Strach bývalého hlavného prúdu sa už plazí ovzduším
01 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Strach slovenského hlavného mediálneho prúdu, ako pomocníka koalície, ktorú viedlo OĽaNO a prezidentky Zuzany Čaputovej pri dianí za posledné roky je zrejme veľký. O tom, čo sa asi deje v hlavách niektorých ľudí, hovorí súbor rád, ktoré vypracoval redaktor jedného z mainstreamových denníkov.

Redaktor Jakub Filo na Facebooku ponúkol svoje obavy o občiansku spoločnosť po tom, čo zostaví vládu koalícia Smer – Hlas – SNS. Podľa neho táto koalícia mieni siahnuť na inštitúcie právneho štátu, pričom sa opierajú o násilie. Filo preto nabáda k opatrnosti a vnímavosti, lebo veď nová vláda môže niektoré témy dočasne odložiť bokom. Neponúka síce návod, len pokus pomôcť „tejto krajine“.

Fico vyhral voľby

„Chystá sa zostaviť vládu s SNS a získať na svoju stranu chce Petra Pellegriniho a Hlas. Ak sa mu podarí, bude sa opierať o ľudí ako je Ľuboš Blaha, Robert Kaliňák či Tibor Gašpar, Tomáš Taraba, Filip a Štefan Kuffovci,“ píše Filo s tým, že Smer a spol. dávno hovorili o úmysle demontovať inštitúcie právneho štátu, mienia pracovať na oslabení občianskej spoločnosti a podpore konšpiračných médií.

Prezidentka poverí Smer-SD zostavením vlády v pondelok
Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok (2. 10.) poverí víťaza volieb, stranu Smer-SD zostavením vlády. Zároveň je pripravená informovať lídrov strán o svojom postupe. Informovala o tom na sociálnej sieti. "Dnes sme sa prebudili do zmeny, ktorú... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Nehovorí on o tých, ktorých Smer strieda?

„Opierajú sa o lži, verbálne aj fyzické násilie, huckajú davy voči svojim nepriateľom a každému, kto sa im znepáči. Využívajú hnev spoločnosti a nenávisť, ktorú do nej zasiali. Preto je dôležitejšie než kedykoľvek za posledné roky, aby slušní ľudia neostali ticho. Ak vyprázdnia verejný či online priestor, zaplnia ho lži a nenávisť. A ak sa tam raz usídlia, bude ťažké ich dostať preč,“ konštatuje Filo a pripomína, že slobodná spoločnosť a demokracia sú proces hľadania kompromisov v rôznych otázkach. Filo pritom pripúšťa, že je možné, že zhoda v niektorých otázkach neexistuje.

„Môže sa stať, že najbližšie roky bude nevyhnutné byť vnímavejší voči svojmu okoliu a byť pripravení vystúpiť, keď to bude treba,“ upozorňuje Filo a dodáva: „Nasledujúce rady nie sú všeobecne platným návodom, ale pokusom pomôcť tejto krajine, aby dokázali ubrániť demokraciu.“

Deväť krokov k obrane demokracie

S niektorými z krokov sa dá len súhlasiť. Veď nik z nás sa necíti dobre na ulici, ktorou vietor nesie neidentifikovateľné odpadky. Také vytváranie komunít je dokonca tradícia z čias starých Slovanov – možno práve tam sa autor inšpiroval.

Ani na účasti na verejných protestoch nie je nič nepochopiteľné, žijeme v demokracii, ktorá zaručuje aj právo zhromažďovania sa. Ako si však vysvetliť napríklad nedávne provokácie na demonštrácii matičiarov pred DPOH? Autor v tomto kroku konštatuje, že verejné akcie vytvárajú tlak na volených predstaviteľov a ukazujú im, že nám na veciach záleži.

Facebook / Jakub Filo
Facebook / Jakub Filo
Facebook / Jakub Filo
Facebook / Jakub Filo
Facebook / Jakub Filo
Facebook / Jakub Filo
Facebook / Jakub Filo
Facebook / Jakub Filo
Facebook / Jakub Filo
Facebook / Jakub Filo
Vox populi si myslí svoje

Diskusia, ktorá je pod Filovým príspevkom len potvrdzuje jeho slová o tom, že nie vo všetkom je možné nájsť zhodu.

„Ako to, že viete presne dopredu čo sa udeje? Zrejme už sa niečo pripravuje, lebo voľby nevyšli podľa Vašich predstáv?! No, zasa ma môžete vymazať a blokovať, lebo môj názor je iný a to sa nehodí,“ píše Marka Korpálová.

„Čo sa páči Vám, je slušné, všetko ostatné je nenávisť a konšpirácia. Milé,“ poznamenáva Daniela a ďalší diskutujúci sa pýta, či tá paranoja bolí.

Aj mnohé osobnosti už majú odvolené
Voľby, ktoré sa konajú dnes, sa týkajú aj umelcov. Aj oni sú, rovnako, ako politici, na očiach verejnosti viac, ako ktokoľvek iný. Preto nás zaujíma aj to, či využili svoje volebné právo. Niektorí sa na sociálnych sieťach s tým, že majú odvolené,... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!