Vláda konečne UROBILA PORIADKY v Súdnej rade!
03 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Vláda odvolala Evu Mišíkovú, Ľudovíta Bradáča a Katarínu Javorčíkovú z funkcie členov Súdnej rady SR. Nahradia ich Ľudmila Joanidisová, Martin Bezák a Magdaléna Hromcová. Kabinet o tom rozhodol na štvrtkovom rokovaní.

"Navrhovaní kandidáti spĺňajú všetky ústavné a zákonné podmienky pre vymenovanie za členov Súdnej rady Slovenskej republiky a súhlasia so svojim vymenovaním, ako aj so spracovaním a zverejnením svojich osobných údajov," uvádza sa v predloženom materiáli.

Hromcová bola členkou Súdnej rady SR aj v rokoch 2018 až 2020. Pôsobí ako advokátka, podobne ako Bezák. Tretia nová členka Súdnej rady SR Joanidisová je notárka.

Personálne výmeny kritizuje podpredsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková. Vníma ich ako pokračovanie čistiek, ktoré sa majú dotknúť aj oblasti súdnictva. "Súdna rada má dosah na obsadenie súdov. A tak ďalšími na rade budú pravdepodobne sudcovia a sudkyne, ktorých činnosť súčasnej vláde a smeráckym 'našim ľuďom' nevyhovuje," mieni opozičná politička.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi, vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členoch dodávajú Národná rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik