortálnych chlopní, tiež z prasaťa, ktoré má 98% genetického fondu rovnakého ako človek. Pacienti, ktorý dostali prasačiu aortálnu chlopňu však neprežili dlhšie ako dva mesiace. Táto forma transplantačnej chirurgie však môže vniesť do života pacientov čakajúcich na nový orgán nádej do ďalšieho, spokojného života.

V súčasnosti čakajú na transplantáciu obličky len v USA desiatky tisíc osôb

Transplantácia geneticky upravenej obličky môže znížiť riziko rejekcie – odmietnutia zvieracieho orgánu ľudským telom. Xenotransplantácia je dosiaľ riskantným zákrokom. Rejekcia môže nastať však aj u pacienta, ktorému bol transplantovaný aj ľudský orgán.

Pacient, ktorému bola geneticky modifikovaná prasacia oblička transplantovaná je v dobrom stave a k negatívnej imunitnej reakcii zatiaľ nedošlo. Je pod nepretržitým dohľadom lekárov. Tí sledujú, či sa neprejavili symptómy vírusu, ktorý zapríčinil smrť u prvého príjemcu geneticky modifikovaného prasacieho srdca pred dvomarokmi.

Xenotransplantácia nie je zatiaľ oficiálne schválená a jej výskum bude dlhodobý

Táto forma transplantácie nie je oficiálne odobrená americkým Úradom pre potraviny a lieky (FDA). Hoci môže byť riešením nedostatku orgánov potrebných na transplantáciu, je treba stále zbierať údaje a úrady uvádzajú, že tento proces môže trvať roky, kým bude možné ho aplikovať rozsiahlejšie.

Zákrok, ktorý absolvoval pacient s geneticky modifikovanou obličkou povolil FDA v rámci programu umožňujúcemu použitie experimentálnych postupov v prípade, ak je pacientov život v takom ohrození, že nie je možné nájsť iné alternatívy ako experimentálne.

Spoveď kardiologičky o ignorovaných následkoch
Kým nebudeme vedieť, čo tá va.cína naozaj robí z dlhodobého hľadiska, nepohneme sa. Hovorí kardiologička Čo sa deje v ordináciách lekárov, kde pacienti končia s následkami? Prečo títo pacienti musia lietať od čerta k diablovi a ich zdravotný stav... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik