ÚS prijal sťažnosť J. Haščáka na postup SIS v kauze Gorila
12 | 02 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Ústavný súd (ÚS) SR prijal na ďalšie konanie sťažnosť finančníka Jaroslava Haščáka týkajúcu sa povinnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila v rokoch 2005 a 2006. Ústavná sťažnosť vychádza z predchádzajúceho verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP).

Druhý senát ÚS prijal sťažnosť 7. februára. Týka sa "postupu Slovenskej informačnej služby spočívajúcom v jej nečinnosti v súvislosti s nezničením výsledkov použitia informačno-technických prostriedkov". Podanie sťažnosti na ÚS pre TASR potvrdil Haščákov advokát Martin Škubla. Poukazuje na verdikt ESĽP z roku 2021 s tým, že všetky materiály z akcie Gorila sú nelegálne a musia byť zničené.

SIS v kauze odpočúvala byt expolicajta Zoltána Vargu na Vazovovej ulici v Bratislave. Príkazy na odpočúvanie v rokoch 2005 a 2006 odobril bratislavský krajský súd. Tieto rozhodnutia neskôr ÚS zrušil ako nelegálne a Vargovi dal za pravdu, že boli porušené jeho práva na ochranu súkromia či súdnu ochranu. Jeho sťažnosť v časti nesplnenia povinnosti SIS zničiť výsledky odpočúvania ÚS najprv odmietol. Po minuloročnej obnove konania v tejto veci ÚS prijal jeho pôvodnú sťažnosť na ďalšie konanie. ESĽP v roku 2021 v súvislosti s odpočúvaním konštatoval porušenie práva Vargu na súkromie, rovnako rozhodol aj v prípade Haščáka.

Obaja na ÚS namietajú, že SIS dosiaľ nezničila všetky výsledky z odpočúvania. "V prípade pána Vargu sa obnovilo pôvodné konanie o ústavnej sťažnosti, v prípade pána Haščáka sa podala nová sťažnosť," uviedol Škubla.

Hanzelová si bohapusto vymyslela ÚPLNÚ KRAVINU! No hnus, hovorí Blaha
Útoky liberálnych novinárov naberajú na intenzite! Článok Zuzany Kovačič Hanzelovej zo SME Pomsta a moc sa nejakým nedopatrením dostal do rúk aj podpredsedovi parlamentu Ľubošovi Blahovi (Smer-SSD) a ten na Telegrame konštatuje, že sa mu doslova... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik