Kyjev potrebuje vojakov! Prinúti Nemecko ukrajinských mužov vrátiť sa na front?
08 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Nemci uvažujú, či by mali byť ukrajinskí muži vo vojenskom veku povzbudzovaní alebo prinútení ísť domov a bojovať, informuje Breitbart.

„Ukrajinská armáda naliehavo potrebuje nových vojakov,“ poznamenáva  Die Welt – analógový denník  The Times, ktorý založili britské okupačné sily po druhej svetovej vojne, aby Nemecku poskytli vysokokvalitné noviny v dôsledku zatvorenia publikácií z nacistickej éry. Chcú preskúmať počet ukrajinských mužov vo vojenskom veku, ktorí utiekli z krajiny v prvých dňoch vojny, a čo sa s nimi stalo.

Ukrajina sama za seba uviedla, že k takmer miliónu, ktorý v súčasnosti slúži, potrebuje pol milióna ďalších vojakov, čo je podľa všetkých štandardov výrazný nárast.

Vzhľadom na tajný charakter je ťažké presne vedieť, koľko ukrajinských mužov utieklo z vojenskej služby po druhej ruskej invázii v roku 2022. Kyjev trestne stíha sieť viac ako 100 vojenských náborových dôstojníkov, ktorí údajne predávali doklady o výnimke za veľké hotovostné alebo kryptomenové výplaty , a údaje oznámené minulý rok uvádzajú , že v roku 2022 bolo odhalených 20 000 ukrajinských mužov utekajúcich z brannej povinnosti, ktorí ilegálne prekročili hranice európskych štátov.

Welt uvádza, že v súčasnosti je v Nemecku 159 512 mužov vo veku od 27 do 60 rokov. Ak by sa zrealizoval plán prezidenta Volodymyra Zelenského znížiť vek brannej povinnosti na 25 rokov, toto číslo by sa v Nemecku zvýšilo na 167 854 mužov.

Biden je rozhodnutý: ŽIADNI AMERICKÍ VOJACI NA UKRAJINU
Americký prezident Joe Biden vo svojom prejave o stave Únie povedal, že je rozhodnutý nepoužiť amerických vojakov na Ukrajine. Tiež uviedol, že Kyjev by mohol vyhrať konflikt s Moskvou, ak by Spojené štáty „stáli pri Ukrajine a poskytli zbrane,... Čítať ďalej
08 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Správa poznamenala, že medzi možnosťami, ako dostať Ukrajincov späť na Ukrajinu, viedlo Nemecko, ktoré zrušilo azylový štatút, prerušilo dávky vyplácané ukrajinským mužom vo vojenskom veku, kým žijú v Nemecku, a ukrajinská vláda sankcionovala svojich vlastných občanov a zmrazila ich bankové účty. 

Ukrajinský opozičný zákonodarca Oleksij Hončarenko navrhol, aby Kyjev dokonca požiadal svoje partnerské krajiny v Európe, aby proaktívne stiahli výplaty dávok príslušným ukrajinským mužom ako prostriedok na ich povzbudenie k návratu domov. Zatiaľ čo nemeckí politici už predtým diskutovali o odobratí vyplácania dávok takmer 100 000 ukrajinským mužom v tejto vekovej kategórii žijúcich v krajine, tieto príspevky sú garantované nemeckou ústavou.

Ukrajina už diskutovala o sankciách voči vlastným občanom, ktorí nereagovali na výzvu, vrátane zmrazenia bankových účtov a majetku a zákazu jednotlivcom riadiť auto. Tieto plány sa ukázali ako kontroverzné a poslanci podporujúci vládu ich označili za „kategoricky neprijateľné“ a  Welt poznamenáva, že takéto represívne opatrenia by bolo možné presadiť len za cenu Zelenského popularity doma.
Macron pošle vojakov na Ukrajinu, ak... A Rusi reagujú
Francúzsko môže poslať vojakov na Ukrajinu, ak sa front pohne smerom na Kyjev alebo Odesu, povedal prezident Emmanuel Macron na stretnutí s lídrami politických strán. Pre L'Independent o tom informoval národný tajomník komunistickej strany Fabien... Čítať ďalej
08 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik