SULÍK VYSVETĽOVAL DUBAJ. Šéf NKÚ reaguje: To, že tam všetci radi chodili, nás NEZAUJÍMA! (VIDEO)
28 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Sulíkovo „dubajské šafárenie“ je vyčíslené. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) koncom minulého týždňa prezentoval svoje zistenia, podľa ktorých vypitý bar bol zrejme jedným z menších prehreškov. Ešte v piatok (24. 11.) sa Richard Sulík (SaS) nechcel vyjadrovať, médiám odpovedal, že výstupy NKÚ si musí najskôr preštudovať. Vyjadril sa na tlačovej besede (TB) v utorok (28. novembra). A šéf NKÚ reaguje...

K piatkovým informáciám sa ešte v ten deň predseda SaS a bývalý minister hospodárstva vyjadriť nechcel, reportérov odporúčal na jeho predchodcu, ktorý podľa jeho slov mal všetko pripraviť, no nestalo sa tak. Na utorkovej TB Sulík pripustil, že v dokladoch nebol poriadok, no napriek tomu podľa jeho slov ušetrili milión eur. Sulík sa dotkol aj konkrétnych bodov, ktoré boli organizácie slovenského pavilónu vytknuté a TB uzavrel s tým, že nezrovnalosti navrhuje uzavrieť mimosúdne. K situácii sa vyjadril aj predseda NKÚ Ľubomír Andrassy

Žigu sa pýtajte

„Ja sa vám vyjadrím v pondelok, musím si to prečítať. Keď si tú správu prečítam, tak sa vám viem vyjadriť,“ opakovane odpovedal Richard Sulík (SaS) na otázky novinárov, ktoré sa týkali zistení NKÚ a výstavy EXPO Dubaj. NKÚ v piatok informoval, že celkové náklady na organizovanie zo strany Slovenska sú vyčíslené na 11.000.000 €. Ministerstvo hospodárstva na náklady použilo 7,9 milióna €. Výstavu organizačne zabezpečoval päťčlenný tím rezortu a obchodná spoločnosť na základe rámcovej dohody. Tej bolo z ministerského rozpočtu zaplatených 2,2 mil. eur. NKÚ konštatoval nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami

„Kontrola ukázala, že rezort hospodárstva nezabezpečil dostatočne funkčný systém administratívneho a finančného riadenia. V dôsledku toho sme boli nútení konštatovať, že rezortná vnútorná kontrola nebola účinná, rozhodovanie kompetentných osôb bolo netransparentné. To nakoniec vyústilo do nehospodárneho využitia financií zo štátneho rozpočtu,“ informovala Henrieta Crkoňová, podpredsedníčka NKÚ, podľa ktorej sa premrhalo 600-tisíc eur a 400-tisíc eur je predmetom súdnych sporov.

Facebook | Richard Sulík v Dubaji

Sulík však ešte v ten deň upozornil, že keď on na ministerstvo nastúpil, vo veci EXPO nebolo urobené vôbec nič, na všetko sa preto treba pýtať pána Žigu, jeho predchodcu vo funkcii. Ťažko však povedať, prečo ten Žiga nakupoval a nedokladoval, či poslal na EXPO so Sulíkom v delegácii ľudí, ktorí tam nemali čo hľadať.

Ministerka Saková: Keby len Sulíkovci bar vypili! Celé to bol chaos
Chaos v Dubaji podľa ministerky hospodárstva Denisy Sakovej (Hlas-SD) iba potvrdil vládnuci chaos v štáte za posledných tri a pol roka. Reagovala tak na zistenia Národného kontrolného úradu. Tie síce má v e-maily aj Richard Sulík (SaS), no vyjadrí... Čítať ďalej
26 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Neporiadok v papieroch priznal, ale vraj ušetril

„V papieroch nebol poriadok, to beriem,“  súhlasil na tlačovej besede Richard Sulík - riadne zaúčtované nebolo všetko. Oproti prvotnému rozpočtu, ktorý bol na výstavu schválený, podľa neho ale ušetrili milión eur a nemá najmenší dôvod na slová o sprenevere, či krádeži. Podľa neho nedošlo ani len k nehospodárnemu konaniu.

„Rozpočet bol navýšený zo 7,75 milióna na 8,7 milióna eur, čo bolo schválené aj vládou. Ušetrili sme milión eur, čo vláda pôvodne plánovala dať na Expo Dubaj,“vysvetlil bývalý minister hospodárstva a pre porovnanie uviedol, že výstava v Osake bude stáť minimálne 20 miliónov eur.

On nepochybil

Richard Sulík sa na TB bránil faktom, že k správe sa nemal možnosť vyjadriť pred tým, ako bola zverejnená.

„Nikde v správe nie je, že pochybil minister, teda štatutár. To tam nikde nenájdete. To je najdôležitejší moment celej správy,“ prízvukoval Sulík s tým, že ak by pochybil on, v tej správe to nechýba.

Prínosná reštaurácia

„Reštaurácia vdýchla pavilónu život. Keď máte len mŕtvy pavilón, tak nikto o vás ani nezakopne,“ reagoval Sulík na informáciu, že nebolo uhradené nájomné v celkovej sume niečo cez 162-tisíc. Kontrolóri tiež vytkli, že sa nepreukázalo, ako sa ďalej narábalo s alkoholom za viac, ako 106-tisíc eur.

SCHVÁLENÉ! TAKTO sa zvýši cena plynu
Prví hráči na trhu s plynum potvrdzujú to, pred čím odborníci varovali už v priebehu roka: regulátor schválil ceny plynu v takej výške, že ak nezasiahne vláda, domácnosti od januára 2024 zaplatia za dodávky plynu o 125 percent viac. Portál... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Nešťastný vypitý bar

„Ak dubajské firmy nemajú v ponuke slovenské pivo a hovoria, že je to náročný proces, tak obe firmy odmietli zaradiť slovenské pivo a víno do sortimentu,“ vysvetlil s tým, že aktuálne prebieha spor medzi ministerstvom a majiteľom reštaurácie.

„Jedine MH bolo oprávnené mať registrovanú pokladňu. Všetky tržby tak išli na účet MH, ktoré ich následne odovzdávalo prevádzkovateľovi reštaurácie. MH inkasovalo 848.000 eur a poukázalo prevádzkovateľovi 708.000. Zostatok 140.000 eur MH zadržalo. Alkohol v sume 106.700 eur nebol predmetom tohto zúčtovania, ale bol prevzatý prevádzkovateľom. Nemám najmenší dôvod predpokladať, že došlo k sprenevere alebo krádeži peňazí,“ uzavrel Sulík tému vypitého baru.

Sporné ubytovanie

Kontrolóri tiež uviedli, že päť apartmánov využívali zdarma ľudia, ktorí nemali nič dočinenia s delegáciou.

Na snímke vstup do slovenského pavilónu na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 / FOTO TASR - Jakub Kotian *** Local Caption *** slovenský pavilón slávnostná prezentácia auto vodíkový pohon

 „V apartmánoch som nikdy nebol a ani nikdy nespal. Nemám vedomosť, že by tam prespávali iné osoby, než ktoré na Expe pracovali,“ povedal na tlačovej konferencii Sulík. Tak, ako po niekoľkokrát počas TB Sulík poznamenal, že ak niečo nie je riadne nezdokumentované neznamená to, že ide o podvod.

Na záver TB navrhol, aby boli všetky finančné nezrovnalosti vyrovnané mimosúdnou cestou.

Vyjadril sa aj šéf NKÚ

Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy pre Rádio Slovensko povedal, že správa nekonštatuje, kto konkrétny pochybil.

„My sme konštatovali a popísali sme zistenia, ktoré sú však veľmi ľahko dohľadateľné vo vzťahu k tým osobám, ktoré robili rozhodnutia,“ priblížil Andrassy. Ten očakáva vyvodenie zodpovednosti voči osobám, ktoré niesli zákonnú zodpovednosť, na čo nie je nutné trestné konanie.

„Toto je problém, ktorý si musí vysporiadať ministerstvo,“ uviedol.

"Nemôžete sa obhajovať tým, že to tam bolo pekné, bolo tam veselo a všetci tam radi chodili! To je síce pekné, že tam všetci radi chodili, ale NKÚ to vôbec nezaujíma. NKÚ zaujíma, či viete všetky položky, na ktoré ste minuli peniaze, aj poriadne vyfakturovať. A to, žiaľ, Sulík nedokáže. Nedokáže to v prípade 634,5-tisíc eur," uzavrel Andrassy.

Prebúdzanie ducha - 11. časť - ... PÁR SLOV K SLOBODE
V ďalšej časti cyklu Prebúdzania ducha sa Marek Ťapák zamýšľa nad slobodou – a to konkrétne zobrazenou v diele Čajka Jonathan Livingston od Richarda Bacha. <iframe... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!