Farmári na traktoroch vyjdú v pondelok do ulíc. Skutočné peklo by by malo nastať vo štvrtok
19 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

V pondelok (19. 2.) budú na Slovensku protesty farmárov. Do ulíc miest so svojimi traktormi vyjdú najmä členovia menších združení. Podľa nich je poľnohospodárstvo na Slovensku v kritickej situácii a štát s tým nič nerobí. Avizujú pokojné protestné jazdy vo viacerých regiónoch. Skutočný problém v doprave by mal však nastať vo štvrtok (22.2.)

Nevyplatené priame platby za minulý rok, problémy pri získavaní pôdy od Slovenského pozemkového fondu aj to, že zelenú naftu či odvodové úľavy má len vybraná skupina farmárov. Protest organizujú v nadväznosti na protestné akcie kolegov zo západu, kde proti politike Bruselu poľnohospodári protestujú už dlhšie. Problémom je tiež zložitý dotačný systém EÚ, prílišná ekologizácia poľnohospodárstva v EÚ, ale aj zvýšený dovoz agroproduktov z Ukrajiny do EÚ aj napriek tomu, že napríklad obilie z Ukrajiny bolo určené pre Afriku, či Blízky východ.

Pondelok bude symbolický

„Podobu bude mať protest miernu. To znamená symbolickou jazdou na traktoroch, kde chceme ísť na miesta Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Chceme zdôrazniť – pokojnou cestou, že chceme PPA povzbudiť k lepšiemu fungovaniu,“ uviedol predseda Združenia mladých farmárov Slovenska Marián Glovaťák.

„Je to tak naplánované, že bude viacero menších protestov. Určite budú nejaké jazdy traktormi. Možno bude niekde blokovaná diaľnica, nejaký hraničný prechod,“ priblížil predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Ján Jelen.

Peklo nastane vo štvrtok  (22. februára)

Už vo štvrtok  zažije aj Slovensko najväčší protest poľnohospodárov v histórii krajiny. Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPaPK) Emil Macho avizuje, že na cesty vyrazia tisíce traktorov na celom Slovensku.

Najväčšia organizácia slovenských farmárov sa síce chystá blokovať cesty a centrá miest, vandalizmu sa však podľa Macha chcú vyhnúť. Macho tiež vysvetlil, proti čomu chcú protestovať a tiež kde by mal protest prebiehať. Trvať by mal niekoľko hodín a týkať sa bude aj troch hraničných priechodov so susedmi v EÚ. Priechody s Ukrajinou budú blokované všetky.

Blokované cesty, aj centrá miest

SPaPK je najväčšou organizáciou, združujúcou farmárov na Slovensku. Macho hovorí, že jej členovia sa síce chystajú úplne blokovať centrá väčších miest po celom Slovensku a na cesty má v ten štvrtok vyraziť až dvetisíc traktorov, či poľnohospodárskych mechanizmov. Každopádne ale nebude dochádzať k vandalizmu, aký sme videli na záberoch zo západných metropol, informuje portál regióny Zoznam.sk.

„Nejaké zapaľovanie pneumatík či rozbíjanie výkladov u nás nenastane. Nevylučujem však, že nejaká vlečka hnoja či močovky môže niekde skončiť aj u nás na Slovensku,“ uviedol Macho.

Takáč: Ak budú protesty slovenských farmárov, sadnem do traktora a pôjdem v ich čele (VIDEO)
Začali s nimi v Nemecku. Pokračovali vo Francúzsku, pridali sa Španieli, aj Portugalci a spoločne „tiahli“ na Brusel. Protesty farmárov sa v priebehu budúceho týždňa očakávajú aj na Slovensku a do ich čela sa má s traktorom postaviť aj minister... Čítať ďalej
10 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Dve tisícky traktorov

„Naša komora má 35 regionálnych pobočiek po celej krajine od Senice až po Humenné. Vo všetkých mestách, kde sídlime, budú prebiehať protesty. Po hlavných cestných ťahoch sa v nich bude presúvať poľnohospodárska technika s odkazmi, prečo a za čo protestujeme”uviedol Macho s tým, že do Bratislavy, či Trnavy sa chystá viac, ako stovka traktorov, veľa ich príde aj do iných krajských miest.

„Centrá miest ale zablokujeme až po deviatej hodine rannej, keď už budú deti v školách, aby sme nenarúšali výuku,” upokojil ľudí Macho s tým, že na ostatných cestách sa budú tvoriť zápchy kvôli pomaly sa presúvajúcej technike. Celá akcia má trvať niekoľko hodín.

Protest sa bude týkať aj hraníc

„Na hraniciach s každou susediacou krajinou sa stretneme iba na jednom priechode. Teda dohromady budeme na troch priechodoch s ďalšími susedmi z EÚ,” dodal šéf komory s tým, že blokované budú všetky priechody s Ukrajinou.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik