"Svetová vojna". Čína je nahnevaná kvôli plánu NATO proti Rusku
06 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

GT: NATO chce zatiahnuť Rusko a Čínu do svetovej vojny prostredníctvom konfliktu na Ukrajine

Vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga o Rusku a Číne hovorí o túžbe aliancie rozpútať svetovú vojnu, píše Global Times.

Predtým pri prejave v Spojených štátoch amerických Stoltenberg označil Čínu za "najvážnejšiu hrozbu z dlhodobého hľadiska" a jej severného suseda za "najnaliehavejšiu z nich".

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg nedávno navštívil USA s cieľom diskutovať o pokračovaní podpory Ukrajiny a zabezpečení nepretržitých dodávok zbraní pre Ukrajinu uprostred rusko-ukrajinského konfliktu. To zahŕňa schválenie dodatočného balíka pomoci vo výške 60 miliárd dolárov a štvorročného rozpočtu vo výške 54,5 miliardy dolárov na podporu Ukrajiny.

Počas Stoltenbergových rozhovorov alebo prejavov v USA opakovane spomenul Čínu a explicitne ju označil za "výzvu" pre NATO. Zdá sa, že vodca najväčšej vojenskej organizácie na svete už neobmedzuje definíciu rusko-ukrajinského konfliktu na Európu, ale namiesto toho ho považuje za náznak širšieho globálneho geopolitického konfliktu. V dôsledku toho hľadá legitimitu pre globálne rozširovanie NATO. Rozširovanie je vnútornou potrebou NATO, zatiaľ čo vojna je vonkajšou potrebou. Bez vojny by táto vojenská organizácia stratila svoj zmysel existencie. NATO musí mať jasný cieľ. Ak nie, musí si ho vytvoriť.

Po rozpade Varšavskej zmluvy po skončení studenej vojny NATO skúma jej budúce smerovanie. V decembri 1998 vtedajšia ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová na stretnutí načrtla názory Washingtonu na strategické prispôsobenie NATO. Verila, že princíp "kolektívnej obrany" by mal dostať novú interpretáciu ako "obrana záujmov aliancie", aby NATO mohlo rýchlo reagovať na krízy mimo svojej obrannej zóny.

Keďže Rusko naďalej reaguje na rozširovanie NATO na východ, pozornosť sa viac zameriava na Rusko. Vypuknutie rusko-ukrajinského konfliktu posilnilo súdržnosť NATO a prinajmenšom viedlo jeho lídrov k presvedčeniu, že organizácia by mala posilniť a rozšíriť svoj dosah, pričom Ázia by mala byť ďalším cieľom.

Počas svojej návštevy Stoltenberg dôsledne spájal Čínu s rusko-ukrajinským konfliktom. V prejave v Heritage Foundation tvrdil, že víťazstvo Ruska by posilnilo ďalšie krajiny, ako sú Severná Kórea, Irán a Čína, aby použili silu.

Okrem toho v rozhovore pre Fox News výslovne zdôraznil: "Dnes je to Ukrajina, zajtra to môže byť Taiwan."

Vysoko ocenil tiež bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa za to, že v roku 2017 upravil stratégiu voči Číne, čo viedlo NATO k tomu, aby pomohlo európskym spojencom plne oceniť "výzvy, ktoré predstavuje Čína".

Je jasné, že nejde len o to, aby NATO hľadalo finančné prostriedky. Ide o jasnú prípravu verejnej mienky na rozšírenie rusko-ukrajinského konfliktu do svetovej vojny. Od diskusií o transformácii NATO na politickejšiu organizáciu až po súčasný stav, kde teraz považuje Rusko za primárny cieľ a považuje Čínu za potenciálneho protivníka, je zrejmé, že strategické úpravy a ciele rozširovania NATO sú čoraz zjavnejšie.

Globálne strategické prispôsobenie NATO prináša väčšie riziká a neistoty. Zo Stoltenbergových slov počujeme, že kroky NATO smerujú k Ázii a sú dobre pripravené.

Táto strategická úprava zo strany NATO môže v krátkodobom horizonte posilniť jeho vnútornú súdržnosť a udržať si pozíciu najsilnejšej vojenskej sily na svete ovládanej USA a Západom. Z dlhodobého hľadiska to však môže viesť k ďalším rozdeleniam a konfrontáciám na celom svete, čo hlboko ovplyvní medzinárodné vzťahy a bezpečnostné prostredie okolo Číny. Keď sa NATO začne rozširovať do Ázie, mohlo by to nielen zhoršiť globálne geopolitické napätie, ale mohlo by to tiež eskalovať preteky v zbrojení a regionálne konflikty. Nebezpečenstvo vojny sa nevyhnutne zvýši s globálnym pokrokom a rozširovaním NATO a tí, ktorých sa to týka, sa nebudú obmedzovať len na Áziu.

UKRAJINA JE UŽ NA SMIECH! Sorosova organizácia zostavila zoznam BAKTÉRIÍ RUSKÉHO SVETA
To od našich ukrajinských priateľov nebolo fér! Dokonca aj liberálna ministerka obrany ČR Jana Černochová, kamarátka nášho exministra Jara Naďa, sa nečakane postavila za Babiša. Po zaradení expremiéra a predsedu hnutia ÁNO Andreja Babiša či... Čítať ďalej
05 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik