Rusko spustilo počas päťhodinovej paľby desiatky dronových útokov
12 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Ruské sily vypustili v nedeľu nad Ukrajinou 45 bezpilotných lietadiel v päť a pol hodinovej paľbe, informuje Breitbart s odvolaním sa na predstaviteľov ukrajinských obranných síl. A to práve v čase, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pokračuje v prestavbe svojho vojnového kabinetu a vojna postupne vstupuje do tretieho roku. 

Ukrajinské letectvo vo vyhlásení uviedlo, že zostrelilo 40 iránskych bezpilotných lietadiel Shahed nad deviatimi rôznymi regiónmi, vrátane jedného na okraji hlavného mesta krajiny Kyjeva.

Útok trvajúci päť a pol hodiny sa zameral na poľnohospodárske zariadenia a pobrežnú infraštruktúru, napísali predstavitelia ukrajinských obranných síl na juhu Ukrajiny v Telegrame. Uviedli, že pri útoku v Mykolajivskej oblasti sa zranila jedna osoba, došlo k požiaru a poškodeniu neďalekých obytných budov.

Ďalší človek utrpel zranenia v ukrajinskom Dnepropetrovskom regióne, keď vypukol požiar v dôsledku padajúcich trosiek zo zničeného dronu, uviedol šéf vojenskej správy regiónu Serhiy Lysak.

Veľká rošáda v ukrajinskej armáde

Útoky prichádzajú v čase, keď Zelenskyj pokračuje vo výmene vojenských veliteľov v snahe udržať dynamiku proti útočiacim ruským silám.

Vyhorené autá po ruskom útoku na obytnú štvrť v Charkove na Ukrajine v sobotu 10. februára 2024. (AP Photo/Jevhen Titov)

Vyhorené autá po ruskom útoku na obytnú štvrť v Charkove na Ukrajine v sobotu 10. februára 2024. (AP Photo/Jevhen Titov)

Kyjev v nedeľu oznámil, že novým veliteľom ukrajinských pozemných síl sa stane bývalý námestník ministra obrany generálporučík Alexander Pavľuk. Tento post predtým zastával generálplukovník Oleksandr Syrskyj, ktorý bol vo štvrtok menovaný náhradou za odchádzajúceho vojenského šéfa Ukrajiny, generála Valerija Zalužného.

Nové prezidentské dekréty tiež menovali Jurija Sodola, bývalého veliteľa ukrajinského námorného zboru, za nového veliteľa ukrajinských spojených síl; brig. generála Ihora Skibiuka ako veliteľa ukrajinských vzdušných útočných síl; a generálmajora Ihora Plahuta ako veliteľa jednotiek územnej obrany Ukrajiny.

Ukrajina v defenzíve

Nastupujúci vrchný veliteľ Syrskyj naznačil, že medzi jeho bezprostredné ciele patrí zlepšenie rotácie jednotiek v predných líniách a využitie sily novej technológie v čase, keď sú kyjevské sily prevažne v defenzíve.

Zelenskyj vo vyhlásení v sobotu v telegrame uviedol, že dúfa, že „reštartuje“ vyššie úrovne ukrajinských ozbrojených síl so skúsenými bojovými veliteľmi.

"Teraz ľudia, ktorí sú v armáde dobre známi a sami dobre vedia, čo armáda potrebuje, preberajú nové zodpovednosti," povedal.

Ukrajinskí vojaci sa obávajú: "Všetkých nás zabije, všetci sme v r.t..." Medvedev reaguje: ZRADCA!
Obavy zo spôsobu velenia novovymenovaného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl sa množia. Oleksandr Syrskyj po krvavých bojoch o Bachmut nesie prezývku "Mäsiar". Podľa niektorých vojakov z radov ukrajinskej armády je jeho štýl demoralizujúci a... Čítať ďalej
10 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik