Priznal to už aj Pavel: Vojna na Ukrajine sa v roku 2024 ZMENÍ V PUTINOV PROSPECH!
20 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Český prezident Petr Pavel očakáva v budúcom roku „významný vývoj“ v prospech Ruska! Podľa neho to bude  rozsiahla invázia Moskvy na Ukrajinu – a to nebude pre Kyjev vôbec priaznivé, informuje POLITICO.

V rozhovore pre český internetový spravodajský portál Seznam Zprávy dostal Pavel otázku o svojom profile v každoročnom rebríčku najmocnejších ľudí v Európe POLITICO, v ktorom ho označili za „jastraba, pokiaľ ide o Rusko aj Čínu“, ktorý plne podporuje Ukrajina ako aj ďalšie rozširovanie NATO.

Na otázku, aké sú jeho očakávania v týchto otázkach na nadchádzajúci rok, Pavel povedal: „Máme toho veľa pred sebou, pretože vývoj konfliktu na Ukrajine ukazuje, že je veľmi pravdepodobné, že v budúcom roku uvidíme významný posun. Ale v prospech Ruska!"

Vyjadrenia českého prezidenta – ktorý je bývalým generálom, vysokým vodcom NATO a verným podporovateľom Ukrajiny – prichádzajú pre Kyjev v náročnom období.

Podľa vlastných priznaní ukrajinských predstaviteľov protiofenzíva Kyjeva na odvrátenie invázie Moskvy postupuje pomalšie, než sa očakávalo. To vlastne hovorí už od leta. Rétorika sa nezmenila, hoci všetci vidia, že protiofenzíva kapitálne prepadla.

Žoldnieri na Ukrajine neuspeli (VIDEO)
Ruské jednotky zlikvidovali na tzv. "Severnom vojenskom okruhu" viac ako 5800 zahraničných žoldnierov. Minister obrany Sergej Šojgu zhrnul priebežné výsledky špeciálnej operácie. Podľa neho utrpela ukrajinská armáda počas svojej ofenzívy kolosálne... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Milan Laca

Medzitým sa Kyjev snaží udržať si podporu od svojich spojencov.

V Európe však znovuoživený odpor maďarského premiéra Viktora Orbána hrozí, že vykoľají kľúčový balík pomoci vo výške 50 miliárd eur. V USA sa plány na poskytnutie ďalšej pomoci pre Kyjev na týždne zastavili pre odpor republikánskych zákonodarcov.

USA tiež v budúcom roku smerujú k neistým prezidentským voľbám, ktoré ovplyvnia dianie na Ukrajine, povedal Pavel v rozhovore.

"Očakávanie volieb prinesie aj isté zmeny na bojisku," vysvetlil český prezident, pretože Putin povedal, že považuje USA za jediného "partnera pre možné rokovania", ku ktorým môže dôjsť až po voľbách.

„Na strane Vladimíra Putina existuje očakávanie, že ak Donald Trump uspeje, dokáže s ním vychádzať bez ohľadu na to, čo si myslí Ukrajina alebo zvyšok Európy, a... vrátiť Rusku postavenie kľúčového hráča,“ povedal Pavel.

USA tvrdia, že tento mesiac im dôjdu prostriedky pre Ukrajinu
POLITICO informuje, že USA tento mesiac dôjdu finančné prostriedky pre Ukrajinu, ak Kongres neschváli núdzovú žiadosť prezidenta Joea Bidena o dodatočné výdavky, ktorá bola niekoľko týždňov pozastavená na Capitol Hill, uviedol v pondelok najvyšší... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Diana Zaťková