V Poľsku sa zmenila vláda. Cirkus v parlamente
13 | 12 | 2023 I Milan Laca

Donald Tusk sa vracia k moci.

Kaczynského párty sa neslávne stáva minulosťou.
Zložia sľub

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu prijme sľub novej vlády a Donald Tusk sa stane plnohodnotným premiérom. Deň predtým vystúpil v Sejme s akčným programom pre budúci kabinet ministrov. Podrobne predstavil jeho zloženie a vyhlásil, že víťazná zjednotená opozícia sa bude nazývať „Koalícia 15. októbra“. Deň volieb „sa spojí so symbolickými dátumami v našom poľskom kalendári". Po búrlivej diskusii poslanci väčšinou hlasov vyslovili dôveru vláde a jej šéfovi.

CHCÚ ZNIČIŤ EURÓPU! Bývalý šéf Vatikánu NALOŽIL globalistom, Sorosovi i migrantom
Globalisti využívajú masovú migráciu na ZNIČENIE NÁRODNEJ IDENTITY! Bývalý šéf Vatikánu, kardinál Gerhard Müller, varoval, že globalisti používajú masovú migráciu ako zbraň, aby zničili národnú identitu krajín, informuje Breitbart. V skutočnosti... Čítať ďalej
11 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Obrovský záujem 

V rokovacej sále Sejmu sa odohrali epochálne udalosti, ktoré sledovalo celé Poľsko. Vysielanie na internete sledovali  4 milióny ľudí.  Zaplnili aj kino, kde premietali online drámu o prechode moci. V „Kinotéke“ v Paláci vedy a kultúry v centre Varšavy,  v  troch sálach nebolo dosť miest pre stovky divákov a preto vo foyeri inštalovali televízne obrazovky.  

"Veselo" v Sejme

Poslanci Sejmu dostali prvýkrát právo navrhovať kandidátov na premiéra sami. Nespornou postavou bol bývalý šéf vlády, predseda Európskej rady a teraz líder najväčšieho opozičného združenia – Občianskeho zákonníka – Donald Tusk. Novým predsedom poľskej vlády sa stal bez akýchkoľvek zásahov, s hlasmi 248 poslancov.  

Škandál

Atmosféra v Sejme začala naberať umiernený charakter, keď zrazu došlo k incidentu. Po Tuskovom poďakovaní vtrhol na pódium Jaroslav Kaczynski a sotva sa ovládol, povedal novozvolenému premiérovi: „Jednu vec viem, si nemecký agent!" Kaczynského útok vyvolal v poľských médiách množstvo komentárov. „Mateusz Morawiecki ukončil éru vlády ZiS svojím prejavom v zlom štýle, no prehlušil ho Jaroslaw Kaczynski, ktorý nevydržal tlak a urazil novozvoleného premiéra. Prezident Duda sa sotva dostal k východu zo Sejmu, pretože hlavné schodisko sa zaplnilo poslancami, ktorí sa hrnuli z rokovacej sály, aby zablahoželali Tuskovi a sebe k zvoleniu svojho zástupcu za predsedu vlády.  

Čo plánuje?

Donald Tusk vyhlásil, že medzi úlohami vlády vidí odhodlanie poskytnúť pomoc Ukrajine, o ktorej plánuje presvedčiť európskych partnerov na summite EÚ. Zdôraznil, že Poľsko bude lojálnym spojencom USA a kľúčovým prvkom NATO a zároveň posilní spoluprácu v Európskej únii.

Zelenskyj v USA pýta peniaze. Putin vraj všetko sleduje!
Zelenskyj pricestoval na rokovania do Kongresu USA. Zelenskyj tam prišiel, aby vyjednal pokračovanie finančnej pomoci Kyjevu. Príchod ukrajinského lídra odvysielala CNN. Sprevádzali ho demokratickí a republikánski lídri Chuck Schummer a Mitch... Čítať ďalej
12 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!