OBROVSKÉ DLHY Demokratov! Privedú ich "na smetisko politických dejín"?
11 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Ako sa hovorí ľuďom, ktorí majú dlhy na každú svetovú stranu, no napriek tomu sa tvária, ako „majstri sveta“? Cynik by povedal, že Demokrati. Áno, tá strana, ktorá vznikla niekedy v marci vďaka pozbierancom z OĽaNO, Spolu a rôznych straničiek bez osobností a politického výtlaku. Lenže čo ak to o nich hovorí aj Transparency International Slovensko (TIS)? Ba čo viac, podľa TIS táto strana bojuje o prežitie.

Hoci Jaroslav Naď tvrdí, že dlhy, ktoré si Demokrati narobili úspešne vyrovnávajú, TIS zistila niečo iné. Niektorí veritelia im dlhy odpustili, iní ich splatnosť posunuli do „lepších čias“, no sú aj takí, ktorí ich chcú mať do konca roka.

Takže strana na sociálnych sieťach nielenže robí nábor členstva s úmyslom vybudovať silné regionálne štruktúry, ale aj pýta peniaze od možných darcov. Na december plánujú snem, otázne je, či neskončia ešte skôr, ako im skončí splatnosť niektorých dlhov.

Darí sa im vyrovnávať dlhy. Vraj

Naď u Závodského v stredu (8. 11.) tvrdil, že finančné dlhy z predvolebnej kampane sa strane Demokrati podarilo výrazne okresať. Realita však hovorí o niečom inom – strana bývalého premiéra Eduarda Hegera nie len že sa nedostala do parlamentu, ale nesiahne si ani na odmenu za voľby, na ktorú majú nárok strany, ktoré vo voľbách dosiahnu aspoň 3 percentá.

Suseda! A či už máš MARTINSKÚ HUS upečenú?
Ono sa to vari ani nezdá, ale krídla času sú veľmi rýchle. Deň za dňom letí a kým „ako by to bolo včera“, čo sme si pripomínali, ako naši predkovia trávili dni žatvy, máme tu pre východné kultúry magický dátum – 11. 11. V kultúre Slovanov síce... Čítať ďalej
11 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Stovky tisíc eur v dlžobách

Po voľbách teda logicky prišla otázka, čo s veriteľmi, ktorí na kampaň podľa TIS požičali strane takmer tristotisíc eur. Naď v Exprese možno mal na mysli fakt, že najväčší dlžník, rodina podpredsedníčky Andrey Letanovskej, ktorá strane požičala 90-tisíc eur, Demokratom odpustí.

Kollár splatenie záväzku predĺžil

TIS tiež informuje, že doterajší podpredseda Miroslav Kollár strane dlh 35-tisíc eur síce neodpustil, no napriek tomu, že sa rozhodol stranu opustiť, splatnosť záväzku predĺžil do úspechu v budúcich voľbách. Podobné odloženie sa Demokrati pokúšajú dojednať aj s ďalšími veriteľmi.

FOTO TASR - Jaroslav Novák | Demokrati "pohltili" aj Kollárovu stranu Spolu

Nie je to jediný problém Demokratov

„Ministerstvo vnútra zverejnilo záverečnú správu strany. Demokrati mali napokon siedmu najvyššiu kampaň s výdavkami 2,18 milióna eur. Tie však neboli schopní v lehote 30 dní po voľbách všetky uhradiť. Ministerstvo vnútra boli preto nútení informovať, že stav ich transparentného účtu nesedí so záverečnou správou, čo je neobvyklá situácia. K dnešnému dňu by mal rozdiel v rámci oficiálnej časti kampane predstavovať zhruba 400-tisíc eur,“ šokuje TIS, ktorým strana v polovici septembra uviedla, že v pláne majú na kampaň 1,8 milíóna. Lenže prieskumy neukazovali želaný výsledok a tak sa rozhodli pridať ďalších niekoľko stotisíc tesne pred finišom.

Huliak: TOTO SÚ ONY! Neziskovky, ktoré robia politickú ŠARAPATU (FOTO)
„Počuj pravdu, hľadaj pravdu, uč sa pravde, miluj pravdu, hovor pravdu, bráň pravdu až do smrti," je známy citát Jana Husa. Poslanec Rudolf Huliak (SNS/NK) tento citát dopĺňa - Pravda oslobodzuje. Dnes viac ako inokedy, oslobodzuje doslova a... Čítať ďalej
11 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Prerátali sa

„Strana šla štýlom „vabank“. Finále kampane nemala finančne úplne pokryté, jej predstavitelia však verili, že dlhy splatia po voľbách zo štátnych príspevkov. Predpoklad im nevyšiel,“ sumarizuje TIS s tým, že najväčším neuspokojeným dodávateľom strany by mali byť Ján Šubák a Jozef Sýkora. Podnikatelia, ktorí sa k Demokratom pripojili so subjektom Dobrý deň Slovensko pre kampaň poskytli viac, ako tisíc reklamných plôch za 370-tisíc eur, čo z Demokratov spravilo stranu, ktorú bolo v uliciach vidno takmer najviac.

Nebolo to po prvýkrát

Podľa informácií TIS s Demokratmi urobili dohodu, podľa ktorej splatnosť predĺžili do konca roka 2023. Šubák pritom už predtým daroval Demokratom bilbordy za 170-tisíc a v závere poskytol aj 30-tisícovú pôžičku a od jeho zhovievavosti zrejme závisí aj ďalšia existencia strany.

Lákajú členov

"Áno, aj my sme sklamaní z výsledku volieb, ale všetko zlé je na niečo dobré a na náš volebný výsledok sa môžeme pozerať aj ako na príležitosť na to, aby sme zo strany Demokrati vybudovali silnú stredopravú prozápadnú stranu s kvalitným tímom, silnou regionálnou základňou a s príťažlivým programom," písali Demokrati pár dní po voľbách na Facebooku s tým, že do strany, ktorá nezískala ani tri percentá voličských hlasov, lákali ľudí na budovanie silnej a zdatnej členskej základne.

Odpadnete! Demokrati žobrú nielen peniaze, ale aj auto!
Demokrati potom, ako pýtali peniaze, majú na svojich "fanúšikov" aj špeciálnu požiadavku, ktorú nazývajú špecifická pomoc. Požiadavku, ako uviedli na sociálnej sieti smerujú najmä k tým, ktorí majú autosalón, autopožičovňu alebo firmu, ktorá... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Pýtajú, kde sa dá

"Ako viete, náš volebný výsledok veľmi tesne pod 3% tiež znamená, že nedostaneme žiadnu finančnú pomoc od štátu na činnosť strany. Je to samozrejme obrovská komplikácia. Obraciame sa preto na Vás s tým, aby ste nám pomohli, ak môžete, aj v tejto oblasti. Tí z Vás, ktorí nám môžete prispieť akoukoľvek sumou do 999 eur, prosím, pošlite nám takýto finančný dar na účet strany vedený v Tatra banka a.s." dodali tiež.

Zdroj foto: TASR | Jaro Naď a Eduard Heger

Má to ešte význam?

Napriek všetkému, strana Demokrati sa v decembri chystá na snem, kde budú voliť aj nové predsedníctvo. Eduard Heger zrejme vyvodí dôsledky a zdá sa stoličky predsedu a Jaroslav Naď sa už nechal počuť, že uvažuje o „nástupníctve“. Otázne je, či to pri všetkých tých dlhoch ešte bude aktuálne.

Demokrati budú mať v decembri snem! Má to ešte po tom FIASKU význam?
Strana Demokrati bude mať snem 2. decembra. Má si na ňom voliť nové vedenie. Vyplýva to z vyjadrenia tlačového oddelenia strany pre TASR. "Snem Demokratov bude 2. decembra, k tomuto dátumu sa vzdalo celé predsedníctvo funkcií, bude sa teda voliť... Čítať ďalej
01 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!