VAROVANIE: Pozor na podvodné mobilné aplikácie!
04 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Automatické sťahovanie aplikácií vás môže pripraviť nielen o priestor v mobile, ale i o súkromné informácie a môže sa dokonca manipulovať s vašimi peniazmi. Preto pozor na všetko, čo stiahnete do svojho mobilu, varuje Slovenská sporiteľňa.

„Identifikovali sme podvodné aplikácie, cez ktoré sa môžu podvodníci dostať k vašim osobným údajom či dokonca k vašim peniazom. Po stiahnutí vyžadujú rôzne oprávnenia. Ak ich potvrdíte, umožníte podvodníkom neobmedzený prístup k svojmu zariadeniu. Podvodníci takto môžu získať prístup aj do Georga (aplikácia pre internet banking v mobile) a zadávať platby,“ vyjadrili sa pracovníci Slovenskej sporiteľne.

Mali by ste si začať overovať čo sťahujete do mobilu, pretože možno ani neviete o tom, že máte vo svojom zariadení nebezpečné aplikácie. Tie na prvý pohľad môžu pôsobiť ako neškodné, no v skutočnosti vás môžu obrať aj o peniaze.

Pozor práve na tieto aplikácie:

PDF AI: Add-on

Android Cleaner

Android Core OS,

TestApk

PDF Reader

Slovenská sporiteľňa pridáva, že názov aplikácií môže byť povedomý, kvôli získaniu dôvery, že ide o dôležitú aplikáciu, o ktorú by ste mali mať záujem. Okrem toho môžu podvodníci získať prístup aj od iných aplikácií. Nemusíte byť iba klientom Slovenskej sporiteľne.

Čo teda robiť, ak už v mobile máte tieto aplikácie?

Najlepším, hoci veľmi radikálnym krokom je resetovanie mobilu. Nevýhodou samozrejme je, že tým môžete prísť o všetky informácie a dáta, ktoré ste si nezálohovali, medzi ktoré patria aj fotky alebo telefónne čísla. Preto je zálohovanie nutné. Potom treba ísť do továrenských nastavení vášho mobilu a následne je potrebné obnoviť údaje od výrobcu.

Neskôr môžete stiahnuť aplikácie, ktoré ste doposiaľ využívali. I aplikácie, ktoré komunikujú s vašou bankou. Je ale vhodné si zmeniť heslá na aplikáciách, ako aj heslá na e-mail či sociálnu sieť.

Ak nechcete, aby sa takáto situácia opakovala, je dobré lepšie kontrolovať, čo všetko do mobilu sťahujete a treba si vybrať overené a bezpečné aplikácie. Vhodné je aj používať oficiálny – originálny operačný systém, pravidelne ho aktualizovať a dohliadať na to, aké povolenia pri spustení aplikácie dávate.

Facebookoví hackeri vytiahli do boja so starými fintami. A stále platia!
Staronová finta operujúca heslom: „Ahoj, daj mi tvoje číslo mobilu“ znova vošla do módy. A už si získala ďalších „priaznivcov,“ ktorí jej naleteli. O čo ide? Čítajte pozorne. Sociálne siete sú bibliou novoveku. Kto nie je na Facebooku, ako by... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik