(AKTUALIZOVANÉ) Vláda súhlasí s menovaním Pavla Gašpara za riaditeľa SIS
14 | 02 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Aktualizované

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Pavol Gašpar by sa mal stať novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS). Vláda na stredajšom rokovaní vyslovila súhlas s jeho menovaním.

Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident.

Vyštudovaný právnik Pavol Gašpar pôsobil v minulosti v polícii i justičných orgánoch, viedol tiež advokátsku prax. V súčasnosti je štátnym tajomníkom Ministerstva spravodlivosti SR.

V súvislosti s postom šéfa SIS sa spomínal otec Pavla Gašpara, poslanec Národnej rady SR za Smer-SD a bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

V súčasnosti je vedením SIS poverený Tomáš Rulíšek.

Kolíková už namieta

Pavol Gašpar nemôže byť na čele Slovenskej informačnej služby (SIS). Tvrdí to predsedníčka parlamentného výboru na kontrolu SIS Mária Kolíková (SaS). Myslí si, že Gašpar nespĺňa odborné kritériá, navyše, je pomstychtivým človekom a vo funkcii bude len predĺženou rukou premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Šéfa SIS vymenúva prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa Kolíkovej sú dôvody na jeho nevymenovanie "jednoznačné".

"Toto menovanie jednoznačne ukazuje, že táto vláda aj premiér Fico absolútne rezignovali na čo i len zdanie, že im nejde o pomstu. Predsa vybrať si za šéfa SIS syna obžalovaného poslanca, ktorý pomstu vyhlásil na poľovníckej chate, je samo o sebe diskvalifikujúce," povedala Kolíková novinárom. "Takáto osoba nemôže byť na čele SIS, ktorá má v rukách všetky nástroje pre ochranu a bezpečnosť na SR. Nemôže tam byť pomstychtivý človek," dodala.

Poslankyňa upozornila aj na konflikt záujmov poslanca Národnej rady (NR) SR Tibora Gašpara (Smer-SD), ktorý je otcom Pavla Gašpara. "Je tu samotný konflikt záujmov jeho otca, ktorý ho má kontrolovať ako člen výboru na kontrolu SIS. Neviem, ako bude otec kontrolovať svojho syna. Dalo by sa to vyriešiť odvolaním a zvolením nového člena, ale už to samo ukazuje, že niečo tu asi nie je v poriadku," povedala. Slovensko podľa nej začína byť izolované v spolupráci medzi tajnými službami. "A môžeme očakávať, že toto bude toho bodka," uzavrela.

Koaliční poslanci v nominácii nevidia problém

Koaliční poslanci Národnej rady (NR) SR Dušan Jarjabek (Smer-SD), Ján Blcháč a Samuel Migaľ (obaja Hlas-SD) nevidia problém v nominácii aktuálneho štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pavla Gašpara na riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Vyplýva to z ich stredajších vyjadrení.

"To je tematika, ktorá sa riešila na vláde, ja ju nemám prečo neakceptovať," skonštatoval Jarjabek s tým, že nominácia ho neprekvapila.

Pre Migaľa bol návrh na vymenovanie Gašpara mladšieho novinkou. "Musím zistiť, aké sú dôvody. Pokiaľ je to nominácia nášho koaličného partnera, ja asi namietať nebudem. Som presvedčený o tom, že šéf spravodajskej služby by mal byť človek, ktorý je blízky premiérovi," uviedol s tým, že v minulom volebnom období to tak nebolo.

Blcháč považuje nomináciu na riaditeľa SIS za vec vlády. "Šéf SIS je pravá ruka premiéra," podotkol.

Vláda v stredu odsúhlasila nomináciu Gašpara na riaditeľa tajnej služby. Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident.

V súvislosti s postom šéfa SIS sa pôvodne spomínal otec Pavla Gašpara, poslanec Národnej rady SR za Smer-SD a bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Pavol Gašpar by sa mal stať novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS).

Vláda na stredajšom rokovaní vyslovila súhlas s jeho menovaním

Správu aktualizujeme.

JÁN MIKAS SKONČIL! Čo na to politici? Remišová vás prekvapí
Hlavný hygienik Ján Mikas končí vo funkcii. Avizoval to predseda parlamentu a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v relácii portálu Pluska Karty na stôl s Norom Dolinským. Medzitým stihla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková prezradiť meno novej... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik