Sankcie nezaberajú, Rusi bohatnú!
08 | 01 | 2024 I Mária Sliacka

Vladimír Putin ešte na začiatku vojenského konfliktu varoval Európsku úniu pred prijatím nezmyselných sankcií voči Rusku. Zrejme dobre vedel, čo bude nasledovať. Okrem toho, že sankcie výrazne poškodujú štáty Európskej únie, na čo vo veľkej miere doplatilo aj Slovensko, ich cieľ sa minul účinkom. Rusko silnie a Rusi ešte viac bohatnú.

Server Medúza s odvolaním sa na rebríček miliardárov agentúry Bloomberg upozornil podľa portálu Topky, že celkové imanie 25 najbohatších Rusov minulý rok stúplo o 50 miliárd dolárov na 328,53 miliardy dolárov (asi 300 miliárd eur). V roku 2022 sa zmenšilo o 93 miliárd.

Na prvom mieste zarába ropa  

Najbohatším Rusom je spolumajiteľ ropnej spoločnosti Lukoil Vagit Alekperov. Jeho majetok vzrástol počas minulého roka o 9,3 miliardy dolárov a dosiahol výšku 24,7 miliardy dolárov. Z 25 najbohatších Rusov minulý rok nezbohatol len  podnikateľ Vjačeslav Kantor, ktorého kapitál sa zmenšil o 149 miliónov dolárov na 6,2 miliardy.

Ďalšie priečky obsadili ťažobní a plynárenskí akcionári

K najbohatším Rusom patrí aj  najväčší akcionár ťažobného gigantu Nornickel Vladimir Potanin. Jeho majetok sa odhaduje na  31,1 miliardy dolárov. Po ňom nasleduje hlavný akcionár plynárenskej spoločnosti Novatek Leonidom Michelsonom (27,5 miliardy). Na ďalších priečkach sa umiestnili Vagit Alekperov, väčšinový vlastník oceliarní NLMK Vladimir Lisin (23,9) a oligarcha Ališer Usmanov (21,1), ktorý býval jedným z majiteľov britského futbalového klubu Arsenal.

Rebríček najbohatších Rusov uzatvárajú Alexej Mordašovov, Andrej Melničenko, Michail Prochorov, Gennadij Timčenko a Michail Fridman. Bloomberg svoj rebríček zostavuje na základe hodnoty akcií spoločností, v ktorých miliardári majú podiely. V rebríčku je celkovo 500 najbohatších ľudí na Zemi vrátane 25 Rusov, informoval podľa portálu Topky, server Meduza.

Európskej únii chýba už len armáda!
Taliansko volá po zjednotenej európskej armáde. Taliansky minister zahraničných vecí Tajani vyzval na vytvorenie silnej, jednotnej európskej armády. Musíme mať silu! Európska únia musí vytvoriť silnú, jednotnú európsku armádu. Vyhlásil minister... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Pozdrav Borisovi Kollárovi č. 12 je na svete!
"Ahoj Boris. A dobrý deň p. Krajniak, p. Pčolinský a p. Hedviga," zdraví v úvode videa, ktoré bolo zverejnené na YouTube Zoroslav Kollár. Pozdrav Borisovi Kollárovi č. 12 je na svete! Zverejnil ho Zoroslav Kollár, ktorý v úvode poukazuje na to,... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik