ZASTAVME MIGRANTOV! V Kolároch a Veľkej Čalomiji sa chystá živá reťaz (FOTO+VIDEO)
07 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Veľkú Čalomiju a Koláre – obce v okrese Veľký Krtíš v poslednom čase zviditeľnila invázia migrantov. Tí podľa policajného prezidenta či premiéra nie sú problém a ak by aj boli, tak s tým Slovensko nič nevie robiť, len im uvoľniť priechod našim územím. Občania zvlášť dotknutých častí Slovenska to však vidia inak a zatiaľ anonymne dávajú dokopy občianske hliadky. Informácie o ich fungovaní, ale aj pozvánku na sobotnú živú reťaz Hlavnému denníku poskytol jeden z organizátorov, ktorý zatiaľ (kvôli vlastnej bezpečnosti) vystupuje pod menom Šróbik.

Akcia už prebieha

Už od piatku až do nedele rána prebieha „mega piknik“ na hraničnom vale medzi obcami Veľká Čalomija a Koláre. Práve to je miesto, kde sa v sobotu podvečer, okolo 17-18-tej hodiny uskutoční živá reťaz – za predpokladu, že príde dostatok účastníkov.

Telegram / Občianske hliadky

To, o čom sa šepkalo, je naozaj pravda! (FOTO)
"To ,o čom sa šepkalo je naozaj pravda," informuje na sociálnej sieti redaktorka TV JOJ, Maja Pavlíková. "Hraničný priechod Čirč –Leluchów je od polnoci uzavretý. Strážia ho z poľskej strany vojaci i naši policajti. Zatvorený aj hraničný priechod... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Prečo „mega piknik“, keď ide o migrantov?

Organizátori nechcú „chytať“ migrantov, či podnikať niečo proti nim. Chcú len čisto upozorniť na fakt, že hoci vedenie slovenskej ich nevidí, na naše územie prichádzajú doslova po stovkách denne. Práve preto sa aktivisti z občianskych hraničných hliadok dali dokopy, aby informovali ľudí na celom Slovensku, že títo ľudia sem naozaj prichádzajú.

Čo teda robia?

„Podstatou je zamedziť nebezpečnému potulovaniu migrantov po obci tým že ich bezpečne izolujeme a voláme políciu. Zároveň vzniká dokumentácia a dôkazy o počte. A zmysel hliadok už vidno – doteraz pol Slovenska netušilo, čo sa reálne deje na hranici,“ povedal pre Hlavný denník jeden z organizátorov, ktorý si kvôli bezpečnosti hovorí Šróbik.

Pokyny pre účastníkov

Ak sa chystáte na živú reťaz, už teraz je v priestore hraničného valu živo. Aby sa však nenarušil poriadok v obci, organizátori majú pár dôležitých pokynov.

Auto navigácia: https://www.google.com/maps/place/48.0696122,19.2462702

Z obce Koláre sledujte cedule so šípkou, ktoré vás privedú až na hraničný val, po ňom k Slovenskej vlajke.

https://www.google.com/maps/place/48.0567124,19.2291788

Organizátori účastníkov žiadajú, aby neparkovali v dedine, ale na to určenej lúke.

SITUÁCIA JE VÁŽNA: K slovenským hraniciam smerujú vojaci!
Tak neboli to len predvolebné reči! Poľsko, Česko aj Rakúsko zavádza kontroly na hraniciach so Slovenskom. Poľským pohraničníkom budú pomáhať na hraniciach so Slovenskom vojaci. Oznámil to v utorok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak po tom,... Čítať ďalej
03 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Chcete pomôcť občianskym hliadkam?

Občania z okresov pozdĺž hranice s Maďarskom sa organizujú do občianskych hliadok, v ktorých je vítaný každý, kto chce reálne a účinne pomôcť zabrániť prevádzačom v ich nelegálnej činnosti.

  1. Jednotlivci, oblečte si krikľavú vestu z auta a choďte (najlepšie vo dvojiciach) na prechádzku v okolí.  Buďte viditeľní – sťaží sa tým práca prevádzačov migrantov, ktorí nebudú mať „čistý vzduch“. Organizátori radia, vziať si so sebou mobil či fotoaparát a všetko si dokumentovať.
  2. Tí ktorí to beriete vážne, zostavte stále, pravidelné občianske hliadky.
  3. Kto má psa  plemena vlčiak, vezmite ho na prechádzku (rešpekt). Vyhľadávajte už viditeľných a prítomných migrantov. Fotiť, natáčať, nenechať upadnúť do zabudnutia.
  4. Nezasahovať- neriskovať. Takto vytvorený verejný tlak im sťaží činnosť.

Telegram / Občianske hliadky

Kto má ochotu a záujem o trvalú  koordinovanú činnosť občianskych hliadok, môže sa prihlásiť na linku: https://t.me/+avtRqL22-3NjZWI8 

Čo stoja značkové nohavice? 

Migranti na svojej ceste do Nemecka zanechávajú výdatný neporiadok. Nad ránom šiel konkrétnym miestom rybár, ktorý tvrdí, že tam ešte nič nebolo. Na poludnie miestom prebehla aktivistka, ktorá robila na Facebooku živé vysielanie. Vo videu vidno okrem odhodených značkových odevov aj zničené peniaze. "Treba im teda pomáhať?," pýta sa aktivistka vo videu hovoriac o skúsenosti miestnych, ktorí keď chceli migrantov zahnať naspäť, policajti a vojaci chránili migrantov. Ján Orlovský, riaditeľ migračného úradu si však myslí, že týchto ľudí tu potrebujeme, lebo len multikultúrna spoločnosť je plnohodnotnou občianskou spoločnosťou.. 

¬if_t=live_video&ref=notif

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik