Progresívci pritlačili na EK! A tá poslala Slovensku varovné listy. Vraj... (VIDEO)
12 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Predstavitelia Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, Lucia Plaváková a Martin Hojsík v pondelok (12. februára) zorganizovali tlačovú besedu, na ktorej predstavili nové varovania Európskej komisie (EK), ktoré adresovala Slovensku. Ak sa vláda SR nepodriadi tlakom, Slovensku hrozí, že príde o peniaze z EÚ. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktoré je riadiacim orgánom Operačného programu Slovensko, žiadny list z Európskej komisie (EK) nedostalo. Uviedol to v pondelok šéf rezortu Richard Raši (Hlas-SD).

„Dnes žiaľ, musíme informovať o ďalšom riziku pre miliardy, ktoré má Slovensko od EÚ na svoju budúcnosť a ktoré sú ohrozené práve kvôli konaniu tejto vlády,“ oznámil Šimečka, ktorý má k dispozícii dva listy zaslané Slovensku a ktoré podľa neho dokazujú, že Ficova vláda šla do konfliktu s EK „promafiánskym zákonom“ vedome.

Šimečka hovorí, že EK vládu opakovane žiadala o odstránenie rozporov s európskym právom v zákone. Ide vraj o poškodzovanie záujmov EÚ. „Zároveň EK opakovane žiada, aby vláda zastavila ten proces skráteného legislatívneho konania a postupovalo sa riadnym legislatívnym konaním,“objasňuje Šimečka s tým, že v listoch sa zmieňujú aj sankcie, ak EK nebude vyhovené. Dokonca je tu hrozba aj žaloba na Európskom súdnom dvore a spomína sa aj podobný proces pozastavenia fondov, akého sme boli svedkami v nedávnej minulosti v Maďarsku, či v Poľsku.

Šimečka pritom zdôrazňuje, že vôbec nejde o to, čo hovoria europoslanci, či EP. Európska komisia varuje, že Slovensko sa kvôli tomu môže dostať do situácie, že nebude schopné plniť svoje záväzky, keďže to sú peniaze, ktoré nám posielajú daňoví poplatníci iných krajín. „A je logické, že nechcú, aby sa tu tie peniaze rozkradli, čo sa môže stať v prípade, že tresty za podvody, či za korupciu nebudú dostatočne odstrašujúce,“ varuje predseda PS.

Šimečka konkretizoval, že ide o listy z 24. januára 2024 a druhý list napísal priamo eurokomisár pre spravodlivosť Reynders ministrovi spravodlivosti je datovaný 8. februára, teda z dátumu, kedy bola v NR SR novela Trestného zákona schválená.

„Ja by som preto vládu a špeciálne ministra spravodlivosti rád vyzval, nech teda zverejní, aké boli výhrady EK a ako sa s nimi vysporiadal. Oni od začiatku hovoria, že to majú odkonzultované a že nebude žiadny problém. Z informácií, ktoré máme my, je to presne naopak,“odkázal Šimečka ministrovi Suskovi (Smer-SSD). Ak Susko neuposlúchne jeho výzvu, mal by z toho vyvodiť osobnú zodpovednosť.

Podľa Šimečku sú Robert Fico a jeho vláda schopní obetovať všetko, len aby „jeho partia“ mala zabezpečenú beztrestnosť.

Podpredseda EP Martin Hojsík upozornil, že Slovensko môže schudobnieť o miliardy eur, ktoré mohli pomôcť občanom naprieč celou krajinou len preto, aby Robert Fico zaručil beztrestnosť ľuďom, ako Bődőr, Bašternák, či Kováčik. Podľa Hojsíkových slov sa EK od začiatku kauzy (ktorú vyvolala sťažnosť na vládu aj s jeho podpisom, pozn. red.) snažila o upozornenie, že Slovensko takýmto zákonom ohrozí bezpečnosť Únie. Preto si nikto nemôže sťažovať, že komisia nás z ničoho nič trestá. Podľa Hojsíka je jasné, že slovenská vláda EK ťahá za nos.

Podpredsedníčka PS Lucia Plaváková hovorí o absolútne neprijateľnom spôsobe prijímania novely Trestného zákona. Chýbala jej odborná a verejná diskusia a prebehnúť mala aj diskusia s Európskou komisiou. Kým stovky Galkových či Grendelových pozmeňovacích návrhov ani len nespomenula, prekážali jej tie Gašparove. Aj generálnemu prokurátorovi vytkla, že si nestihol naštudovať všetky zmeny, ktoré práve on má zaviesť do praxe.

Raši doplnil, že sa k obsahu listu nevedia vyjadriť, keďže ho nedostali. "Progresívci však v europarlamente aj v Európskej komisii rozbehli silnú kampaň proti záujmom Slovenska a namiesto toho, aby za vlastnú krajinu bojovali, tak prilievajú len olej do ohňa," uviedol.

OSTRÝ Jarjabek! Niekoľko regulérnych bláznov sa stále pokúša o "prevrat"
Vo štvrtok (8. 2) sa Slováci na sto percent presvedčili, kto tvorí elitu národa, ktorá nás zastupuje v parlamente. Grendelova nekompetentnosť pri podávaní pozmeňovacích návrhov, ktoré zabudol podpísať sú to najmenej. „Očarili“ vulgárni Pročko či... Čítať ďalej
11 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik