Lipšic: ÚS nekonštatoval nedôvodnosť trestného stíhania v dozore prokurátora ÚŠP
18 | 12 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ústavný súd (ÚS) SR nekonštatoval nedôvodnosť trestného stíhania vedeného v dozore ktoréhokoľvek prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ani v jednom rozhodnutí. Poukázal na to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Upozornil tiež, že nie je pravda, že by ÚS vo vzťahu k UŠP vydal 30 nálezov, ktorými bolo skonštatované porušenie základných ľudských práv a slobôd.

"V súvislosti s agendou Úradu špeciálnej prokuratúry bolo v rokoch 2022 a 2023 podaných celkovo 274 sťažností na Ústavný súd SR, z ktorých celkovo iba v siedmich prípadoch prišlo ku konštatovaniu porušenia práv sťažovateľov v súvislosti s procesným postupom prokurátorov ÚŠP, z toho štyrikrát ku konštatovaniu prieťahov v konaní," upozornil Lipšic.

Poznamenal, že práve agenda ÚŠP prirodzene generuje v porovnaní s inými prokurátormi a súdmi, pomerne veľkú časť ústavných sťažností. "No napriek tomu sa nálezy priamo týkali celkovo siedmich prípadov, v rámci ktorých bolo konštatované porušenie ľudských práv a slobôd," zhrnul.

Prokurátori krajských prokuratúr vybavujúci v prvom stupni dozor v trestných veciach v súvislosti so zámerom zrušiť ÚŠP zase upozornili na možné negatívne dôsledky výmeny dozorujúcich prokurátorov v rozsiahlych a závažných trestných veciach.

"Verejnú kritiku pripravovaných legislatívnych zmien z odborného, profesijného hľadiska považujeme za oprávnenú, pretože plnohodnotne v krátkom čase bude nesmierne zložité vystihnúť podstatu jednotlivých trestných káuz vo všetkých ich súvislostiach," napísalo v spoločnom stanovisku 25 prokurátorov.

Apelujú na zachovanie kontinuity výkonu dozoru už začatých trestných vecí tak, aby ich dokončili terajší dozorujúci prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Sú tiež za vytvorenie priestoru na odbornú diskusiu v riadnom legislatívnom procese.

Ako naši chlapci z NAKA a sudkyňa Záleská zachraňovali pochybenie prokurátora Šúreka
Novinárka Júlia Mikolášiková alias Piraňa vo svojom blogu píše: Vedeli, že budú musieť obvinených prepustiť z väzby, príkaz na prepustenie však sudkyňa vydala až po šestnástich dňoch. Jej názor prinášame v plnom znení Kauza takáčovci je veľmi... Čítať ďalej
18 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik