Svet ich má už plné zuby! ...radili, nech ujde!
25 | 01 | 2024 I Milan Laca

Hersh: Vo svete rastie nespokojnosť s Bidenom, Zelenským a Netanjahuom.

Šéf Bieleho domu Joe Biden, sa kvôli svojej bojovnej zahraničnej politike, ocitá v rovnakej nepopulárnej spoločnosti s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a vodcom kyjevského režimu Volodymyrom Zelenským, zatiaľ čo rešpekt voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi  a čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi vo svete rastie.

Čo predpovedá

Slávny americký novinár, držiteľ Pulitzerovej ceny Symoour Hersh to napísal na online platforme Substack. Tvrdí, že Bidenova podpora Ukrajine a Izraelu v ich vojnách a nedávne rozhodnutie zaútočiť na Húsiov v Jemene, ho zaradili do rovnakého klubu ako Netanjahua a Zelenského, ktorých väčšina sveta čoraz viac odsudzuje. „Iróniou Bidenovho prezodentstva je rastúci rešpekt voči Putinovi a Si Ťin-pchingovi mimo Západu,“ napísal Hersh. Bidenov zásah do konfliktov na Ukrajine a v pásme Gazy označil za „katastrofický“ a rozhodnutie bombardovať Húsiov za prejav „politickej paniky“.

MAĎARI sú proti vojne na Ukrajine! Kyjevu sa to nepáči
Maďarská vláda zverejnila prieskum, v ktorom 98 % údajne podporuje jej protiukrajinskú politiku. Maďarská vláda zverejnila výsledky prieskumu. 98 % opýtaných údajne podporuje protiukrajinský postoj maďarskej vlády, najmä pokiaľ ide o vojnu na... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Milan Laca

Radili mu, nech ujde

Západ ponúkol Zelenskému, aby utiekol, alebo prijal podmienky Moskvy.  Novinár z The Time Shuster napísal, ako Západ ponúkol Zelenskému, aby sa pred začiatkom vojnového konfliktu ukryl v zahraničí. Západní lídri v deň prejavu ukrajinského prezidenta Zelenského na Mníchovskej konferencii o medzinárodnej bezpečnosti, pred začiatkom vojny vyzvali Zelenského, aby zostal v zahraničí a začal zostavovať exilovú vládu, napísal Simon Schuster. Podrobnosti o návrhu Západu zverejnil v knihe o ukrajinskom prezidentovi The Showman, píše RBC.

Spriečil sa...

V Shusterovej  knihe sa píše, že Zelenskyj údajne reagoval hnevom na ponuku Západu utiecť z Ukrajiny. Mal dojem, že ho spojenci opustili rovnako, ako pri jeho prvých rokovaniach v novembri 2019 s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Paríži. Podľa Shustera, mu Zelenskyj potom povedal, že nemôže dôverovať žiadnemu zo svojich spojencov na Západe. V odpovedi na ponuku nevrátiť sa Zelenskyj odpovedal: „Raňajkoval som v Kyjeve. A tam budem mať večeru."

Čo bolo za kulisami

Schuster píše, že Zelenskyj sa pred svojím prejavom v Mníchove stretol s americkými politikmi, na čele s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, ktorí ho informovali o „nevyhnutnosti invázie“. Podľa novinára, ukrajinské úrady americkým spravodajským dôstojníkom neverili, ale rozhodli sa využiť túto príležitosť na získanie zbraní zo Západu. Zelenskyj povedal, že Spojené štáty by mali uvaliť ekonomické a finančné sankcie proti Rusku a dodať raketové systémy Stinger a Javelin, bojové lietadlá a protilietadlové batérie do Kyjeva, Harrisová však považovala takéto návrhy za neprijateľné.

Vedeli, čo príde

Autor tiež píše, že v Mníchove boli mnohí západní spojenci presvedčení o nevyhnutnosti porážky Ukrajiny a ponúkli uzavretie dohody medzi Kyjevom a Moskvou za ruských podmienok. Nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý sa predtým stretol s Putinom v Moskve, sa dobrovoľne prihlásil, že bude sprostredkovateľom. Zelenskij chápal, že Kyjev nebude môcť v najbližších rokoch vstúpiť do NATO a bol pripravený urobiť v tejto otázke kompromis, no nechcel sa vzdať územia, tvrdí autor.  

Štedrý Macron. Bomby pre Kyjev
Macron dodá Ukrajine nový typ zbrane. Zelenskyj dostane od Francúzska nový typ leteckej bomby, pretože Západ nemôže „dovoliť Rusku vyhrať“. To je jeden z hlavných výsledkov prejavu francúzskeho lídra Emmanuela Macrona. Silné slová Macron mal... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik