Členka Súdnej rady: Mazákove tituly sú SPORNÉ! (VIDEO)
23 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

V uplynulom týždni sa konalo aj tretie zasadnutie Súdnej rady (SR) SR s celkom bohatým programom. Okrem tradičných bodov, ktoré sa týkali okrem iného aj previerok sudcovskej spôsobilosti pri vstupe do systému, členka SR SR Dana Jelínková v Rozhovoroch s Mimi Šramovou hovorila o troch bodoch, ktoré boli z jej pohľadu zaujímavé.

Tie sa týkali závažných zistení pri výkone funkcie predsedu Súdnej rady Jána Mazáka v kauze sudcu ŠTS Michala Trubana, ale aj medializovanej kauzy spôsobu nadobudnutia jeho titulov. Rozprávali sa aj o tom, prečo bol zo zasadnutia Súdnej rady stiahnutý bod o Ústavnom súde kvôli prezidentským voľbám aj o tom, ako prezidentkin poradca Marián Giba sedí na dvoch stoličkách, pričom z jednej ovplyvňuje verejnú mienku počas volebného moratória.

Ešte k brožúrke z ministerstva spravodlivosti

Jelínková v Rozhovoroch s Mimi Šramovou hovorila o tom, že SR SR sa zaoberala aj pred časom medializovanej brožúre, ktorú vydalo ministerstvo spravodlivosti a je v nej zhrnutých cez sto káuz, ktoré hovoria o zásahu minulej vlády do materiálneho právneho štátu. Sudcovia Berdisová a Majerník  navrhli vydať čosi ako inštrukcie, v ktorých SR odporučí ministerstvám, čo môžu vydávať, kým predseda SR SR Mazák o brožúrke hovorí ako o politickej, takže je z jeho pohľadu nerelevantná.  Zriadili však komisiu, ktorá má stav preskúmať.

„Ja som si tú brožúru prečítala a nenašla som tam nič rušivé, nič, čo nie je pravda, niektoré výroky som vedela verifikovať aj z mojej doterajšej činnosti,“ doplnila sudkyňa.

Ako prišiel Mazák k titulu PhD? Univerzita NEMÁ ŽIADNY DOKLAD o jeho dizertačnej skúške
Bol predsedom Ústavného súdu, ale aj poradcom Andreja Kisku a na svojom právnom názore si veľmi zakladá. Predseda Súdnej rady (SR) SR Ján Mazák. Na svoj post dostal cez Igora Matoviča. Týchto dvoch pánov však spája aj niečo iné – obaja majú... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Ján Mazák a jeho konanie

Jelínková zrekapitulovala, že Jána Mazáka v r. 2019 za predsedu SR SR navrhli štyria navrhovatelia a zvolený bol počtom trinástich hlasov, takže predsedom SR SR sa stal v júni 2020 a v r. 2021 Súdna rada získala nové, podľa Jelínkovej silné kompetencie, ktoré sú aj v rámci EÚ jedinečné. Tie spočívajú v tom, že SR SR môže napr. nahliadať do spisov OČTK a podobne.

„V decembri roku 2023 sme mali prejednanie predsedu ŠTS Hrubalu, pretože sme sa venovali tomu, akým spôsobom si on vysvetlil ustanovenia príslušného zákona vo vzťahu k sudcovi Trubanovi. Zistili sme, že Hrubala získaval informácie operatívneho charakteru, aby zbieral informácie na svojho kolegu a na jeho dcéru,“vysvetľuje Jelínková, podľa ktorej počas tohto prejednania vyšlo najavo, že predseda ŠTS konal na popud predsedu Súdnej rady. Členovia SR SR sa preto zaujímali, odkiaľ mal predseda informácie, týkajúce sa živého trestného konania, keďže ide o vec, ktorá spadá do obdobia pred nadobudnutím zmienenej kompetencie. Preto vo verejnom záujme treba túto vec preveriť. Právom totiž vznikli otázky, či boli aj členovia SR SR nejako lustrovaní, keďže predseda už dlhodobo svojich podriadených o mnohých svojich krokoch neinformoval.

Predseda SR SR musí do 15-tich dní všetkým členom orgánu musí zaslať písomné vyjadrenie, v akých veciach a prečo konal.

Mazákove tituly

Sudkyne Jelínková a Eren Pružinec na základe infozákona požiadali právnickú fakultu o informácie, týkajúce sa akademických titulov Jána Mazáka. Tie boli spochybnené aj v médiách. Na základe sprístupnených dokumentov zistili nezrovnalosti.

„Chýbajú tam doklady o vykonaní dizertačnej skúšky, niektoré doklady sú bez dátumu, niektoré sú s nejakým zvláštnym, ktorý časovo nesedí, v Košiciach chvíľku nemali akreditáciu. Toľko som pochopila, že tie podklady nie sú úplné,“konštatuje Jelínková. Mazák ich otázky vyhodnotil, ako útok na jeho profesionálnu česť, no podľa Jelínková povinnosťou sudcu, keď sa postaví pred SR SR je zodpovedať otázky a vyvrátiť pochybnosti. Predseda SR SR je podľa nej povinný vyvrátiť akékoľvek pochybnosti, pričom tých otáznikov okolo Mazáka je ďaleko viac.

O stiahnutom bode

Z rokovania SR bol stiahnutý bod o Ústavnom súde, pretože ešte prebiehala prezidentská kampaň. Bol preto presunutý na aprílové zasadnutie, kedy už bude po voľbách. Niektoré výroky by mohli byť použité v rámci volebnej kampane, keďže šlo o rozhodnutia Ústavného súdu o politických témach.

Marián Giba na dvoch stoličkách

„Pokiaľ viem, profesor Giba je zapísaný v databáze prísediacich disciplinárnych senátov – ak sa nedal medzičasom vyčiarknuť. My ako súdna rada vedieme databázu,“hovorí Jelínková a vysvetľuje, ako fungujú disciplinárne senáty. Problém Gibu je v tom, že on, ako prísediaci disciplinárneho senátu by sa mal javiť, ako nezávislý, apolitický a nestranný. Tak, aby sa ľudia na jeho konanie nepozerali, ako na konanie v prospech prezidentky. Podľa Jelínkovej by mala byť jeho nezávislosť v jeho vlastnom záujme.

Europoslankyňa: Veronika, Natália, hovorte o svojich víziách, nežalujte! (VIDEO)
Keď nie si zaujímavá, tak požaluj. Ideálne, na Slovensko. Tak číta europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová iniciatívu Natálie Milanovej a Veroniky Remišovej (bývalé OĽaNO). Za tie sa Milanová pochválila, že preštudovali návrh zákona o RTVS a cez... Čítať ďalej
22 | 03 | 2024 | Eka Balaskova
?session=true

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik