Žiadna patová situácia! UKRAJINA PREHRÁVA
24 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajina sa bude musieť podriadiť! Vojnový optimizmus, ktorý zachvátil západné médiá v roku 2022, sa vytratil. Čoraz viac ľudí diskutuje o vyhliadkach na prímerie a samotný Zelenskyj je pod tlakom, aby začal rokovania s Ruskom. Tí istí experti, ktorí smelo predpovedali porážku neschopného a zaostalého Ruska, menia pesničku. Vo vojne nastal pat. Je to situácia, ktorú nemôže vyhrať ani jedna strana. A na ktorú ešte za čias vojnového optimizmu upozorňovali liberálnym mainstreamom neobľúbení odborníci. Podľa progresívcov jednoducho - rusofili. Ale zmraziť rusko-ukrajinský konflikt môže byť náročnejšie, ako si uvedomujeme. Pre americký portál National Interest to skonštatoval vedúci výskumník pre Rusko, Áziu a medzinárodný obchod Nórskeho inštitútu pre medzinárodné záležitosti Matthew Blackburn.

Pred niekoľkými mesiacmi Chatham House vydal správu, v ktorej zdôraznil jastrabí konsenzus o rusko-ukrajinskej vojne: žiadny kompromis s Moskvou; treba Rusov rázne poraziť a potrestať. Teraz sa zdá, že vojnový optimizmus, ktorý zachvátil západné médiá v roku 2022, sa vytratil. Čoraz viac ľudí diskutuje o vyhliadkach na prímerie a samotný Zelenskyj je pod tlakom, aby začal rokovania s Ruskom.

Tí istí experti, ktorí smelo predpovedali porážku neschopného a zaostalého Ruska, menia pesničku. Teraz sa tvrdí, že vojna je patová, ktorú nemôže vyhrať ani jedna strana. Vzhľadom na to je čas zmraziť konflikt podobný vyjednanému ukončeniu kórejskej vojny. Táto myšlienka bola prvýkrát navrhnutá hlavnému prúdu v máji 2023 v článku Politico. Teraz, po neúspechu ukrajinskej protiofenzívy, sa o nej opäť diskutuje. Ale je to reálne? 

Predpoklady kórejského zmrazeného mieru

Zmrazenie kórejskej vojny bolo založené na troch faktorochPrvým bola vojenská patová situácia pozičnej a opotrebovacej vojny pozdĺž tridsiatej ôsmej rovnobežky, pôvodných hraníc medzi severom a juhom pred vojnou. Tu prebiehali rokovania o prímerí súbežne s pokračujúcimi vojenskými ofenzívami, v ktorých ani jedna strana nedosiahla podstatné zisky, ani nespôsobila dostatočné straty, aby vyčerpala svojho protivníka. 

Druhým faktorom bola dohoda veľmocí (Čína, ZSSR a USA), že ukončenie vojny je v ich záujmeKaždá strana mohla uplatniť nároky na záchranu tváre. Čína bránila svoje záujmy v regióne, zatiaľ čo Amerika si privlastnila Juh pred komunistickou vládou. Po smrti Stalina nové sovietske vedenie už nevidelo hodnotu toho, že Ameriku zamestnávajú v Kórei. Veľmoci potom prinútili svojich splnomocnencov súhlasiť s rokovaniami. 

Rozhodujúce je, že Severná Kórea aj Južná Kórea dostali dôveryhodné bezpečnostné záruky, ktoré ich povzbudili k tomu, aby bol uzavretý zmrazený mier. Zatiaľ čo Amerika rozmiestnila 30 000 mužov na juhu a držala v blízkosti silné námorné a vzdušné sily, ZSSR dodal vojenské technológie a poradcov potrebných na zabezpečenie severu. 

Zelenskyj ŠOKUJE: Rusi sa ma snažia ODSTRÁNIŤ! Termín pre Kremeľ je DO KONCA ROKA
Rusi využijú všetky nástroje, ktoré majú, aby sa ma zbavili! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že vie o najnovšom pláne Ruska odstaviť ho od moci do konca roka, informuje POLITICO. Neúspešné atentáty Zelenskyj povedal pre Sun v... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Tretí faktor bol ideologický. Jednou z kľúčových prekážok v rokovaniach bola výmena vojnových zajatcov. Severná Kórea a Čína boli neústupné, aby ich väzni boli repatriovaní, zatiaľ čo mnohí v Južnej Kórei a Amerike požadovali, aby boli prepustení a mohli si vybrať medzi návratom alebo útekom. S nástupom McCarthyizmu v Amerike nadobudla klauzula o výmene väzňov ďalší význam vo vnútornej politike USA. 

Odpor oboch strán voči nútenej repatriácii oneskoril pokrok v rokovaniach o osemnásť mesiacov. Voľba prezidenta Eisenhowera na základe mandátu vyjednaného urovnania posunula Ameriku bližšie k dohode a vzdialila sa od antikomunistického moralizmu  kľúčového predpokladu uzavretia dohody o väzňoch a zabezpečenia zmrazeného mieru. 

Prečo ukrajinská vojna nemôže byť zmrazená - zatiaľ...

Tieto tri predpoklady v súčasnosti neplatia pre vojnu na Ukrajine. Po prvé, je chybou charakterizovať vojnu ako patovú situáciu čisto na základe pozorovania, že málo územia mení vlastníkov. V opotrebovávacej vojne je cieľom vyčerpať nepriateľa a prinútiť ho, aby súhlasil s podmienkami. Získané územie zďaleka nie je hlavným ukazovateľom úspechu; vojenské úspechy možno merať aj počtom zničených mužov a materiálu. V tejto súvislosti sa Ukrajina práve vzdala neúspešnej ofenzívy, ktorá spôsobila veľké straty na pracovnej sile a vybavení. Ukrajinská pracovná sila ubúda a Zelenskyj zvažuje novú mobilizáciu, ktorá by určite zaťažila ekonomickú kapacitu a morálku krajiny. Ukrajinskí civilisti čelia tuhej zime, počas ktorej Rusko určite opäť zaútočí na energetický systém. Západní podporovatelia Ukrajiny sa navyše snažia držať krok s pravidelnými dodávkami munície, ako aj iných položiek, ako sú drony a obrnené vozidlá. Podpora zo strany USA bude pravdepodobne narušená v dôsledku kolapsu podpory oboch strán pre financovanie a nových požiadaviek na Blízkom východe. 

Kyjev: TOTÁLNA MOBILIZÁCIA SA BLÍŽI!
Na Ukrajine potvrdili plány na totálnu mobilizáciu obyvateľstva. Generál Krivonos potvrdil plány Ukrajiny na úplnú mobilizáciu obyvateľstva. Už to pripravujú Bývalý zástupca veliteľa Síl pre špeciálne operácie ukrajinských ozbrojených síl... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Milan Laca

Ruská vojenská produkcia delostrelectva a bezpilotných lietadiel, chlieb a maslo tejto vojny, je medzitým nielen dostatočná, ale je aj doplnená nákupmi iránskych bezpilotných lietadiel a severokórejských granátov. Ruské straty, často Západom veľmi zveličené, sú podľa Mediazony najmenej 35 780. Tá toto číslo sledovala na základe údajov z otvorených zdrojov. Nové náborové akcie priviedli do ruskej armády od januára 2023 približne 335 000 dobrovoľníkov, čím sa znížila potreba druhej mobilizácie. Zatiaľ čo ruská armáda má dosiahnuť 750 000 zamestnancov, ruská ekonomika rastie, s malými známkami nespokojnosti elít alebo masy v krajine. Jeho súčasná operácia v Andijivke pripomína bitku pri Bachmuteruské víťazstvo, ktorému sa na Západe venovala malá pozornosť, no slúži ako model ich pomalého, drsného, ​​ale úspešného prístupu k boju proti opotrebeniu

Hamas, Izrael, vojna, zdroj foto: Shutterstock

Vyššie vykreslená situácia má ďaleko od patovej situácie. Na zaistenie patovej situácie a odvrátenie ukrajinskej porážky môže byť v skutočnosti čoskoro potrebná nová úroveň intervencie NATO. Teraz môže každý hádať, ako dlho sa Ukrajina dokáže udržať a aké kroky by NATO mohlo podniknúť na pomoc. Vzhľadom na túto dynamiku nemá Rusko absolútne žiadnu motiváciu súhlasiť s prímerím, ktoré by len podkopalo celú ich vojenskú stratégiu a poskytlo Ukrajine čas na zotavenie a pripravenosť na boj v budúcnosti. 

Ďalším chýbajúcim predpokladom je dohoda veľmocí. Ukrajina už nebojuje so zástupcom Ruska, ako tomu bolo v rokoch 2014 až 2022, ale čelí Rusku čelom. Nie je jasné, či Čína dokáže prinútiť Rusko, aby sa dohodlo, alebo či je to v jej záujme, aby tak urobilo. Aliancia Ruska s Čínou sa nepodobá na závislosť Severnej Kórey od ZSSR; Moskva má ďaleko väčší priestor na samostatné pôsobenie. Západ môže tlačiť na Ukrajinu, aby rokovala, ale Kyjev by pravdepodobne odolal. Absencia západných vojakov v prvej línii je hlavným rozdielom v porovnaní s Južnou Kóreou a komplikuje akýkoľvek pokus vykrútiť Kyjevu ruku. Zdá sa teda, že Rusko je pripravené bojovať celé roky, kým nebude mať priamu linku do Washingtonu alebo kým nedosiahne kolaps ukrajinského štátu. 

Si Ťin-pching a Joe Biden, zdroj: AP

Ďalším problémom je, či Západ môže Ukrajine ponúknuť bezpečnostnú záruku prijateľnú pre Rusko. Na jednej strane sa Moskva ostro postavila proti členstvu Ukrajiny v NATO a jej hlavným vojnovým cieľom je „demilitarizácia“ krajiny  čo znamená, že v krajine by nemali byť umiestnené žiadne jednotky NATO ani ťažké zbrane. Na druhej strane, Moskva bola pripravená na rokovaniach v marci 2022 súhlasiť s neutralitou Ukrajiny v kombinácii s „bezpečnostnými zárukami“ NATO . V každom prípade, s vojenskou prevahou, Rusko nikdy nebude súhlasiť s kyjevským desaťbodovým mierovým plánom. Bude čakať, kým Washington podnieti Ukrajinu k inému postoju, ktorý akceptuje určitú formu demilitarizácie a neutrality  výsledok, ktorý môže Bidenova administratíva odložiť až po prezidentských voľbách.

Tretia podmienka – potlačenie ideológie na uzavretie dohody – tiež vyzerá neisto. Najzrejmejšou oblasťou ideologického zápalu je požiadavka, aby sa ruskí vodcovia postavili pred súd za vojnové zločiny, a čo je najdôležitejšie, čo treba urobiť so zabaveným ruským majetkom, ktorý údajne predstavuje približne 300 miliárd dolárov. Existuje veľká šanca, že  aj keď sa začnú rokovania – bude existovať silná morálna požiadavka ponechať si tieto peniaze na obnovu Ukrajiny a nie vrátiť ju „teroristickému štátu“. Uvidí sa, či táto otázka bude rovnako silnou prekážkou rokovaní, ako boli výmeny väzňov v kórejskom prípade. Rozhodujúcim faktorom môžu byť americké prezidentské voľby, keďže je oveľa pravdepodobnejšie, že Demokratická strana zaujme k týmto bodom ideologické stanovisko. 

Čo bude nasledovať? 

Vzhľadom na nedostatok predpokladov pre zmrazený mier a rokovania, ktoré sa ešte ani nezačali, je pravdepodobný ďalší cyklus vojenskej eskalácie. Pre Ukrajinu to znamená dodanie vzdušných síl a ďalšiu zúfalú mobilizáciu. Pre Rusko by to mohlo znamenať protimobilizáciu alebo jednoducho dokončenie ich plánovanej vojenskej expanzie štandardnými prostriedkami do konca roku 2024.  

Putin, Zelenskyj, foto: Getty Images

Najvyšší ukrajinský generál Valerij Zalužnyj priznal, že čím dlhšie bude vojna pokračovať, tým lepšie pre Rusko. Putin je pragmatický, ale nezradí svoje základné záujmy, keď bude vojenská dynamika v prospech Ruska. A nie je dôvod očakávať, že niekto v ruskom politickom systéme bude obhajovať radikálne odlišný postoj. Akákoľvek dohoda na Ukrajine, ktorá skončí jej integráciou a vyzbrojením NATO, je absolútne neprijateľná pre ruský bezpečnostný štát a armádu  ako aj pre desiatky miliónov ľudí, ktorí silne podporujú vojnu v Rusku.

Musíme sa chrániť pred lenivými a samoľúbymi komentármi o zmrazení konfliktu. Vojna nie je patová a je pravdepodobná ďalšia eskalácia. Poučenie z kórejskej vojny naznačuje, že začatie rozhovorov čo najskôr je prospešné, aj keď je malá pravdepodobnosť okamžitého uzavretia dohody  prístupom „bojuj a vyjednávaj“, ktorému trvalo dva roky, kým zmrazil konflikt v Kórei. Zatiaľ čo mnohé hlasy budú odsudzovať takéto rokovania ako uzmierenie alebo zradu, tento proces je potrebné iniciovať, aby sa objasnili zložité body a rozpracovalo sa, ako možno dosiahnuť ciele každej strany. Krehké a chybné prímerie – najmä také, ako je Kórea, ktoré platí už sedemdesiat rokov – je vhodnejšie ako zvýšená destabilizácia východnej Európy a ďalšie ničenie a smrť na Ukrajine. 

PADNE ČESKÁ VLÁDA?
Pád Fialu? Teraz už kedykoľvek. Aj provládnym novinárom je ukrajinská propaganda trápna, všimol si bezpečnostný analytik, publicista a signatár Charty 77 Jan Schneider. Ten tvrdí, že vláda Petra Fialu môže padnúť každú chvíľu. Rozbuškou by podľa... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik