Jaurovej z PS musia ešte stále VYSVETĽOVAŤ, ako FUNGUJE PARLAMENT!
12 | 02 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

O rokovacom poriadku v parlamente ani po 5 mesiacoch v poslaneckej lavici nič netuší! Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zora Jaurová (PS) nerozumie, prečo bola mimoriadna schôdza NR SR k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martina Šimkovičovej (nominantka SNS) zvolaná v čase, v ktorom ministerka nemohla prísť do parlamentu. Podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) jej to preto musel vysvetliť. Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) je totiž pri zvolávaní schôdze k návrhu na vyslovenie nedôvery limitovaný rokovacím poriadkom.

Jaurová kritizovala, že na schôdzu v pondelok neprišli prevažne poslanci koalície. Z poslaneckého klubu PS podľa nej chýbali len traja poslanci, ktorí sú na služobnej ceste. Prekážalo jej najmä to, že do parlamentu neprišla ministerka. "Nerozumiem celkom tomu, aký je zmysel zvolávať schôdzu na čas, keď vieme, že ministerka kultúry, ktorá má byť odvolaná, nebude prítomná. Verím, že ministerka má dostatočne dobrý dôvod a dostatočne neodkladné povinnosti na to, že odignorovala 150 poslancov a celú Národnú radu, ktorá sa ju chystala odvolávať," povedala Jaurová novinárom. 

Žiga: Predsedu parlamentu pri zvolávaní schôdze limituje rokovací poriadok

"Predseda parlamentu z hľadiska rokovacieho poriadku nemá veľa možností, musí zvolať schôdzu do siedmich dní," skonštatoval Žiga. Ako uviedol, pondelok bol jediný voľný deň, keď v parlamente nebol plánovaný program. Na schôdzu prišiel aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Žiga si myslí, že prišiel podporiť ministerku pri prípadnom odvolávaní.

Poslanci NR SR nebudú v pondelok rokovať o návrhu na odvolanie ministerky kultúry. Keďže parlament nebol uznášaniaschopný, Pellegrini presunul rokovanie o návrhu na utorok (13. 2.) o 8.00 h.

Návrh na odvolanie Šimkovičovej podali opoziční poslanci z PS a SaS. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik