Dírerovi niet pomoci. Majiteľ Dráčika to povedal jasne
20 | 11 | 2023 I Ivan Mihale

Počas celého uplynulého víkendu, sa všetci moderátori, komentátori, redaktori, „objektívnych“ médií, doslova predbiehali v tom, ktorí z nich najviac nabrýzga na dobu pred rokom 1990! Lídrom bol moderátor Dírer, ktorý mal v novembri 1989 sladkých, detských 13 rokov. Ten v štúdiu doslova mudroval o dobe socialistickej s jednonázorovou zostavou, kde jedine František Mikloško bol ten, čo mohol porovnávať dobu socialistickú s tou dnešnou kapitalistickou!

Dušan Víglaský, majiteľ siete hračkárstiev Dráčik k tomu pridal, ako vždy, trefný komentár. Posúďte sami.

"17.11.1989 muselo dôjsť k zmene. Kvôli tomu, že spoločnosť stagnovala.

Niektorí ľudia zmenu chceli, pretože už mali všetkého plné zuby, iní ju nechceli a nechali by všetko upadať, až by sa celý systém zrútil. 

Bolo to urobené spôsobom, aby sa dosiahol požadovaný výsledok. Hlavne, že bol nenásilný.  Nie je podstatné rozmýšľať nad tým kto, čo, kedy a ako. O veci bolo rozhodnuté a to, čo urobila armáda, vláda, polícia, CIA alebo KGB nie je dôležité.

Účel svätí prostriedky.

Tú zmenu si vyžiadali ľudia, či chtiac alebo nechtiac. Spoločenská požiadavka tu bola. Ľudia už nechceli fungovať po starom, boli demotivovaní a frustrovaní.

Jedno je, čo chceli ľudia a druhé, čo bolo pre nich dôležité.

Po druhej svetovej vojne vznikli dva tábory. Socialistický a kapitalistický. Môžeme ich nazvať aj modely alebo experimenty. Pre rozvoj spoločnosti je dôležitá rivalita a súťaživosť, čo tieto dva systémy zabezpečovali.

Každý systém mal svoje pre a proti. Dnes, po 85 rokoch, to vieme vyhodnotiť. Prvých 41 rokov od roku 1948 sme žili v jednom, a od roku 1989 v druhom systéme.                  

Väčšina ľudí sa po vojne pustila do budovania a obnovy s vervou. Rozvinulo sa školstvo, zdravotníctvo, kultúra, veda a priemysel. Mnohé výsledky a zariadenia využívame dodnes. Československo dosahovalo v mnohých oblastiach perfektné výsledky. Postupom času sa začala spoločnosť demoralizovať a upadať. Ľudia zleniveli a spohodlneli. Spravili si zo štátu dojnú kravu. Chýbala im motivácia, ktorou bol pre nich hlavne zisk.

Kapitalistický systém sa javil ako demokratickejší, slobodnejší a životaschopnejší. Ľudia sa mohli vyjadrovať, podnikať, cestovať. Po určitú dobu prinášal ľuďom vyššiu životnú úroveň. Spoločnosť hnal dopredu zisk. Výsledok vidíme. Západný svet je pred kolapsom. Z blahobytu na žobrotu. Pomaly nemá kto robiť, a aj preto zháňajú utečencov.

Snívanie o zisku, čiže materiálna stránka, bol kameňom úrazu oboch systémov.

  • Honba za ziskom aj cez mŕtvoly spôsobila v oboch systémoch úpadok morálky a životnej úrovne.
  • Zo slobody slova sa stal opäť nástroj manipulácie, klamstva a propagandy. Jednotlivec je za názor šikanovaný.
  • Zisk ovplyvňuje školstvo, zdravotníctvo, kultúru, medziľudské vzťahy.
  • Zisk kriví zákon a spravodlivosť. Paragrafy sú zdeformované.

Keby ľudia ctili duchovnú stránku, tak zisk by im bol pridaný. Oba systémy zakapali na duchovnej prázdnote. Boli a sú bezduché. Akú zmenu a systém si vyberieme dnes" Pýta sa v závere známy podnikateľ.

Solčanský: Nepáči sa vám reklama? Nepodporujte produkt
Vianočné reklamy. Už v tomto období na nás elektronické médiá chrlia vlny sladkých melódií, láskavých slov a ligotavých svetielok a to všetko len preto, aby sa obeživo z našich peňaženiek a účtov presunulo na kontá obchodníkov, prevádzkovateľov... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik