A JE TO TU! NEMECKÁ MINISTERKA CHCE ZÁSADNE ZMENIŤ EÚ
02 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyhlásila, že Európska únia potrebuje reformu, ak chce prijať nových členov, ako sú Ukrajina a balkánske štáty. Podľa nej by súčasný model, v ktorom má každý štát svojich poslancov a komisárov, bol v prípade rozšírenia neudržateľný. Baerbocková chce tiež zmeniť pravidlo veta, ktoré môže jedna krajina využiť na to, aby zabránila prijatiu rozhodnutia.

Baerbocková navrhla zrušenie súčasného systému, v ktorom má každý z 27 členských štátov svojho vlastného komisára. Jej návrh, ktorý je podľa nej nevyhnutnou reformou pre prijímanie nových členov, vystrašil najmä menšie krajiny EÚ, ktoré by takmer stratili akýkoľvek vplyv, informujú Parlamentní listy.cz.

"Európskemu parlamentu a Európskej komisii nemôžeme jednoducho dovoliť, aby rástli a rástli, aby sa zväčšovali a zväčšovali. Musíme prijať odvážne rozhodnutia. Napríklad krajiny ako Nemecko – sme pripravení zaobísť sa bez vlastného komisára na obmedzený čas," navrhuje Bearbock podľa informácií servera Politico.eu a dodáva, že základné portfóliá by sa napríklad rozdelili medzi niekoľko členských štátov naraz.

Okrem toho zelená politička navrhla zmenu pravidla jednomyseľnosti, ktoré umožňuje jednému členskému štátu vetovať iniciatívy EÚ v určitých prípadoch, a to aj vo veľmi citlivých oblastiach, ako sú dane a zahraničná politika.

Vyjadrenia nemeckej ministerky zahraničných vecí prichádzajú pred kľúčovým summitom lídrov EÚ, ktorý sa uskutoční v polovici decembra v Bruseli, kde sa bude diskutovať o prijatí Ukrajiny a balkánskych krajín. Je to Bearbocková, kto obhajuje prijatie nových členov, najmä Ukrajiny.

"Je to pre nás situácia, ktorá sa vyskytne raz za život. Chceme, aby sa Ukrajina stala členom našej Európskej únie a som presvedčená, že decembrové zasadnutie Európskej rady vyšle tento signál," povedala Baerbocková.

"Ale rozšírená EÚ bude silnejšia len vtedy, ak urobíme to, s čím sme tak dlho váhali – prehodnotíme a prehodnotíme spôsob, akým funguje naša (Európska únia)," zopakovala nemecká ministrka zahraničných vecí.

Okrem toho v prípade Ukrajiny a ďalších potenciálnych nových členov Bearbocková navrhuje zmenu prístupu, ktoré krajina buď prijme alebo neprijme.

Postup by mal byť podľa nej taký, že krajiny už začnú využívať niektoré výhody, ako je schengenský priestor, vysokoškolské štúdium na Erasmus programoch a podobne, hoci ešte nebudú plnohodnotnými členmi.

"Nemôžeme použiť systém buď-alebo. Pristupujúce krajiny by napríklad mali mať možnosť zúčastňovať sa na zasadnutiach Rady EÚ predtým, ako sa stanú plnoprávnymi členmi. Mali by sme zabezpečiť, aby ľudia v týchto krajinách, najmä mladí ľudia, dostali príležitosť podeliť sa o výhody Európskej únie v ranom štádiu, predtým, ako sa ich krajina stane plnoprávnym členom EÚ," dodal Bearbock.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik