Čarnogurský: Leopardy horia na Ukrajine ako zápalky. Rusko vojnu vyhrá a NATO sa rozpadne
13 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Jun Čarnogurský hovorí, že vždy bol proti komunistickej veľmoci, no nikdy nebol proti bežným Rusom. Napriek tomu súhlasí s tvrdením, že rozpad ZSSR bol geopolitickou katastrofou v dejinách. Disident za socializmu, neskôr predseda vlády Ján Čarnogurský bol hosťom v Relácií na palete, kde hovoril aj o akejsi mentálnej blízkosti slovanských národov.

Čarnogurský vysvetľuje, prečo sa vojenský konflikt s Ruskom nedá vyhrať a ak, tak by takmer zničil sám seba. Rusko-ukrajinský konflikt bude mať podľa neho veľký dopad na svetovú geopolitiku. Hovorí tiež o klamstvách Západu, o banderovskej histórii Ukrajiny a o tom, že sankcie Rusku len pomáhajú.

Rusko ako nepriateľ

Západ dlhodobo vníma Rusko ako nepriateľa. Tento vzťah podľa Čarnogurského vyplýva z toho, že Rusko je najbohatší štát sveta.

„Rusi tvrdia a asi to majú prepočítané, že v súčasnom Rusku je v zemi 37 percent svetových zásob surovín. Rusi sú schopní priemyselne vyrábať všetky prvky Mendelejevovej sústavy. Kto by sa k tomu nechcel dostať,“vysvetľuje prvý dôvod predseda Slovensko-ruskej spoločnosti. Tým druhým dôvodom je, že Rusko je jediný štát schopný vojensky poraziť Západ. Ak by to tak bolo, tak len za cenu obrovských vlastných strát.

V Poľsku sa zmenila vláda. Cirkus v parlamente
Donald Tusk sa vracia k moci. Kaczynského párty sa neslávne stáva minulosťou. Zložia sľub Poľský prezident Andrzej Duda v stredu prijme sľub novej vlády a Donald Tusk sa stane plnohodnotným premiérom. Deň predtým vystúpil v Sejme s akčným... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Milan Laca

Rusko-ukrajinský konflikt

Čarnogurský vysvetľuje, že štáty NATO majú dokopy nejakých 800 miliónov obyvateľov, kým Rusko 150 miliónov, čo je obrovský rozdiel. „Napriek tomu doteraz vždy Ukrajina mala na bojisku minimálne toľko vojakov, ako Rusko, alebo dokonca viac, no nie sú schopní Rusko poraziť. Rusi vedia bojovať, sú vlastenci,približuje Čarnogurský.

Je presvedčený, že prehra Ukrajiny s Ruskom bude aj prehrou Západu, ktorý sa stane politicky bezmocný. Rusko by sa síce rozdrobilo na množstvo maličkých štátov, no na Západe by „padli“ celé mestá.

Rusko-ukrajinský konflikt, USA, ilustrácia: GT

Bez následkov to neostane

Po prehre Západu na Ukrajine americký dolár stratí hodnotu a tým aj postavenie svetoveu výmennej valuty a USA čaká ekonomický úpadok, dokonca možno rozpad. Očakáva tiež rozpad NATO a stiahnutie sa americkej armády z Európy.

Západ klame, kde sa dá

Ak Západ hovorí o neodôvodnenosti ruskej ŠVO na Ukrajine, Čarnogurský pripomína dohodu Ruska s USA a Nemeckom, v ktorej sa hovorí, že NATO sa na východ rozširovať nebude. ČR do NATO vstúpila po tom, ako sa v roku 1994 začali vstupné rozhovory.

Rusko podľa neho logicky reagovalo na kroky USA a NATO a bezprostredné ohrozenie národnej bezpečnosti v tesnej blízkosti svojich hraníc. Ohrozenie videlo zvlášť po Majdane na Ukrajine (2014).

„V 2019-tom roku začali Spojené štáty budovať svoju vojenskú základňu v Očakove pri Odese. Keby ju stihli dokončiť, tak z Očakova jadrová raketa letí nad Moskvu sedem-osem minút,“vysvetľuje Čarnogurský jeden z dôvodov, ktoré videlo Rusko.

Odkaz exministra: Nedajme sa pomýliť!
Protesty, organizované opozíciou (menovite strany PS, SaS a KDH), proti návrhu vlády zrušiť Úrad špecializovanej prokuratúry neutíchajú. Okrem hlavného mesta sa protesty konali aj v Košiciach, Nitre, Žiline a Banskej Bystrici. Na tento špinavý... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Banderovská história

Čarnogurský tiež pripomína, že súčasná ukrajinská politika stavia na kulte Stepana Banderu,  ktorého vojenské jednotky v čase 2. svetovej vojny bojovali po boku nacistického Nemecka proti Červenej armáde. Súčasná Ukrajina podľa neho nemala vlastnú štátnu ideológiu, pričom túto medzeru zaplnil banderizmus a falošná propaganda o svetlej budúcnosti v EÚ.

screenshot videa youtube | "Banderovci"

Len uvaľujte sankcie!

Sankčné opatrenia Západu škodia tým, ktorí ich na Rusko uvalili. Odstránili totiž konkurenciu na vnútornom trhu Ruska, z čoho profitujú domáci producenti a ekonomika. Rusko síce nemá v zemi všetko, čo potrebuje napríklad na výrobu čipov, či inej techniky, no stojí za ním väčšina obyvateľstva Zemegule.

„Povedzme Čína, ktorá je neobyčajne technicky rozvinutý štát a stále sa rozvíja, dodáva Rusku tovar, ktorý potrebuje. Ale v súčasnom svete nie je problém obísť sankcie,“hovorí Čarnogurský, ktorý ako príklad uvádza Kazachstan, ktorý slúži ako „obchádzková krajina“ pre sankcionované produkty.

Slovanstvo ako tmel

Bývalý premiér pripomína aj fakt, že hoci k Rakúsku a Západu sa naša zahraničná politika hlási viac, Slovákov to vždy bude ťahať k Slovanom.

„S Rakúšanmi áno, všetko je korektné, nemáme žiadne spory, ale mentálne nie sme takí blízki, spolu by sme si v krčme nevypili. S Poliakmi sa pobijeme, pohádame, ale v krčme si vypijeme,“ uzatvára Čarnogurský to, na čom by sme mohli stavať – na vzájomnosti Slovanských národov.

Zrušenie ÚŠP podporuje aj slovenská právnická obec
Prvú výzvu proti porušovaniu princípov právneho štátu, ktorá bola zverejnená v januári 2021 podpísalo na stránke pravnystat.eu viac, ako štyristo právnikov. Medzi nimi bolo 233 advokátov a 123 sudcov, či emeritných sudcov. Z druhej výzvy tejto... Čítať ďalej
12 | 12 | 2023 | Eka Balaskova
?session=true

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj finančne. Číslo účtu pre dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!