Péter Szijjártó: Politici v Európe strácajú zdravý rozum
24 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Minister zahraničných vecí sa absolútne neskrčil a v rozhovore pre maďarské rádio Kossuth bol opäť ostrý a kritizoval politikov EÚ.

Základným záujmom Maďarska je čo najskôr ukončiť rusko-ukrajinskú vojnu, prímerie a začať mierové rozhovory, pretože každý deň plný vojny v našom bezprostrednom susedstve približuje prízrak tretej svetovej vojny, povedal minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska, Peter Szijjártó v programe nedeľných novín rádia Kossuth.

Szijjártó tiež uviedol, že politici v Európe začínajú úplne strácať zdravý rozum, hlas mieru úplne slabne a značný počet európskych politických lídrov trpí vojnovou psychózou.

"Hovoria jazykom vojny, myslia si, viditeľne začínajú robiť z otázky vojny medzi Ruskom a Ukrajinou osobnú záležitosť. Nie sú schopní vážiť svoje rozhodnutia na základe zdravého rozumu," povedal.

Dodal, že výsledkom toho je, že sa robia vyhlásenia o vyslaní pozemných jednotiek.

Slovami ministra zahraničných vecí a obchodu: NATO je najsilnejšou obrannou alianciou na svete, nebolo by logické, aby Rusko zaútočilo na ktoréhokoľvek člena NATO.

"Organizáciu by to prinútilo reagovať na takýto útok. Je zrejmé, že sa teraz snažia zneužiť článok 5 tejto základnej zmluvy, pretože vyslanie pozemných jednotiek by sa nevyhlo konfrontácii medzi členským štátom NATO vysielajúcim vojakov a Ruskom a odvtedy by odkaz na článok predstavoval reálnu hrozbu svetovej vojny, povedal.

Peter Szijjártó pripomenul, že: "NATO je obranná a neútočná aliancia, v súčasnosti nie je pod útokom, a preto sa nemusí brániť; "...bolo by absolútne neprijateľné, aby sa niekto vrhol do vojnového konfliktu na základe rozhodnutia, ktorému chýba zdravý rozum" a potom žiadal ostatných, aby sa pripojili.

Pokiaľ ide o európsky obranný priemysel, pán minister povedal, že Maďarsko považuje jeho rozvoj za správny v záujme rastu európskeho priemyslu a tiež preto, aby sa Európa mohla brániť bez zapojenia Spojených štátov. "Maďarsko túto pozíciu dlhodobo zastáva, ale neformulovalo potrebu rozvoja európskeho obranného priemyslu v kontexte ruskej vojny na Ukrajine," zdôraznil.

Peter Szijjártó zdôraznil, že považuje za obzvlášť nebezpečné, keď predseda Európskej rady hovorí o vytvorení vojenského hospodárstva a zavedení operácií na vojnovom základe, pretože tieto slová samy osebe predstavujú mimoriadne riziko. 

"Ak by sa európski politici o polovicu menej zaujímali o potrebu budovania mieru ako o dodávky zbraní, dnes by sme mohli povedať, že sme bližšie k mieru. A dokázali sme ochrániť životy státisícov ľudí," povedal.

Minister Šutaj Eštok sa prihovoril k voličom koalície
Aby vládna koalícia pokračovala, musia prísť v druhom kole prezidentských volieb voliť všetci jej voliči. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Zopakoval, že Peter Pellegrini je... Čítať ďalej
24 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik