Európskej únii chýba už len armáda!
07 | 01 | 2024 I Milan Laca

Taliansko volá po zjednotenej európskej armáde.

Taliansky minister zahraničných vecí Tajani vyzval na vytvorenie silnej, jednotnej európskej armády.
Musíme mať silu!

Európska únia musí vytvoriť silnú, jednotnú európsku armádu. Vyhlásil minister zahraničných vecí Antonio Tajani v rozhovore pre La Stampa. Zdôraznil, že na udržanie mieru a efektívnu zahraničnú politiku sú potrebné jednotné ozbrojené sily EÚ.

Európa bez Ruska? NIE, tvrdia Maďari
Maďarsko označilo bezpečnostnú architektúru EÚ za nemožnú bez účasti Ruskej federácie. Budúca architektúra európskej bezpečnosti je nemožná bez účasti Ruska a Európska únia musí v diskusii na túto tému zohrať rozhodujúcu úlohu. Tento názor... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Milan Laca

Spoločná bezpečnosť

„Vo svete s takými ťažkými váhami, ako sú USA, Čína, India, Rusko, s krízami, aké zažívame na Blízkom východe a v Indo-pacifickom regióne, môžu byť občania Talianska, Nemecka, Francúzska, alebo Slovinska chránení iba jednou organizáciou, ktorá už existuje a to je Európska únia“.

Na čo bude armáda?

Minister zahraničných vecí Tajani dodal, že jednotná európska armáda nie je potrebná na útočné akcie, ale na odstrašovanie  a  na koordináciu jednotiek členských krajín EÚ.

Česi vidia hrozbu!

Český prezident Petr Pavel nedávno povedal, že Rusko zostáva hlavnou hrozbou pre EÚ a európske armády sa pripravujú na konflikt vysokej intenzity. Vyzval EÚ, aby sa pripravila na veľmi intenzívny konflikt. Ako napísal magazín Blesk, prezident na novembrovom  stretnutí krajín Vyšehradskej štvorky vyhlásil, že Rusko bude kvôli konfliktu na Ukrajine potrebovať roky na obnovenie bojaschopnosti, ale Česká republika a ďalšie krajiny NATO stále vnímajú Moskvu ako „hrozbu číslo jeden“.

... pridávajú sa aj Poliaci 

Poľský prezident Andrzej Duda na stratnutí vyhlásil - posilňujeme našu armádu, aby sa agresorovi neoplatilo zaútočiť. „My realizujeme program modernizácie a posilnenia poľskej armády. Musíme si povedať pravdu a úprimne, že to je výsledok našich záverov z ruskej agresie na Ukrajinu“. Duda  hovoril aj o nákupoch vojenskej techniky z USA či Južnej Kórey, vrátane nákupu stíhačiek F-35, raketometov HIMARS, bojových vrtuľníkov Apache či tankov Abrams generácie. „Máme už takmer 200 tisíc vojakov, ale chceme, aby ten potenciál bol ešte väčší". 

Slovenská vojenská sila 

Prezidentka Zuzana Čaputová podotkla, že sa celé východné krídlo NATO začalo prispôsobovať zmenenej bezpečnostnej situácii. „Máme medzinárodnú bojovú skupinu pod vedením SR,“ upozornila s tým, že krajiny V4 pomáhajú zabezpečiť slovenský vzdušný priestor.

Rusi posmešne...
Hovorkyňa ruského Ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová vyhlásila, že pred vytvorením ozbrojených síl je potrebné pochopiť, aké palivo budú v EÚ používať. V opačnom prípade budú môcť Spojené štáty vydierať Európsku úniu zvyšovaním ciem pohonných látok, ak Brusel  nepošle svojich vojakov tam, kam ich Washington  nasmeruje. Spýtala sa aj, prečo každý člen NATO platí do „spoločnej pokladnice“ – a vlastne aj do americkej pokladnice – obrovské sumy, ktoré mali byť vynaložené na zabezpečenie kolektívnej bezpečnosti.
 
ČO S UKRAJINOU? USA už svitá!
USA začali chápať, čo robiť s Ukrajinou. Britský The Daily Express napísal, že americkí politici si uvedomujú potrebu rozdeliť Ukrajinu, aby sa dosiahol mier. Už im to "došlo"? Americkí politici veria, že v záujme mieru s Ruskom budú musieť... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik