SCHVÁLENÉ! TAKTO sa zvýši cena plynu
28 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Prví hráči na trhu s plynum potvrdzujú to, pred čím odborníci varovali už v priebehu roka: regulátor schválil ceny plynu v takej výške, že ak nezasiahne vláda, domácnosti od januára 2024 zaplatia za dodávky plynu o 125 percent viac.

Portál HNonline informuje, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) schválil pre SPP ceny plynu od Nového roka.

Aktuálne platná legislatíva hovorí, že predajca je povinný do konca novembra, teda 30 dní vopred, zákazníka informovať o zvýšení cien. Tie sú známe pre SPP – zverejnil ich ÚRSO.

Slovákom nerozumie, ale PENIAZE jej voňajú! Odpadnete, keď zistíte koľko zarába Čaputová, Lipšic a Hamran
Desaťtisíce z výkonu verejnej funkcie a ďalšie príjmy v státisícoch z iných zdrojov. Národná rada s oneskorením zverejnila majetkové priznania politikov a vysokopostavených štátnych zamestnancov. Tie odhaľujú majetkove pomery nielen poslancov... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Tarifa pre domácnosti by mala narásť približne o 125 percent oproti aktuálnym cenám.

HN online
„Kým tento rok platila domácnosť v skupine D2 za kilowatthodinu 0,049 27 eura, od budúceho roka to môže byť už 0,111 43 eura za rovnaký objem. Tarifa D2 je vhodná pre odberateľov, ktorí plyn používajú prevažne na varenie a na ohrev vody,“informujú HN online.

V tejto tarifnej skupine o zhruba 80 centov za mesiac stúpne aj fixná mesačná sadzba

Ceny pôjdu hore aj napriek tomu, že počas tohto roka cena plynu sústavne klesá. Plyn pre domácnosti sa podľa zákona nakupuje už od októbra 2022 do konca septembra 2023. HNky pripomínajú, že trhové ceny síce nižšie sú, no sú stále vyššie, ako v roku 2021. A práve ceny z konca minulého roka, kedy sa cena plynu na svetovom trhu pohybovala okolo 130 eu za megawatthodinu sú zodpovedné za obrovský nárast cien za plyn. Svetové trhy v súčasnosti ponúkajú za rovnaký objem 43 eur.

Aj VĎAKA BUDAJOVI hrozí KATASTROFA STOROČIA! Jedovatá skládka ČOSKORO OTRÁVI najväčšie zásoby pitnej vody na SLOVENSKU
Dlhodobo neriešený problém vrakunskej skládky poznajú mnohí obyvatelia z Bratislavy a okolia. V podzemných vodách sa vytvára chemický koktail, ktorý obsahuje aj karcinogénne látky. Situácia sa neustále zhoršuje! Vrakunská skládka predstavuje... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Za taký veľký nárast je zodpovedná aj vláda Eduarda Hegera, ktorá cenu zdvihla len o 15 percent, čo nekorešpondovalo s realitou. Vďaka novým cenovým tarifám by sme sa s cenami plynu dostali na priemernú európsku úroveň.

HN online

„Kým pre domácnosti vláda zvažuje dotácie, cenníky malých firiem sa majú tvoriť už podľa trhových úrovní. Týka sa to reštaurácií, kaviarní aj ďalších prevádzok,“uvádza portál HNonline.

Ministerka Denisa Saková zatiaľ informuje len v zmysle, že pracujú na opatreniach. Stretla sa aj so šéfom ÚRSO Jurisom, ale aj so zástupcami predajcov energií, na otázky o konkrétnej pomoci však podľa HNiek rezort neodpovedá. HNky však hovoria o dvoch verziách riešenia.

V tej na spoločnú kasu náročnejšej môže finálny účet dosiahnuť až 1,5 miliardy eur, z čoho zhruba miliarda by bola použitá na zastropovanie cien domácnostiam. Čaputovej úradnícka vláda pod vedením Ódora rátala s čiastočným zvyšovaním regulovaných cien, oproti tomu by mala byť suma dotácií dvojnásobná.

Hlas ľudu: VERONIKA NECIGÁNI, ONA JE Z TOHO JELEŇ (VIDEO)
Ministerka Šimkovičová podozrieva Remišovú z klamstva a prikladá aj dôkazy. "Veronika, Veronika, kto je tu dezolát a klamár??Hmmm...." Opýtala sa Šimkovičová. Ja by som pani ministerke celkom neverila. Ja to vidím ináč. Podľa mňa je Veronika vzor... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Mária Škultétyová

Tá druhá verzia opatrenia sa približuje k predstavám Ódorovho kabinetu. Tiež síce ráta s plošnou pomocou, avšak faktúry by sa nestropovali na tohtoročnú úroveň, ale vláda by pripustila mierny nárast cien. Podľa zdrojov HN však koalícia inklinuje k prvému opatreniu, ktoré by cenovky zmrazilo, a domácnosti by tak mali totožné účty aj od nového roka. No problém sú veľké nároky strán na štátny rozpočet, uvádza HNonline.

Všetko však závisí od štátneho rozpočtu a ako ministerstvo financií nastaví dane, ktorými chce sanovať deficit. Hovorí sa o zdanení bánk, veľkých spoločností, či obchodných reťazcov. A tiež je v hre zvýšenie DPH.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!