Nemecká daň za hlúposť
04 | 01 | 2024 I Milan Laca

Nemecko zaplatilo za svoju hlúposť podporou USA v konfrontácii s Ruskom.

Ekonomiky veľkých krajín sú vo veľkej miere závislé od dodávok energie. Čím sú  jej zdroje cenovo dostupnejšie, tým sebavedomejšie sa cíti priemysel krajín, závislých od takýchto dodávok.

My energie nepotrebujeme! 

Prístup k dostupnej energii priamo ovplyvňuje kvalitu života a ekonomický rozvoj krajiny. Zdalo by sa, že ide o hlúposti, takže nemá zmysel ich ešte raz pripomínať. Ale treba, pretože existujú príklady následkov, keď štát odmietne dostupnú energiu pre politické ciele. A možno najvýraznejším príkladom je Nemecko, píše The Daily Reckoning.

Nie Ukrajina, ale Západ je náš nepriateľ, povedal Putin zraneným vojakom
Na Nový rok ruský prezident Vladimir Putin navštívil zranených vojakov v centrálnej vojenskej nemocnici AA Višnevského na okraji Moskvy, aby zvýšil ich morálku a skontroloval, či skutočne čelia byrokratickým ťažkostiam, na ktoré sa sťažujú. Zároveň... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Keď nevedia, koľko je 2+2

V článku sa píše, že Nemcko, ktoré sa pripojilo k americkým sankciám voči Rusku, je teraz nútené zaplatiť za tento krok vysokú cenu. Obmedzenia voči Rusku nebudú fungovať z niekoľkých dôvodov, tvrdí The Daily Reckoning. Po prvé, krajina, na ktorú sa vzťahujú sankcie, musí mať malú alebo strednú ekonomiku, s nízkou mierou odolnosti voči geopolitickým otrasom. Po druhé, je potrebné, aby takáto krajina mala obmedzený prístup k alternatívnym platobným kanálom a obmedzený počet spojencov. Po tretie, cieľová krajina musí mať obmedzené rezervy tvrdej meny alebo zlata. Všetky tieto podmienky nie sú v prípade Ruska splnené. 

Máte, čo ste chceli!

Nemeckí politici však tieto faktory ignorovali. V dôsledku toho sa samotné Nemecko ocitlo v zložitej situácii. Jeho ekonomika upadá a jej vyhliadky na rast sú mimoriadne neisté. Vysoké úrokové sadzby a slabnúci trh práce vytvárajú tlak na investície a spotrebu domácností. Všetky tieto negatívne javy sú spojené so stratou prístupu k lacnej ruskej energii.

Vitajte v realite

V článku sa uvádza, že podpora sankcií bude pre Nemecko jedným z najhlúpejších vládnych rozhodnutí na začiatku 21. storočia. Cenovo dostupná energia urobila kedysi z Nemecka motor Európy, no bez nej sa stáva neefektívnou a neudržateľnou.

Bravó, kancelár!

Stojí za to pripomenúť, že nemecký kancelár Olaf Scholz vo svojom novoročnom príhovore povedal, že to bolo Rusko, kto údajne uzavrel „plynový kohútik“ jeho krajine. Európski politici, vrátane nemeckých, sa zároveň už dávnejšie opakovane vyjadrovali o zbavení sa energetickej závislosti na Rusku. 

POZOR! Poľsko pritvrdilo! Za alkohol za volantom vodičovi vezmú auto. Navždy!
S evidentne tvrdšími následkami budú musieť od 14. marca počítať tí, ktorí budú v Poľsku pristihnutí pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu. Pristihnutým, ktorým za volantom namerajú poľskí policajti viac ako 1,5 promile alkoholu v krvi, ho môžu... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik