Vedci varujú! TOTO nepite, ak je váš život drahý
14 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Ukazuje sa, že tento produkt je oveľa škodlivejší, ako sa doteraz predpokladalo, píše maďarský portál Mandiner, ktorý poukazuje na varovanie vedcov.

Balená voda by mohla byť až stokrát horšia, ako sa pôvodne predpokladalo, pokiaľ ide o počet mikro- a nanoplastických častíc, ktoré obsahuje, podľa novej štúdie zverejnenej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vďaka novej technológii výskumníci v populárnej litrovej balenej vode napočítali v priemere 240 tisíc plastových častíc, čo je 10-100 krát viac ako predchádzajúce odhady a toto zistenie vyvoláva potenciálne zdravotné obavy, ktoré je podľa vedcov potrebné dôkladne preskúmať.

Beizhan Yan, profesor na Kolumbijskej univerzite a spoluautor štúdie, odporučil tým, ktorí sa obávajú nanoplastov v balenej vode, aby zvážili alternatívy, ako je pitná voda z vodovodu. Varoval však, že dehydratácia predstavuje pre telo väčšie riziko ako plastové častice, takže pitie balenej vody môže byť tiež dôležité.

Mikroplasty sú všadeprítomné

Mikroplasty možno zistiť v ekosystémoch od polárnych ľadovcov až po vrcholky hôr a nachádzajú sa aj v potravinách a pitnej vode.

Mikroplasty sú plastové častice menšie ako 5 milimetrov, zatiaľ čo nanoplasty sú častice menšie ako jeden mikrometer – milióntina metra.

Nanoplasty sú také malé, že prechádzajú tráviacim traktom, pľúcami a vstupujú do krvného obehu, odkiaľ sa dostávajú do orgánov, mozgu a srdca.

Nanoplasty sa tiež dostávajú do tiel nenarodených plodov cez placentu.

Čo môžu mikroplasty a nanoplasty spôsobiť v tele?

Výskum účinkov nanoplastov na ekosystémy a ľudské zdravie je obmedzený, hoci niektoré ranné laboratórne štúdie ich spájajú s toxickými účinkami, ako sú poruchy reprodukcie a žalúdočné problémy.

Na posúdenie počtu nanočastíc v balenej vode výskumníci použili stimulovaný Ramanov rozptyl, techniku chemickej analýzy, ktorú nedávno vynašiel jeden zo spoluautorov štúdie. Vzorky boli skúmané dvoma lasermi, ktoré boli nastavené tak, aby rezonovali s určitými molekulami, čo umožnilo počítačovému algoritmu určiť, o aké častice ide.

Výskumníci testovali tri popredné značky balenej vody, ale nechceli ich menovať, pretože verili, že všetka balená voda obsahuje nanoplasty, takže ich zdôraznenie by nebolo spravodlivé.

PODĽA ŠTÚDIE BOLO V BALENEJ VODE DETEGOVANÝCH 110 000 AŽ 370 000 ČASTÍC NA LITER A 90 PERCENT TÝCHTO ČASTÍC BOLI NANOPLASTY A ZVYŠOK BOLI MIKROPLASTY.

Častice pozostávali väčšinou z nylonu (polyamidový plast) a pravdepodobne pochádzali z plastových filtrov používaných na čistenie vody. Druhou najbežnejšou časticou bol PET (polyetyléntereftalát), z ktorého sa vyrábajú samotné fľaše a vstupujú do vody stlačením fľaše. Iné plasty sa mohli uvoľniť do vody, keď bol uzáver fľaše odskrutkovaný alebo späť.

Ďalšia štúdia výskumného tímu sa zameria na vodu z vodovodu, ktorá tiež obsahuje mikroplasty, ale nie v rovnakom množstve ako balená voda.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik