Ukrajinské polia nebude mať kto siať. Armáda mobilizuje aj poľnohospodárov
04 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Najprv to boli ulice, potom posilňovne, autobusy... Teraz sú to polia. Ukrajinská „statočnosť“ nepozná hraníc. Do bojov násilne verbuje ukrajinská armáda poľnohospodárov priamo z polí. „Obilnica“ východnej Európy zostane ležať ladom, ak sa muži domov nevrátia.

Ako zvládne Ukrajina svoju situáciu v oblasti poľnohospodárstva? Priam rečnícka otázka. Tamojší poľnohospodári totiž stoja pred ťažkou výzvou. Zasiahla ich nová vlna mobilizácie. Farmári však zároveň nechcú prísť o svoje pracovné sily. A to práve kvôli tomu, že poľnohospodárstvo je pre Ukrajinu kľúčové. Informuje o tom agentúra Bloomberg. Jediný, koho to poteší sú poľnohospodári z ostatných krajín Európskej únie, pretože tí ukrajinskí ich pripravujú o zárobok.

Po dvoch rokoch vojny s Ruskom Ukrajina potrebuje nových vojakov. Mobilizuje aj roľníkov z polí. Reálne tak hrozí, že nebude mať kto siať. Napríklad farmár Pastušenko z Chersonskej oblasti prišiel o niekoľko zo svojich pracovníkov. V minulosti sa pritom už stretol s problémami zranených zamestnancov či úhynom kráv pri ostreľovaní.

Ukrajina je často označovaná ako obilnica Európy, aj z toho dôvodu poľnohospodárske podniky dosiaľ unikali ukrajinskému mobilizačnému úsiliu. Síl a dobrovoľníkov však na frontoch nezadržateľne ubúda, a tak sú naň povolávaní aj poľnohospodári. Tí sú pre ukrajinskú armádu potrební. Vedia napríklad zaobchádzať s traktormi tak ako s veľkou technikou. Farmári sa tak obávajú, aby dokázali zasiať na jar kukuricu a olejniny.

Hovorí sa o výraznom posilnení ukrajinskej armády. Pol milióna mužov je však nereálny počet

Posilovanie armády prebieha tiež pomerne rýchlym tempom, hovorí sa až o pol milióne mužov. Tento návrh však zamietol prezident Zelenskyj, parlament teraz posudzuje obmedzenú verziu.

Ukrajinská vicepremiérka Julia Svyrydenková zároveň uvádza, že je nutné podporiť rovnováhu medzi armádou a podnikateľskou sférou.

UŽ NEMÁ KTO BOJOVAŤ: Na rad prichádza DORAST a SENIORI!
Priemerný vek je viac ako 40 rokov! Ukrajinský veliteľ hovoril o kritickej situácii s personálom ozbrojených síl. Priemerný vek vojakov v ukrajinskej armáde je vysoko nad 40 rokov a situácia s personálom je kritická. Bývalý poradca vedúceho... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik