Hviezdne obsadená dráma BARDEJOV posadila Hollywood na zadok! (VIDEO)
16 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Herecký veterán Robert Davi (Smrtonosná pascaThe Goonies) hrá silného, ​​vzdorovitého židovského vodcu Rafuela Lowyho v novej dráme o holokauste Bardejov. Rozpráva pútavý príbeh o tom, ako sa malá židovská komunita v slovenskom meste prefíkane snažila zachrániť pred istou smrťou v prvých dňoch druhej svetovej vojny, informuje americký portál Breitbart.

Bardejov mal v stredu večer premiéru v preplnenom hollywoodskom divadle a vyslúžil si značný potlesk a pochvalu od prítomných, medzi ktorými boli herci Tobey Maguire a Lukas Haas, ako aj bývalý predseda Disney Music Group Bob Cavallo. Herec Robert Davi v rozhovore pre Breitbart News na červenom koberci pred premietaním povedal, že film vysiela posolstvo vzdoru.

"No, je to príbeh o posilnení postavenia, o odvahe, o bránení sa, o nehraní sa na obete a hľadaní cesty," povedal Davi.

"Moja postava (Rafuel Lowy) bola vzdorovitá," dodal Davi. "A v mnohých filmoch o holokauste nenájdete tohto ducha a charakter."

Bardejov sa totiž pripája k filmom o holokauste ako Vzdor Edwarda Zwicka alebo Útek zo Sobiboru Jacka Golda  rozprávaním príbehu o hrdinstve, statočnosti a prežití tvárou v tvár nacistickej mašinérii smrti a nie obeti. 
NÁDHERA! NASA ako snímku dňa zverejnila fotografiu, ktorá vznikla na Slovensku (FOTO)
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) publikoval v sobotu ako prestížnu astronomickú snímku dňa fotografiu s názvom Comet Pons-Brooks in Northern Spring (Kométa Pons-Brooks zo severnej jari), ktorá vznikla na Slovensku. TASR o tom v... Čítať ďalej
09 | 03 | 2024 | Diana Zaťková
 
Podobne ako Oskar Schindler alebo Tuvia Bielski, aj Rafuel Lowy by sa dal zaradiť medzi mnohých veľkých hrdinov holokaustu, ktorých odvážne činy vzdoru zachránili mnoho životov a ktorých potomkov možno vystopovať až do súčasnosti. Niektorí boli dokonca v stredu večer na premietaní a ďakovali Robertovi Davimu za jeho citlivé stvárnenie milovaného hrdinu. 
 
Producent filmu Emil Fish vyrastal v Bardejove a ako 9-ročný bol poslaný do koncentračného tábora Buchenwald, kým ho v roku 1945 oslobodila britská armáda.

Čo sa týka samotného filmu, Bardejov sa vo svojom treťom dejstve stáva dosť napätým príbehom, keď Rafuel Lowy a jeho spolupracovníci vymyslia dômyselný plán, ako zachrániť skupinu dievčat pred transportom do tábora smrti v Osvienčime tým, že im vpichnú veľkú dávku týfusového séra a vynútia si karanténu v malom meste. Práve v týchto scénach film naberá na sile a herci podávajú jedny z najlepších hereckých výkonov filmu, najmä Robert Davi, ktorý úspešne kráča po tenkom lane medzi stvárnením odvážneho stoicizmu a úzkostlivých obáv.

Režisér Daniel A. Abeckaser (The Engineer) pred premiérou pre Breitbart News povedal, že Bardejov treba vnímať ako „triumfálny príbeh“ a ten, ktorý dokáže ľudí vzdelávať. Hoci sa film začal vyrábať ešte pred hrozným teroristickým útokom v Izraeli zo strany Hamasu 7. októbra minulého roku, tvorcovia filmu si boli dobre vedomí významu  Bardejova v dôsledku tohto hrozného zverstva. Počas otázok a odpovedí Davi napríklad diskutoval o dôležitosti zachovania spomienky na holokaust.
 
Bardejov distribuovaný spoločnosťou Gravitas Ventures bude 19. marca dostupný na rôznych platformách. 
FOTO: Nezvyčajný jav na oblohe nad Arktídou
Nočná obloha sa pred niekoľkými dňami rozžiarila. Zjavilo sa na nej niečo, čo vyzeralo ako obrovská galaxia. Počas uplynulého týždňa sa na oblohe nad Arktídou objavila veľká špirála bieleho svetla, ktorá dočasne prežiarila aj polárnu žiaru. Čo to... Čítať ďalej
15 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik