Markíza a Focus ABSOLÚTNE ZLYHALI! Je to zámerné ZAVÁDZANIE, alebo iba NESCHOPNOSŤ?
01 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Agentúra Focus by mala zavesiť VEŠTENIE výsledkov volieb na klinec! Vraj popredný slovenský špecialista na prieskumy a analýzy verejnej mienky sa opäť fatálne sekla. A s ňou aj televízia Markíza, ktorá do volebného štúdia posadila majstrov sveta v tvorení politiky Zuzanu Kovačič Hanzelovú s Mariánom Leškom. Tentoraz im všach ich pretláčanie progresívcov nevyšlo. Napriek trápne zmanipulovanému exit pollu...

Takto súkromná televízia Markíza manipulovala celé týždne s verejnou mienkou. Prieskumami, ktoré sa ani neblížili realite. Čo si od takéhoto zavádzania verejnosti mainstreamové médium, ktoré miesto profesionálnych moderátorov zamestnáva preemotivovaných politických aktivistov, vôbec sľubovalo?

Mohli by sme si povedať, že pri voľbách v roku 2020, kedy na balacovanie Focusu s prieskumami opäť doplatili progresívci až tak, že sa vôbec nedostali do parlamentu, sa agentúra poučila. Nakoniec, práve v sobotu počas volebného večera, divákov presviedčal z obrazoviek Markízy riaditeľ Focusu Martin Slosiarik, že urobili náležité kroky, aby sa situácia z roku 2020 nezopakovala.

Celé Slovensko bolo však svedkom toho, že táto agentúra by sa už na svojich stránkach nemala prezentovať ako "popredný slovenský špecialista na prieskumy a analýzy verejnej mienky". Ak aj po "krokoch", ktoré podnikla na vylepšenie svojej práce, jej exit poll dopadol presne tak katastrofálne, ako pred tromi rokmi, tak by mala svoje podnikanie radšej zavesiť na kliniec.

MICHAL ŠIMEČKA JE ODHODLANÝ ĎALEJ BOJOVAŤ PROTI FICOVI
Hnutie Progresívne Slovensko (PS) chce urobiť všetko pre to, aby vládu nezostavoval Smer-SD, hoci jeho víťazstvo v parlamentných voľbách rešpektuje. Vyhlásil to šéf PS Michal Šimečka na nedeľnej tlačovej konferencii. Existujú podľa neho dve možné... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Markíza a Focus a ich škandalózny omyl v roku 2020

Aby sme čitateľom pripomenuli, čo sa stalo pri voľbách v roku 2020.

Prvé odhady po zatvorení volebných miestností predpovedali hnutiu OĽaNO zisk na úrovni 26 percent hlasov. Smer dosiahol podľa exit pollu výsledky okolo 15 percent  Tretia mala byť koalícia PS/Spolu s necelými desiatimi percentami hlasov.

Podľa informácii, exit polly bývajú výrazne presnejšie ako bežné prieskumy. Anketári sa priamo pred volebnými miestnosťami pýtajú voličov, koho volili. Agentúra pracuje s veľkou vzorkou na úrovni 20-tisíc respondentov.

Exit poll agentúry Focus pre Tv Markíza rok 2020

Realita však bola iná. Ako sa ukázalo, výsledky spolupráce tandemu Focus-Markíza priniesli jediný presný výsledok, a to pre OĽaNO. Ostatné výsledky, ako napríklad Smer-SSD, ktorý bol podhodnotený o takmer 4%, alebo opačne PS/Spolu nadhodnotené o 3% ukázali dôležitý fakt. Výsledok exit pollu na TV Markíza v spolupráci s agentúrou Focus, sa skutočne javí, ako mimoriadne nepresný, za účelom vyvolania napätia medzi obyvateľmi.

Reálne výsledky volieb do NR SR 2020

A čo sa udialo v sobotu 30. septembra 2023?

Prvý exit poll, ktorý bol zverejnený chvíľu po zatvorení volebných miestností, vyvolal obrovské a ako sa ukázalo aj zbytočné napätie medzi obyvateľmi. No boli sme opätovne svedkami možného "oblbovania" obyvateľov nepresnými odhadmi. Bujará radosť progresívcov bola opäť predčasná.

Exit poll agentúry Focus pre Tv Markíza rok 2023

Voľby by podľa exit pollu vyhralo Progresívne Slovensko, ktoré získalo 23,5 percenta hlasov. Druhý by skončil Smer-SD s 21,9 percentami. 

A aká je realita?

Tak si to zhrňme

Ešte o 22:45, ihneď po skončení moratória, Progresívne Slovensko už začalo kalkulovať s kým a ako zostavia vládu. Exit poll agentúry Focus im pripísalo víťazstvo. No postupné reálne sčítavanie hlasov štatistickým úradom na Šimečkovcov začalo liať studenú sprchu.

Postupne začalo byť všetkým úplne jasné, že progresívci nielen, že nevyhrajú voľby, ale ani nezostavia vládu. Teda pravdepodobne. Možno sa ešte stane zázrak... Ale to len v prípade, že by sa všetci dúhoví podporovatelia PS stretli v kostole, kľakli na kolená a unisono spievali Aleluja. A to je bez šance.

Takže čo dodať? Agentúra Focus v spolupráci s televíziou Markíza pri dvoch posledných voľbách nielen, že zavádzali Slovákov v prospech preferovaného PS, ale aj úmyselne vzbudzovali zbytočné napätie medzi obyvateľmi. A ak to nebolo úmyselne, tak tieto dve organizácie sú absolútne neprofesionálne.

Slovensko si zvolilo! S OBROVSKÝM NÁSKOKOM VÍŤAZÍ SMER-SSD
V sobotu 30. septembra sa od 07.00 h do 22.00 h. na Slovensku konali predčasné parlamentné voľby 2023. Vo voľbách kandidovalo 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Tu sú výsledky po spočítaní 98,13 percenta okrskov. V priebežných... Čítať ďalej
01 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!