PANDÉMIA CHRÍPKY dorazila už do Čiech a naberá nezadržateľne na intenzite
22 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Česko je na prahu epidémie respiračných chorôb, tvrdia domáci odborníci. Od novembrových 800 prípadov Covidu denne sa čísla skokovo zdvihli na 2 000 chorých za deň. Hoci najväčšie riziko doteraz predstavuje koronavírus, lekári zaznamenávajú aj nárast počtu chrípky a ďalších respiračných ochorení. Ako od seba jednotlivé choroby rozoznať? Stačí ľuďom samoliečba a kedy je vhodné podstúpiť očkovanie? Experti odpovedali na 22 najčastejších otázok.

Prvé dva týždne v decembri doteraz priniesli 28-tisíc prípadov Covidu. Údaje z rezortu zdravotníctva ukazujú, že v štyroch z piatich prípadov išlo o ľudí, ktorí boli v minulosti očkovaní zrejme niektorou zo starších vakcín proti predchádzajúcim variantom koronavírusu. Mnohí z nich zároveň Covid aspoň raz prekonali. To podľa expertov dokazuje, že očkovanie absolvované pred niekoľkými mesiacmi či rokmi ani prerobené ochorenie nezaručuje odolnosť pred novým variantom vírusu.

„Potvrdzujú to aj dátumy, kedy sa v posledných mesiacoch pri viac ako 50 percentách nových prípadov Covidu jedná o opakované infekcie. Viac ako polovica pacientov tak v minulosti už nákazu prekonala. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa nechať očkovať, “ hovorí epidemiológ Roman Chlíbek, predseda Českej očkovacej spoločnosti.

Typickými prejavmi chrípky sú vysoká teplota, bolesť hlavy, svalov a kĺbov. Objavuje sa aj kašeľ, pálenie na hrudi, dusenie, nádcha, únava a ďalšie príznaky. Rovnakými príznakmi sa tiež prejavuje aj bežné nachladnutie skombinované napríklad s fyzickou preťaženosťou. Podobne sa ale môžete cítiť aj pri infikovaní Covidom.

„Pacientom s podozrením na Covid sa často aj horšie dýcha, trpia celkovou slabosťou. Pri chrípke je najvýraznejšia náhla horúčka až zimnica, nechutenstvo a celková schvátenosť, “ uviedla Hana Roháčová, primárka Kliniky infekčných chorôb 2. LF UK a Fakultná nemocnica Bulovka.

Ako sa správať pri potvrdení či podozrení na Covid či chrípku?

V súčasnosti nie je povinná karanténa. Chrípka a Covid sú nákazlivé vírusové ochorenia, ktoré sa prenášajú pomocou infekčných kvapiek (dotyk, vzduch), preto odborníci odporúčajú zostať aj pri obyčajnom podozrení doma a dodržiavať potrebné hygienické pravidlá. Dôležité je mať vlastný uterák, nepoužívať rovnaký príbor a riad, dostatočne vetrať a najlepšie spať v samostatnej miestnosti. Ak už musíte von, nezabudnite na respirátor.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik