Orbán v tom má jasno: Končí sa hegemónia Západu, formuje sa nový svetový poriadok
06 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Hegemónia Západu sa skončila a teraz prebieha formovanie nového svetového poriadku, povedal maďarský premiér Viktor Orbán počas výročného stretnutia maďarských veľvyslancov na ministerstve zahraničných vecí v Budapešti, informuje agentúra TASS.

Podľa Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho predseda maďarskej vlády poznamenal, že "hegemónia Západu sa skončila a nikto to už nespochybňuje." "Rodí sa nový svetový poriadok a situáciu treba neustále vyhodnocovať a analyzovať," upozornil maďarských veľvyslancov zastupujúcich krajinu v krajinách po celom svete.

Premiér podľa tlačového tajomníka zaznamenal pokusy viacerých politických síl rozdeliť globálnu ekonomiku "na geopolitické bloky" a vyvinúť tlak na tie krajiny, ktoré majú v tejto veci suverénny postoj, vrátane Maďarska. 

"V rámci bloku je veľmi malý manévrovací priestor, preto je v záujme Maďarska zostať členom Európskej únie a NATO [a zároveň] bez toho, aby bolo súčasťou bloku. Z tohto dôvodu sa budeme snažiť posilniť naše spojenectvá s inými suverénnymi krajinami,“ citoval Havasi Orbána.

Podľa tlačovej agentúry MTI maďarský premiér na stretnutí tiež povedal, že úlohou veľvyslancov je ukázať celému svetu úspechy Maďarska založené na ekonomických faktoch namiesto upozorňovania na potenciálne politické názorové rozdiely s inými krajinami.

USTUPUJÚ A USTUPUJÚ! Veliteľ Syrskyj zúri, Ukrajinci sú zúfalí
Odkedy Rusi dobyli ukrajinskú pevnosť Avdijivku, darí sa im postupovať ďalej. Ukrajinskí vojaci na východe Ukrajiny sú často zúfalí. A len pod podmienkou anonymity nachádzajú odvahu opisovať, čo sa deje. Je to vraj veľmi zlé a s príchodom jari môže... Čítať ďalej
05 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik