Poľnohospodári toho majú dosť, ukrajinská vláda tiež, Zelenskyj zúri a EÚ? 
23 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

V Poľsku pokračujú protesty poľnohospodárov, ktorí sa hnevajú kvôli nekalej konkurencii lacnejšieho ukrajinského dovozu. V reakcii na blokádu poľsko-ukrajinských hraníc Volodymyr Zelenskyj žiadal poľskú vládu o urýchlené rokovania ešte vo februári, sám chcel ísť na hranice. Poľský premiér Donald Tusk rokovania neprijal, obe vlády sa stretnú až 28. marca. Európska komisia medzitým v reakcii na protesty poľnohospodárov v celej Európe pripravila iniciatívu na zjednodušenie administratívnej záťaže pre poľnohospodárov.

Spojili sa farmári z desiatich krajín EÚ

 

Poľnohospodári sa sťažujú, že environmentálne politiky 27 krajín EÚ, ako napríklad Zelená dohoda, ktorá vyzýva na obmedzenie používania chemikálií a emisií skleníkových plynov, obmedzujú ich podnikanie a robia ich výrobky drahšími ako dovoz z krajín mimo EÚ, informuje Breitbart.

Farmári sa tiež sťažujú na nízke ceny svojich produktov a tvrdia, že obilie a iné poľnohospodárske produkty pochádzajúce z Ukrajiny a Latinskej Ameriky negatívne ovplyvňujú trh.

S kolegami zo susedného Nemecka, Poľska a Slovenska sa českí farmári stretli na viacerých hraničných priechodoch. Na proteste sa podľa organizátorov zúčastnili farmári z 10 krajín EÚ, od strednej Európy po Pobaltie a Balkán.

Farmári pozvali českého ministra pôdohospodárstva Mareka Výborného, ​​jeho slovenského kolegu Richarda Takáča a zástupcov farmárov z Poľska a Maďarska na zhromaždenie na česko-slovenskom hraničnom priechode Hodonín-Holíč, ktorý blokovali stovky traktorov.

TOTÁLNA BLOKÁDA UKRAJINY! Zelenskyj vytočený do vývrtky
Poľnohospodári v Poľsku už toho majú dosť. Rozhodli sa vyhlásiť totálnu blokádu poľsko-ukrajinskej hranice. V mene záchrany vlastného živobytia. Pridávajú sa tak k vlne protestujúcich farmárov prechádzajúcej naprieč Európou vrátane Slovenska.... Čítať ďalej
20 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Poliaci pokračujú v blokáde

Poľnohospodári po celej Európe demonštrujú kvôli mnohým sťažnostiam, vrátane obmedzení, ktoré na nich uvaľujú opatrenia Európskej únie zamerané na boj proti zmene klímy, a toho, čo poľnohospodári označujú za nekalú konkurenciu zo zahraničia – najmä z Ukrajiny, keď boli po rozhodnutí Európskej únie v roku 2022 zrušené clá na dovoz ukrajinských potravín.

Poľnohospodári v Poľsku sa rozhodli vyhlásiť totálnu blokádu poľsko-ukrajinských hraníc. Blokáda, ktorá platí od 20. februára, na Ukrajine vyvolala hnev. Potom, čo poľskí poľnohospodári vysypali obilie na železničnej trati napísal ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov na X, že ide len o „ďalšiu politickú provokáciu, ktorej cieľom je rozdeliť naše národy“.

Už v utorok Kubrakov varoval pred eskaláciou situáciu, ktorú Rusi podľa jeho názoru iba využijú „na rozdelenie európskej jednoty“. Vyzval poľskú vládu, aby protesty nepodporovala, Kubrakov sa dožadoval jej okamžitej reakcie.

Zelenskyj soptí

O deň neskôr vyzval svetových politikov na zváženie inej trasy pre vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov. „Ukrajina využije ďalšiu cestu cez Dunaj, aby zvýšila vývoz aspoň na predvojnovú úroveň. Ide o otázku nášho prežitia, pretože poľská blokáda poľnohospodárskych produktov fakticky zastavuje pozemnú hranicu s Európskou úniou. V blízkej budúcnosti zahájime kontajnerovú prepravu cez horný tok Dunaja. Nová trasa povedie z ukrajinského prístavu Izmail do rumunskej Konštancie a podunajských prístavov v Nemecku,“ napísal na X.

Potom vyzval poľských a európskych partnerov na podporu dialógu medzi poľskou a ukrajinskou vládou. Oznámil, že je pripravený vydať sa k poľským hraniciam a vyriešiť všetky nedorozumenia medzi oboma krajinami.

V mene solidarity sa k situácii vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Sme teraz svedkami nadmernej a nespravodlivej politizácie, keď hrozí, že spoločné úspechy pôjdu ku dnu. Podobne ako ukrajinské obilie, ktoré celý svet videl flagrantne vyhadzovať z nákladných áut a železničných vagónov na poľské cesty. Je to obilie, ktoré naši poľnohospodári a roľníci s veľkými ťažkosťami pestujú napriek všetkým útrapám spôsobeným brutálnou ruskou agresiou,“ uviedol vo  vyhlásení Zelenskyj s tým, že Ukrajina sa usiluje o spravodlivé riešenie situácie.

Zdroj foto: Getty Images | Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj sa obrátil na poľského premiéra Donalda Tuska, oslovil tiež Európsku komisiu. „Nariadil som našej vláde, aby sa v najbližšej dobe, najneskôr 24. februára, dostavila na hranici medzi našimi krajinami... Som tiež pripravený prísť na hranice po boku našej vlády. Rád by som sa teraz obrátil aj na Európsku komisiu. Musíme zachovať jednotu Európy. Je to zásadne v záujme Európskej únie. Preto Ukrajina požiadala o účasť zástupcu Európskej komisie na tomto zasadnutí,“ povedal ukrajinský prezident.

Poľský premiér Tusk potom vo štvrtok informoval, že poľská a ukrajinská vláda sa stretnú 28. marca. Žiadosť Zelenského o naliehavé rokovania o blokádach hraníc zo strany poľských poľnohospodárov neprijal.

Slovenskí poľnohospodári sú v uliciach. Ich hlasy je počuť v EÚ (VIDEO)
Dopravná polícia upozorňuje v súvislosti s protestmi farmárov, poľnohospodárov a potravinárov na viaceré opatrenia, ktoré bude musieť zaviesť po území celej našej krajiny. Problémom sa nevyhne ani metropola Slovenska. Táto situácia je síce... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Dušan Janek

"Dohodol som sa s ukrajinským premiérom na schôdzke oboch vlád, ktorá sa uskutoční 28. marca vo Varšave, a dúfam, že dovtedy povedú technické rozhovory k plodnému stretnutiu," povedal Tusk na tlačovej konferencii, citovala agentúra Reuters . K návrhu Zelenského sa priamo nevyjadril.

Poľský prezident Andrzej Duda je navyše presvedčený, že sú poľskí poľnohospodári oprávnení protestovať vzhľadom na to, že ide o ich živobytie. „Podľa môjho názoru majú poľnohospodári pravdu,“ povedal Duda poľskému informačnému serveru Polsat News a požiadal Tuska, aby „pokračoval“ v rokovaní s európskymi úradníkmi. „Ide o európsky problém, ktorý by mala riešiť Európska komisia.“

"Sme prvou krajinou z ukrajinskej strany hranice, ale za nami sú ďalšie krajiny, a ak sa tieto potraviny budú nekontrolovanou vlnou valiť z Ukrajiny do EÚ, je zrejmé, že tým utrpia všetci," dodal. Následne Duda vysvetlil, že poskytovanie vojenskej a humanitárnej pomoci na Ukrajinu nie je blokované.

Európska únia pomaly ustupuje nátlaku

Vo štvrtok európsky komisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski na sociálnej sieti X informoval o opatreniach, ktoré Brusel prijal v reakcii na požiadavky protestujúcich poľnohospodárov. „Dobrá správa pre poľnohospodárov!“ avizoval na X. „Európska komisia dnes zaslala belgickému predsedníctvu dokument, v ktorom sú načrtnuté prvé možné opatrenia, ktoré by pomohli znížiť administratívnu záťaž doliehajúcu na bedrá poľnohospodárov.“

Cieľom predloženej iniciatívy je zjednodušenie existujúcich právnych predpisov. Dokument bude s členskými štátmi Európskej únie prerokovávaný 26. februára.

„Komisia je aj naďalej plne odhodlaná prinášať riešenia, ktoré by zmiernili tlak, ktorý v súčasnosti pociťujú naše tvrdo pracujúce poľnohospodárky a poľnohospodári. Znižujeme administratívnu záťaž našich poľnohospodárov, aby sme im pomohli zaistiť potravinovú bezpečnosť pre európskych občanov,“ vyjadrila sa k dokumentu predsedníčky Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Týmto radom opatrení plníme sľub, ktorý sme dali našim poľnohospodárom, že túto diskusiu urýchlime. Teším sa na názory našich členských štátov.“

Európska komisia tiež v marci začne prieskum zameraný na poľnohospodárov. Cielená konzultácia by mala pomôcť zabezpečiť hlavné zdroje obáv a pochopiť zdroje administratívnej záťaže. Výsledky prieskumu budú zahrnuté do podrobnejšej analýzy zverejnenej na jeseň 2024.

VIDEO! Brutálne zábery: Takto zaútočila španielska polícia na farmárov protestujúcich proti zelenému programu EÚ
V Madride, kde španielski farmári protestujú proti Európskej únii a poľnohospodárskej politike krajiny, to naďalej vrie. Farmári traktormi zablokovali cesty hlavného mesta a žiadali uvoľnenie pravidiel EÚ na ochranu životného prostredia. Proti... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik