EURÓPA NESTÍHA! Severná Kórea posiela Putinovi tony munície
03 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

V pretekoch o vyzbrojenie spojencov Severná Kórea porazila EÚ na milión delostreleckých granátov, informuje POLITICO.

EÚ zaostáva

Napriek tomu, že sa zaviazali podporiť Ukrajinu miliónom nábojov do roka, aby jej pomohli odraziť ruskú inváziu, výrobcovia zbraní v EÚ sa ani zďaleka nepribližujú výrobe potrebnej na dosiahnutie tohto cieľa.

Veľmi sa obávam aj výroby munície,“ povedala na margo minulotýždňového summitu lídrov EÚ estónska premiérka Kaja Kallasová, ktorá cieľ navrhla ako prvá. "Sľub, ktorý sme dali Ukrajine dodať 1 milión delostreleckých nábojov... je pozadu."

Severná Kórea medzitým prepravuje obrovské množstvo munície do Ruska; juhokórejský zákonodarca sa domnieva, že Pchjongjang už poslal milión granátov. Juhokórejská národná spravodajská služba v stredu na zatvorenom parlamentnom audite zákonodarcom povedala, že Severná Kórea od augusta uskutočnila najmenej desať transferov zbraní do Ruska.

Vojnová ekonomika EÚ zatiaľ nehrozí

„Severná Kórea prevádzkuje vojnovú ekonomiku, ktorú my nie,“ povedal Trevor Taylor z Kráľovského inštitútu pre obranné a bezpečnostné štúdie (RUSI) v Londýne. „Či je však munícia, ktorú dodávajú, na úrovni spoľahlivosti a bezpečnosti, ktorú by Európania dodržiavali, je iná otázka."

Európska komisia dodala Ukrajine od 31. mája  223 800 delostreleckých granátov v rámci systému náhrad pre krajiny, ktoré súhlasili s odoslaním svojich zásob do Kyjeva.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis nedávno na Twitteri uviedol, že dodávky z krajín EÚ sú približne 300-tisíc.

Nábeh na výrazné zvýšenie ponuky prebieha veľmi pomaly.

Minulý mesiac francúzsky minister ozbrojených síl Sébastien Lecornu uviedol, že Francúzsko bude schopné od roku 2024 posielať do Kyjeva každý mesiac približne 3 000 nábojov kritickej 155-milimetrovej munície – v porovnaní s 1 000 v súčasnosti – vďaka zvyšovaniu výroby obranných dodávateľov ako Nexter a Eurenco.

To by však stále predstavovalo len 36 000 nábojov ročne z Francúzska.

Zelenskyj s ružovými okuliarmi: Úspechy Ukrajiny budú v knihách dejepisu
„Moderný svet“ je príliš zvyknutý na úspech a „kolosálne“ úsilie národa zatlačiť ruskú inváziu nie je ocenené, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj národu vo svojom nočnom príhovore k národu, informuje americký portál Breitbart. Mnohí... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Len zlomok toho, čo Ukrajina potrebuje

Oficiálna tabuľka nemeckej vojenskej pomoci Ukrajine tiež vykresľuje hrozivý obraz: 27 500 155 mm nábojov plánovaných alebo v realizácii na dodanie a menej ako 19 000 155 mm výbušných nábojov, ako aj nešpecifikované (ale takmer určite výrazne menšie) množstvo 155 mm presne navádzaných už dodaná munícia – len zlomok toho, čo Ukrajina každý mesiac potrebuje.

„Cieľ 1 milión nábojov zostáva dôležitým politickým cieľom,“ povedal podľa mnohých príliš optimisticky hovorca Komisie Peter Stano a dodal, že ministri budú mať šancu vrátiť sa k cieľu na stretnutí v Bruseli 14. novembra.

Jedným sľubným signálom je, že sedem krajín EÚ si objednalo muníciu prostredníctvom nového rýchleho spoločného obstarávacieho programu Európskej obrannej agentúry (EDA).

„Priemysel vám vždy povie, že toho nikdy nie je dosť, ale peniaze prichádzajú,“ povedala Lucie Béraud-Sudreau zo Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru. "Vždy čelíme problému s oneskorením. Vlády musia robiť rozpočty a potom je tu ďalší rok, kým budú vydané zmluvy.“ 

Ukrajina zaútočila na Rusko

Napriek oneskoreným dodávkam Ukrajina po prvý raz predbehla Rusko v počte granátov, ktoré denne vypáli.

Na začiatku invázie vystrelila moskovská armáda na ukrajinské sily 63 000 nábojov denne v porovnaní s iba 4 000, ktoré prichádzali opačným smerom. Od októbra sa však karta obrátila, Ukrajina spúšťa 9 000 denne oproti 7 000 ruským, uviedli ukrajinské ozbrojené sily.

Poradca Zelenského PRIZNAL: Vládni predstavitelia KRADNÚ, AKOBY NEBOLO ZAJTRAJŠKA!
A Biden tlačí na Ukrajinu ďalšie miliardy! Vrchný poradca ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj údajne priznal, že korupcia je v bývalom sovietskom štáte taká rozšírená, že úradníci „kradnú, ako keby nebolo zajtrajška“, informuje americký... Čítať ďalej
01 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Dodávky zo Severnej Kórey by mohli pomôcť Moskve opäť získať prevahu a pridať k jej vlastnej úžasnej produkcii.

„Rusi sú stále na prvom mieste na svete vo výrobe nábojov za mesiac – 125 000,“ povedal ukrajinský vojenský analytik Petro Černyk a dodal, že Spojené štáty do roku 2025 zvýšia iba 80 000 nábojov mesačne.

Spojenci Ukrajiny sa snažia pridať novú výrobu. Ukrajinský minister strategického priemyslu Oleksandr Kamyšin v rozhovore pre POLITICO pripustil, že využitie všetkých existujúcich globálnych kapacít by „nestačilo“ na zásobovanie kyjevských síl muníciou.

Nemecký obranný gigant Rheinmetall kúpil v auguste španielskeho výrobcu munície a zbraní Expal Systems. Nákup bol zameraný na zvýšenie produkcie munície Rheinmetall – najmä mínometných a delostreleckých nábojov a pohonných látok.

V októbri spoločnosť oznámila dve objednávky na delostreleckú muníciu: jednu na „desaťtisíce“ nábojov ráže 155 mm určených pre Ukrajinu, druhú na viac ako 150 000 155 mm delostreleckých granátov vyrobených spoločnosťou Exp

Podľa Rheinmetall sa však na Ukrajinu do konca tohto roka dostanú len niekoľko desiatok tisíc, zvyšok je naplánovaný na budúci rok.

Ukrajina tiež podpísala zmluvu s poľským PGZ na výrobu 125 mm nábojov pre tanky v Poľsku.

V reakcii na to sa Kyjev snaží vyrábať viac munície doma.

V septembri dal nemecký Federálny kartelový úrad súhlas k spoločnému podniku medzi Rheinmetall a štátom vlastneným ukrajinským obranným priemyslom.

Jedným z dôvodov, prečo je cieľ milión nábojov tak ďaleko od dosiahnutia, je, že krajiny EÚ – na naliehanie komisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona, Nemecko a Francúzsko – nesúhlasia so zahrnutím munície vyrobenej mimo EÚ.

Ak sa nemôžu dostať do tovární mimo EÚ, predstavitelia obrany tvrdia, že potrebujú dlhodobé zmluvy, aby ospravedlnili investície do nových výrobných liniek.

Studená sprcha pre Zelenského: KLAME SÁM SEBE! Nevyhrávame, ale skúste mu to niekto povedať...
Vojna na Ukrajine pokračuje a prezident Volodymyr Zelenskyj opäť prehovoril k svojim spoluobčanom. Nie však o situácii pri Robotyne, momentálne asi najsledovanejšom mieste frontu, ale v Čiernom mori, ktoré Zelenskyj vníma ako ďalšie bojisko.... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Boj proti starým vojnám

Neschopnosť reagovať na ukrajinskú vojnu rýchlym nárastom produkcie je čiastočne spôsobená bezpečnostnou architektúrou, ktorá siaha až do studenej vojny.

Západní vojenskí plánovači si predstavovali, že vojna so ZSSR bude trvať len niekoľko týždňov pred rozmiestnením jadrových zbraní, čo znamená, že sa neočakávalo také dlhé trvanie v štýle prvej svetovej vojny, aké teraz vidíme na Ukrajine.

Keď západné mocnosti išli do vojny, viedli aj veľmi odlišné konflikty, než aké sa teraz odohrávajú na Ukrajine. Vojenská akcia Spojeného kráľovstva v Severnom Írsku, francúzske zásahy v západnej Afrike alebo invázie do Afganistanu a Iraku podporované USA sa len málo podobajú na delostreleckú rusko-ukrajinskú vojnu.

Vzhľadom na tlak na znižovanie výdavkov na obranu prevládajúci medzi európskymi členmi NATO a opatrné ministerstvá, pokiaľ ide o náklady spojené s udržiavaním skladov plných nábojov, ktoré je potrebné pravidelne vymieňať, výdavky na muníciu klesli, povedal Taylor z RUSI.

Aby toho nebolo málo, mnohé západné armády bežia na rôznych zbraňových systémoch, čo zvyšuje náklady. Spoločný program obstarávania EDA sa vzťahuje na štyri 155mm palebné plošiny – francúzsky Caesar, poľský Krab, nemecký Panzerhaubitze 2000 a slovenskú Zuzanu.

Šéf vojenského výboru NATO, holandský admirál Rob Bauer, chce, aby krajiny konsolidovali technológiu, pričom pre agentúru Reuters povedal, že náklady na výrobu jednoduchého delostreleckého granátu sa zvýšili z 2 000 eur pred ruským útokom na Ukrajinu na dnešných 8 000 eur, keďže dopyt rastie.

Bauer uviedol, že existuje najmenej 14 rôznych druhov 155 mm munície a keďže krajiny zvyšujú výdavky na obranu, dáva zmysel štandardizovať dizajn. To všetko sa pridáva k bolestiam hlavy, ktoré spôsobuje školenie personálu, financovanie nových tovární a byrokracia.

"Je príliš veľa ľudí, možno vo vládach, ak nie na ministerstvách obrany, ktorí si myslia, že môžete zvýšiť výrobu zbraní, ako môžete zvýšiť výrobu bicyklov," povedal Taylor. "To jednoducho nie je ten prípad."

NAJÚPRIMNEJŠIE vyjadrenie najvyššieho Zelenského generála: PATOVÁ SITUÁCIA! Doktrína NATO STROSKOTALA
Vojna na Ukrajine dosiahla patovú situáciu podobnú prvej svetovej vojne! Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl podporovaných Západom, začal čítať desaťročia staré knihy o zákopovej vojne ale „s najväčšou pravdepodobnosťou“ nedôjde k „hlbokým... Čítať ďalej
03 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik